Gör karriär med hållbarhet i fokus

Som en rikstäckande organisation utspridd över hela Sverige, är det viktigt för Ricoh att samma arbetsprocesser, strategier och mål genomsyrar hela företaget. Med stort fokus på miljön för en hållbar framtid, arbetar både Nina Palm och Peter Runnestig idag mot minskad miljöpåverkan på alla Ricohs orter.

Verksamma inom två vitt skilda områden, arbetar både Nina och Peter med miljö- och hållbarhetsfrågor för såväl företaget som för sina kunder. Som Compliance Coordinator, förvaltar Ninas avdelning fyra områden: kvalitet, miljö, samhällsansvar och informationssäkerhet. Peter arbetar idag som specialistsäljare inom Communication Services, där hans arbete går ut på att hitta miljöanpassade lösningar inom området.

Teamet i fokus

Ricoh är ett globalt företag som finns i hela världen med 107 000 anställda i 200 länder. Ricoh Sverige etablerades då Ricoh förvärvade dåvarande Carl Lamm 2009. Nina arbetade då i inom kundintegration på Carl Lamm, och fick följa med på Ricoh-resan i övergången.

- Vår vision grundas i att alltid ha en god teamkänsla när vi utför vårt arbete. Jag arbetar mycket för att processen i hela verksamhetssystemet ska fungera och teamwork behövs för att det ska fungera hela vägen, säger Nina.

Peter hoppade på Ricoh-tåget 2014 då han såg Ricohs stora potential för satsningen inom visuell kommunikation. Inom detta område specialiserar sig Ricoh på att hjälpa sina kunder med miljöanpassade lösningar för visuell kommunikation, såsom videokonferenser, digital skyltning, mötesrum och molntjänster.

- Med Ricohs globala täckning, lockade satsningen på visuell kommunikation som inte bara var en nationell tjänst utan även europeisk och på sikt global. Den spännande utmaningen ville jag få vara med och bygga upp, att på ett enkelt och bra sätt kunna hjälpa kunder att uppnå deras miljö- och effektivitetsmål, säger Peter.

Ett integrerat kvalitet- och miljöcertifikat

Nina har under sin tid på Ricoh innehaft flera spännande tjänster, men hon har alltid varit intresserad av frågor kring effektiviseringar för såväl teamet som företaget. Då Ricoh har ett heltäckande kvalitet- och miljöcertifikat, såg Nina en spännande möjlighet med tjänsten som Compliance Coordinator.

- När jag blev erbjuden min nuvarande tjänst var det möjligheter att förenkla systemet för hållbarhet inom miljö, socialt ansvar och ekonomi som lockade. Idag har vi tagit ytterligare ett steg och slagit ihop funktionerna för efterlevnad och processutveckling, säger Nina.

Ricohs samhällsansvar

Nina berättar att hon är mycket stolt över att arbeta på Ricoh då företagets miljöarbete även går ut på att förbättra för Ricohs kunder. Med hållbarhet i fokus satsar Ricoh även på social- och ekonomisk hållbarhet.

- Vi brukar säga att CSR, vårt samhällsansvar, finns i vår DNA. Vad Ricoh bidrar med, är häftiga produkter och tjänster som värnar om en hållbar framtid för nästkommande generation. Ända från produktion av produkt i Japan till slutanvändning och återvinning. Miljöarbetet bedrivs aktivt både internt som externt, vi erbjuder egentligen samma lösningar för våra kunder, berättar Nina.

- Att få arbeta med hållbara produkter och tjänster som genomsyrar hela företaget gör att jag har stor passion för min arbetsroll, säger Peter.

Karriärmöjligheter på Ricoh

Som ett innovativt företag med hållbarhet i fokus, tror både Nina och Peter att det är viktigt att sporras av utmaningar och vara en driven person för att avancera och trivas på Ricoh. Vidare berättar Peter att om man är lyhörd och professionell så får man stort förtroende från sina kunder och kan nyttja sin kompetens.

Man måste tro på sig själv och våga satsa. Det är i samarbete med mina duktiga, stöttande kollegor som jag utvecklas. Ricoh gillar innovativa lösningar, så därför är det fördelaktigt om man är likadan som person, berättar Nina.

Om man brinner för det man gör så får man stort förtroende bland sina kollegor, även genom att göra saker som inte står i arbetsbeskrivningen. På Ricoh finns stor plats för innovativa, hungriga personer som bidrar med nya infallsvinklar, säger Peter.