10 000 kr och 1 års gymkort - Sök Nordic Wellness Hälsostipendium! Till ansökan!
Så kan vi stoppa fördomar och diskriminering inom rekrytering

Så kan vi stoppa fördomar och diskriminering inom rekrytering

Fördomar i rekryteringsprocesser kan omedvetet, men även medvetet, påverka vem vi i slutändan väljer att anställa. Enligt psykologen Victor Moberg skulle det här problemet kunna åtgärdas genom att låta datorer och algoritmer hjälpa människan att matcha rätt kompetens med rätt jobb.

Enligt Diskrimineringsombudsmannen har arbetsgivaren ansvar för att alla, oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, ges möjlighet att söka lediga anställningar. Skyldigheten gäller i första hand arbetsgivarens agerande under själva rekryteringsprocessen.

Rekrytering och fördomar

Fördomar är en faktor som kan spela en avgörande roll, både omedvetet och medvetet, när ny personal ska rekryteras. Enligt Victor Moberg, legitimerad psykolog och konsultchef på Cubriks, låter vi våra egna erfarenheter och åsikter spela in i de bedömningar vi gör av människor, vilket skapar problem när det kommer till rekrytering.

– Den mänskliga hjärnan är superbra och viktig i rekrytering, människan är fantastisk när det kommer till att göra exempelvis intervjuer. Men det här med att väga samman olika faktorer i en rekryteringsprocess är människan inte så bra på.

Framtidens rekrytering

Däremot kan framtidens rekrytering komma att se annorlunda ut genom att vi allt mer börjar förlita oss på att datorer kan hjälpa oss när våra egna hjärnor inte räcker till. Victor Moberg arbetar idag med rekrytering där algoritmer är programmerade till att granska arbetssökandes kompetens och välja ut den som är bäst lämpad för jobbet.

– En algoritm är en väldefinierad instruktion för att lösa ett problem. Problemet vi vill lösa i en rekrytering är hur vi på bästa sätt kan väga samman allt det vi vet om en kandidat.

Enligt Victor Moberg har den mänskliga hjärnan svårt att fatta objektiva beslut och väga för- och nackdelar emot varandra på ett korrekt sätt.

– Har vi väl fått ett intryck så tenderar vi att försöka bekräfta det. Om vi snabbt bildar oss en positiv bild av en person är det även vanligt att vi tolkar deras testresultat och vad de säger i en intervju så välvilligt vi bara kan.

Att datorer och algoritmer skulle ta över delar av en rekryteringsprocess kan låta märkligt, men Victor Moberg menar att människans förmågor fortfarande behövs.

– Målet i rekrytering bör vara att välja den kandidat som har bäst kompetens för en roll. Alla metoder som ökar sannolikheten att vi väljer på de grunderna kommer att hjälpa oss att undvika att rekrytera baserat på felaktiga grunder, exempelvis fördomar.

Fakta: Framtidens rekrytering

  • Istället för att helt förlita sig på den mänskliga hjärnan kan fatta objektiva beslut kan vi till viss del lägga över ansvaret på datorer.
  • Genom algoritmer kan datorer granska kandidater i en rekryteringsprocess och välja ut vem som är bäst lämpad för en tjänst. Detta genom att endast ta hänsyn till kompetens, faktorer som exempelvis kön spelar ingen roll.
  • Datorer kan inte ersätta allt. Människor behövs fortfarande i en rekryteringsprocess när det kommer till bland annat intervjuer.

Källa: ÅSLUND ANNA, ”Psykologen: Så kan vi stoppa fördomar och diskriminering inom rekrytering”. metrojobb.se. Metrojobb, 9 september 2016. Web. 16 Nov 2016.

Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.

Gå med »

Bli medlem du också

som fler än

30000

andra studenter och unga yrkesverksamma som vill framåt i sin karriär.

Bli medlem du också
08-600 18 00 Skriv till oss