På FLIR leder man utvecklingen av värmekameror

FLIR Systems är ledande inom utveckling och marknadsföring av värmekameror. I Täby strax utanför Stockholm omges därför företagets medarbetare av en djupt teknisk miljö med ständigt fokus på innovation. Ett drömscenario för många ingenjörer.

Från att ursprungligen ha varit en avancerad och kostsam teknik mest avsedd för specialister, är värmekameror nu till och med tillgängliga för privatkonsumenten i form av en värmekamera som du kopplar till din smartphone. När den tekniska utvecklingen gått framåt har också marknaden ökat och värmekameror används för så olika saker som räddningsuppdrag, gränsövervakning, bygginspektion eller inspektion av elinstallationer. För brandmän är de en ovärderlig hjälp när det gäller att se i rökfyllda rum. Lise-Lotte Bergenholm, HR-chef för affärssegmentet Instruments på FLIR Systems säger: 

"Tekniken har blivit mer kostnadseffektiv vilket innebär att vi kan nå kundgrupper som tidigare inte har använt sig av den här tekniken. Därför har vi på FLIR också vuxit och vårt behov av kompetenta ingenjörer ökar ständigt."

Innovativa lösningar bidrar till stolthet

Med innovation i fokus har FLIR i många fall varit de som tagit de stora teknikstegen i branschen. I dag har de över 50 procent av den globala marknaden, vilket har gett dem en möjlighet att locka rätt kompetens.

"Vi är ett teknikorienterat företag och att som ingenjör få vara med och utveckla våra produkter är något många tycker är spännande. Det märks inte minst då majoriteten av våra medarbetare har arbetat här väldigt länge. Det finns en hög grad av stolthet här på företaget"

Det finns ytterligare områden som gör att FLIR sticker ut, menar Lise-Lotte, och pekar på det faktum att man fortfarande har kvar produktion här i Sverige. Med tillverkningen i samma hus som forskning och utveckling kan ingenjörerna följa en produkt från idéstadiet ända till det att den sätts i produktion för att slutligen levereras till kund.

"Det är lite unikt och faktiskt rätt häftigt om man tänker på det. Det är nog få teknikföretag i Sverige som både kan bidra med en sådan hög teknisk grad av utveckling samtidigt som man behållit tillverkningen inom landet."

Teamwork och utveckling går hand i hand

På FLIR inser man att det inte är en enskild person som ligger bakom en produkt utan ett helt team. Här arbetar ingenjörer tillsammans i projekt där man kombinerar teknikfokus med ett jordnära mindset och högt i tak. Lise-Lotte berättar mer:

"Det är viktigt att man har ett eget driv och tar ansvar samtidigt som man har en stark teamkänsla och trivs med att samarbeta med kollegor för att föra projekten framåt. Vi lägger mycket tid på att hitta de personer som passar in i den här miljön och det är viktigt för oss att de också har möjlighet att utvecklas."

En del i medarbetarutvecklingen hos FLIR är on-the-job training, alltså att man utvecklas genom nya projekt eller i framtagandet av nya produkter. Eftersom tekniken ligger i framkant är utveckling och lärande en självklar del av arbetet.

"Det händer hela tiden nya saker och känner man som ingenjör att man vill vara med på resan och få möjlighet att utveckla nya högteknologiska produkter är FLIR Systems rätt företag att söka sig till."

Jämställdhet är en viktig fråga för FLIR, som sedan en tid tillbaka är partner med organisationen Womengineer. Womengineer, består av kvinnliga ingenjörsstudenter och har som mål att det år 2030 ska vara lika många kvinnor som män som tar en ingenjörsexamen.

"För oss är det självklart att det ska vara jämställt och att stötta Womengineer i deras arbete med att intressera unga tjejer till att söka en ingenjörsutbildning känns  viktigt för oss."