Möt vår kollega Anna Folkesson, exportteknisk rådgivare

Arbetsplats: Stockholm, Sverige

Vad lockade dig till Business Sweden och hur länge har du arbetat här?

Jag har jobbat på Business Sweden i ett år och jag lockades framförallt av möjligheten att få arbeta praktiskt med export och med frihandelsavtal. Tjänsten innebär en möjlighet att göra internationell handel begriplig och praktiskt användbar för svenska företag. Jag lockades också av möjligheten att få hålla utbildningar och av att jobba i en internationell organisation. Att dessutom få jobba i team med erfarna specialister gjorde att tjänsten kändes perfekt för mig.

Hur ser en dag som exportteknisk rådgivare ut?

Det är väldigt varierande, vissa dagar sitter jag upptagen hela dagen med mail och samtal från företag som på olika sätt behöver hjälp i deras export. Företag kontaktar oss när de har frågor som rör deras export så som dokumentation, betalningar och leveransvillkor. Företag ringer ofta till mig för att fråga hur de ska göra för att använda frihandelsavtalet med exempelvis Sydkorea. Andra dagar jobbar jag med olika projekt så som att, tillsammans med vårt kontor i Seoul, marknadsföra frihandelsavtalet mellan EU och Sydkorea. Jag tar även fram guider och presentationsunderlag samt utvecklar vårt kursmaterial och uppdaterar hemsidan.

Vilken delar av ditt jobb tycker du är roligast?

Kontakten med företagen! Mitt arbete är väldigt nära företagens verklighet och att jag märker hur min hjälp gör direkt nytta i företagens vardag. Jag uppskattar variationen av arbetsuppgifterna och frågorna väldigt mycket. Vissa frågor kräver betydligt mer jobb och grävande och jag tycker att det är lärorikt och roligt att få sätta mig in i specifika frågor. Dessutom är mitt jobb är fritt och jag har förmånen att själv komma med förslag och utveckla verksamheten.