”Tillsammans ansvarar vi för hela landets infrastruktur – vi gör Sverige närmare”

Tillfälligheter ledde civilingenjören Daniel Cagatay och HR-strategen Johanna Anemyr Jansson till Trafikverket. Nu bidrar de på olika sätt till visionen – att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt.

Under studietiden jobbade Daniel Cagatay extra som studiecoach, och därefter var han lärare inom teknik och fysik. Det gav honom erfarenheter som han nu har nytta av i vardagen som specialisttekniker på Trafikverket.

– Det var en lycklig slump att jag såg en annons från Trafikverket som reflekterade det jag hade utbildat mig inom. Jag tycker verkligen om mitt jobb! säger han.

Som HR-strateg inom arbetsmiljö arbetar Johanna Anemyr Jansson för att främja ett hållbart arbetsliv för alla medarbetare på Trafikverket.

– Vi arbetar kontinuerligt med att skapa förutsättningar för ett hållbart arbetsliv på Trafikverket. Mår vi bra och har roligt kan vi också leverera, säger hon.

Varför ska ingenjörer söka sig till Trafikverket?
– För att det är en fantastisk verksamhet! Vi jobbar innovativt och med forskning, och det är inte alla som har möjligheten att jobba på uppdrag av regeringen. Det är kul och gör att vi har stora chanser att påverka samhället. Vi jobbar för framkomliga vägar, järnvägar och färjeförbindelser – vi tar fordon och människor till och från olika platser i landet. Utan vårt arbete stannar Sverige, säger Johanna.

Hur viktigt är det att Trafikverket tar samhällsansvar?
– Jätteviktigt! Tillsammans ansvarar vi för hela landets infrastruktur – vi gör Sverige närmare. Som tekniker ser jag till att de komponenter som finns inom banöverbyggnad är relevanta och säkra för användarna. Det är verkligen kul att jobba med samhällsansvar och för mig är det mänskliga också det viktigaste, säger Daniel.

Vilka karriärmöjligheter finns det?
– Här får du utveckla dig själv och din kompetens, och får möjlighet att göra karriär och prova på olika arbetsuppgifter. Vi arbetar med nätverk och mentorskap, och har vår egen interna utbildningsenhet Trafikverksskolan som är ledande utbildare inom infrastruktursektorn. Vi vill också att nya talanger utvecklas genom att prova på att driva förändringar, säger Johanna och fortsätter:

– Vi behöver ständigt nya kollegor som vill fortsätta att bidra till den så viktiga infrastrukturen i Sverige.

Hur upplever ni kulturen på Trafikverket?
– Jag trivs väldigt bra här; det är en öppen kultur med högt till tak. Alla är schyssta och här finns många erfarna och duktiga kollegor som kan hjälpa dig när du har någon uppgift som är svår att lösa. Vi har en hel del gurus som jobbat länge på Trafikverket men även nyanställda som kommer in med ett nytt tänk, säger Daniel.

– Vi tänker framåt och vågar prova nytt. Vi bryr oss om och värnar om varandra. Många duktiga och kompetenta kollegor har, trots ibland hårt tryck, empati och tid att hjälpa till, och att ta en stund och prata om så behövs, säger Johanna.

Information om intervjupersonerna
Namn: Johanna Anemyr Jansson.
Titel: HR-strateg.
Utbildning: Magisterexamen med sociologi som huvudämne, Linköpings universitet, examen 2002. Universitetskurser inom arbetsmiljö och juridik.

Namn: Daniel Cagatay.
Titel: Specialist teknik.
Utbildning: Civilingenjör inom maskinteknik, master i rymd- och flygteknik, KTH, examen 2016.

Trafikverket
Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. Antal medarbetare: Cirka 9 000.

Läs mer här