Efter praktiken på FLIR Systems; ” Nu är jag säker på att jag vill plugga till ingenjör”

Tekniksprånget är ett praktikprogram som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin. Satsningen erbjuder ungdomar, som gått ut gymnasiet, fyra månaders betald praktik hos några av Sveriges mest intressanta arbetsgivare.

Enligt Statiska centralbyråns beräkningar kommer marknaden år 2030 att vara i skriande behov av 50 000 nya ingenjörer. Därför arbetar nu Tekniksprånget för att attrahera ungdomar, som precis har tagit studenten, till att satsa på ingenjörsyrket.

Arvid Forsberg, 19 år, och Roxanne Carlsson Norlin, 20 år, startade sin praktik på FLIR Systems i början av september. Ett företag som är världsledande inom konstruktion, tillverkning och marknadsföring av värmekameror. De berättar om en rolig, men framförallt lärorik praktikperiod som gett dem en stor inblick i ingenjörers vardag.

Varför sökte ni till Tekniksprånget?

– Tekniksprånget kändes som ett riktigt smart upplägg, och något som jag ville satsa på mellan gymnasiet och högskolan. Jag sökte till Tekniksprånget dels för att jag ville lära mig mer om vad ingenjörsyrket handlar om, men även för att det skulle underlätta för mig att göra exjobb på universitet. En extra skjuts i karriären helt enkelt, svarar Roxanne.

– Jag håller med Roxanne – det är ett bra steg mellan gymnasium och högskola. Via praktiken får vi verkligen en inblick i vad ingenjörer gör på riktigt, istället för att bara läsa om det. Det känns jätteroligt att jag under fyra månader har fått arbeta med sådant som jag är intresserad av och som jag gillade att plugga på gymnasiet, säger Arvid.

Hur kom det sig att ni sökte praktik hos FLIR Systems?

– När det var dags att söka praktik via Tekniksprånget, fick vi listor på de företag som var med i satsningen. Det var en hel del företag, men jag fastnade för FLIR, då arbetsuppgifterna lät väldigt roliga. Och så gillar jag ju att labba, så det var ett stort plus att det skulle bli en av våra kommande arbetsuppgifter, säger Roxanne.

– Jag tyckte om både fysik och matte i skolan. När jag såg företagsbeskrivningen av FLIR på Tekniksprångets hemsida, och att de riktade sig till ungdomar som gillar fysik i kombination med högteknologi, kändes det väldigt intressant. FLIR har en modern framtoning, vilket gjorde mig extra intresserad, berättar Arvid.

FLIR utvecklar värmekameror för privat bruk och arbete, men även för militär- och försvarssystem. Arvid och Roxanne har under praktikperioden arbetat med att testa gaskameror. Det är olika typer av kameror för detektering av lättflyktiga, organiska föreningar och andra osynliga gaser.

– De resultat som jag och Roxanne har labbat fram, delar vi med de andra inom projektet. Det bidrar till en bra produktutveckling, berättar Arvid.

Arvid och Roxanne började arbeta på FLIR i början av september och avslutar sin praktik på företaget strax innan jul. Båda poängterar att den ekonomiska ersättningen är positiv, men att de främst värdesätter den erfarenhet de har fått under vägen.

Under första arbetsveckan fick de en bra introduktion till företaget. Visst var det mycket att ta in till en början, men de fick snabbt koll på sina arbetsuppgifter.

– Vi fick också en introduktionskurs där vi lärde oss mer om tekniken bakom kamerorna. Till en början hade vi betydligt mycket mer frågor än vad vi har idag, men vi har hela tiden suttit nära våra kollegor. Det har känts tryggt att kunna fråga dem om vad som helst, när som helst, säger Arvid.

Känns det som att ni är en del av teamet på företaget nu?

– Jag tycker att alla på företaget har varit väldigt tillmötesgående och jag fick snabbt känslan av att vara en i teamet. Vi har till exempel fått vara med på projektmöten, vilket varit väldigt bra eftersom man lättare hänger med i snacket då. Från början förstod man väldigt lite, men allt eftersom har det känts lättare och lättare, säger Roxanne och fortsätter;

– Något som jag verkligen tycker känns bra är att både jag och Arvid tas på allvar. Vi har fått arbetsuppgifter som gett oss möjligheten att bidra till FLIRS arbete och alla är intresserade av våra resultat. De lyssnar på oss och behandlar oss som sina kollegor, vilket bidragit till att vi båda har lärt oss mycket under de här månaderna.

Till hösten är både Arvid och Roxanne inställda på att börja plugga någon form av ingenjörsutbildning. Fram till dess står jobb och att resa, på agendan. Blickar de tillbaka på praktikperioden är de båda överens om att arbetssättet, med en bra variation av arbetsuppgifter och problemlösning, har varit riktigt givande.

– Tack vare praktiken på FLIR, har jag fått en konkret bild av hur arbetslivet för en ingenjör ser ut. Det beror nog mycket på att vi har haft en sådan bra kommunikation med ingenjörerna på kontoret. Vi pratar ofta med dem och de är hjälpsamma i vår arbetsprocess, säger Roxanne.

– Som person känner att jag har utvecklats mycket. Efter bara några månader har jag blivit bättre på att presentera projekt och det känns inte lika nervöst längre, att prata inför människor som jag inte känner sedan tidigare. Sedan har jag förstått hur viktigt det är med kontinuerliga avstämningar, att man sätter sig i ett avskilt rum och snackar igenom saker på ett strukturerat sätt, berättar Arvid.

Vilka erfarenheter från FLIR kommer ni att ta med er?

– Dels har jag fått en stor insikt i hur brett ingenjörsyrket faktiskt är, att det finns så mycket roligt att arbeta med, men också att allas idéer och tankar är värdefulla. Det är viktigt att arbeta som ett sammansvetsat team, för att nå de uppsatta målen, säger Arvid.

– Ja, jag tror att företagskulturen är det jag kommer ta med mig härifrån. Hur viktigt det är med en bra sammanhållning och ett välstrukturerat arbete. Jag kan verkligen rekommendera andra att söka till Tekniksprånget. Ta tillfället i akt och prata med alla på företaget så fort praktikperioden startat. Se det som en chans att lära sig mer om en spännande bransch och hur en ingenjörs vardag ser ut, avslutar Roxanne.


Personfakta

Namn: Roxanne Carlsson Norlin Ålder: 20 år Bakgrund: Tog studenten år 2015 vid Kungsholmens gymnasium, inriktning Naturvetenskap.

Namn: Arvid Forsberg Ålder: 19 år Bakgrund: Tog studenten i somras vid Östra gymnasiet, inriktning Naturvetenskap.