Tvärfunktionella projekt skapar utvecklingspotential för Consats medarbetare

Consat har sedan starten arbetat med att utveckla smarta och innovativa lösningar för sina kunder. Med stor passion för teknik tar sig Consat dagligen an tvärfunktionella projekt, något som skapar stor utvecklingspotential för deras medarbetare.

Consat grundades 1986 och från början låg fokus på området specialmaskiner. Under åren har bolaget växt och adderat till teknikområden inom produktutveckling, automation, elektronik, mjukvara, IT, telematik och inte minst inom hållbara energisystem.

Tvärfunktionella team

En av styrkorna med Consat är förmågan att genomföra tvärfunktionella projekt och samarbeten. I dessa projekt arbetar mjukvaruutvecklare, mekanikingenjörer och olika former av specialister tillsammans sida vid sida. Martin Wahlgren, vice koncernchef på Consat, berättar mer:

    - Detta kombinerat med vår långsiktighet och närvaro inom flera marknadssegment innebär att vi aktivt kan överföra och tillföra värdefull kompetens och inte minst innovativa lösningar från ett område till ett annat.

Genom tvärfunktionella projekt skapas även möjligheter för Consats medarbetare att inspireras av kunniga kollegor inom angränsande områden och samtidigt få en ökad förståelse för hela projektleveransen.

    - Innovation, samarbete och teknisk kompetens. Det är vad Consat står för, säger Martin.

Ett innovativt och proaktivt företag

Goda kundrelationer och att proaktivt förutse kunders behov är enligt Martin viktigt för att lyckas.

För Consat handlar inte innovation bara om förmågan att komma på en bra idé eller uppfinning, utan även att ha mod och kraft att förverkliga lösningar på svårlösta problem – något som Consat med tiden blivit expert på.

Senast ut i raden av spännande projekt är Born To Drive som initierats av ingenjörerna på Consat.

Projektet är ett FFI/Vinnova-forskningsprojekt som går ut på att förbättra logistikprocessen för biltransporter genom att låta nybyggda bilar köra autonomt på fabriksområden. Projektet genomförs bland andra ihop med Volvo Personvagnar och till sommaren 2017 kommer de första provkörningarna att ske.

Consat har gedigen vana av olika fordonsprojekt, förklarar Martin, och utvecklade bland annat den större delen av all elektronik, mjukvara och telematik till Volvo första rena elbil C30Electric. Projektet kom att spänna på över 100 000 timmar och involverade 25-35 personer. Vidare utvecklade Consat också telematiksystemet till Aston Martins James Bond-bil till filmen Casino Royale.

    - Vi arbetar dock inte enbart med fordon utan listan kan göras lång vad gäller spännande projekt inom andra affärsområden. Bland annat utvecklar vi 3D skrivare, vävmaskiner som väver kolfiber i 3D och solenergisystem, berättar Martin.

Ett starkt växande område är ITS-system för kollektivtrafik. Området startade som en outsourcing från Volvo Bussar och tillsammans har företagen idag system i de flesta världsdelarna. Nyligen anslöt sig även Ericsson som partner.

    - Detta ser vi helt klart som ett bevis på att vi är på rätt väg och håller en tekniknivå som är globalt konkurrenskraftig, säger Martin.

Från konstruktör till vice vd

Flera av dagens chefer på Consat kommer ifrån de egna leden. Martin själv började som elektronikkonstruktör, efter 1,5 år fick han starta upp företagets satsning inom Elektronik och Systemutveckling och idag är han vice koncernchef. Martin är dock inte ensam, Thomas Ottosson började sin karriär på Consat som exjobbare och vid årsskiftet kliver han in i rollen som vd för Consat Telematics AB.

Ett annat exempel på lysande karriärväg är Jeanette Johanssons som idag är VD för Consat Sustainable Energy Systems AB. Hon började också sin karriär på Consat som utvecklingsingenjör och projektledare.

    - Det finns även goda möjligheter att utveckla sina tekniska färdigheter. Börjar man exempelvis som konstruktör kan man växa in i rollen som systemkonstruktör/arkitekt eller projektledare. Oavsett vad så det finns stora utvecklingsmöjligheter på Consat, något som vår fjärde utmärkelse till Karriärföretag är ett tydligt bevis på, avslutar Martin.

Nyfiken på dina möjligheter på Consat? Besök deras karriärsida för att läsa mer.

Karriärsida Consat