”Hälften av världens fordon drivs med hjälp av Grängesprodukter”

En hundraårig framgång, byggd på modern forskning och produktutveckling tillsammans med gedigen kunskap, erfarenhet, tradition med stor respekt för hantverket bakom metallframställning.

Äger du en bil, eller känner du någon som gör? Då är chansen stor att den är utrustad med en Gränges-produkt. Vartannat fordon som rullar på jorden är nämligen utrustat med värmeväxlarmaterial från Gränges. Personaldirektör Magnus Carlström ger oss en unik inblick i hur det är att arbeta på Gränges.

Berätta, vad gör er till en bra arbetsgivare?

– Vi är en global organisation men ändå inte fler än 1 600 anställda, främst i Sverige, USA och Kina, Vår decentraliserade och demokratiskt orienterade ledarskapsmodell innebär att det den lokala chefen har ett stort mandat till långtgående beslut inom sitt ansvarsområde. Vår inställning är att chefen aldrig blir bättre än sitt närmaste team. Det är en bärande del av vår ledarskapsfilosofi. Vi skapar goda förutsättningar för bra resultat när vi har medarbetare som trivs, mår bra, utvecklas och därmed presterar. Resultatet blir att lönsamheten ökar, viket över tid återspeglas i ökat aktievärde med nöjda  aktieägare. Därför sätter vi personalfrågor och ett personligt ledarskap högt upp på agendan.

Hur kommer det sig att det går så bra för Gränges?

  Givetvis finns det många komponenter men jag tror kombinationen av tradition, kunskap och nytänkande är en viktig del. I vårt Europabolag, med kontor och produktion i Finspång utanför Norrköping, har vi exempelvis jobbat med metallframställning i flera hundra år. Genom att tillvarata och förädla de anställdas hantverksskicklighet och samtidigt investera i forskning och utveckling i takt med att omvärlden förändrats har vi lyckats med konststycket att förena det bästa av två världar. Motsvarande anläggning i Shanghai, Kina och våra nyförvärvade enheter i USA har också kompetenta medarbetare och bra maskinparker. Detta tillsammans med våra långsiktiga och goda kundrelationer ger plattformen för framtida framgång med miljömässigt hållbara produkter. Utvecklingen inom exempelvis fordonsindustrin går fort och det gäller att ligga i takt, helst lite före utvecklingen. Många tror att behovet av fordonskyla kommer att minska i och med att alternativ till förbränningsmotorer. Men det är snarare tvärtom, elbilar blir ännu varmare vid körning vilket gör att våra produkter har god potential framöver.

Vad gör dig stolt?

– Självfallet alla medarbetare och deras dagliga insatser men även det att vi under 2016 fördubblade vår storlek via ett lyckat företagsförvärv i USA.

Berätta något som få vet om Gränges!

– Tidigare i år utsågs vi till Europas bästa mellanstora företag bland alla europeiska företag. International Star Award är en väldigt fin utmärkelse och ett kvitto på att vi är på tårna.

Källa: Shortcut

Text: Sofie Lundmark