Unika projekt i demokratins tjänst

Med uppdraget att förse Försvarsmakten med försvarsmateriel och logistiktjänster erbjuder FMV möjligheten till unika projekt som är svårmatchade på den svenska arbetsmarknaden. Här kastas ingenjörer och jurister dagligen in i spännande utmaningar, som i grund och botten syftar till att värna om vår demokrati.

Försvarets materielverk, FMV, är den statliga myndighet som har i uppdrag ansvara för materielanskaffning och materielförvaltning åt myndighetens största kund och partner, Försvarsmakten. Uppdraget är ett mångfacetterat sådant i demokratins tjänst och innefattar allt ifrån anskaffning av Gripen-plan och kläder till underhåll av helikoptrar och stridsvagnar. Eva Nelson, HR-direktör på FMV, ger i en intervju sin syn på de unika möjligheterna myndigheten erbjuder, hur FMV är som arbetsgivare och hur landets demokrati är sammanvävt med uppdraget.

test

Sällsynta utmaningar

FMV:s uppdrag att ansvara för försvarslogistiken åt Försvarsmakten är unikt vilket betyder att de som arbetar hos myndigheten får möjlighet att utföra uppgifter som ingen annan i Sverige får. Det är just den unika miljön som gör att FMV sticker ut, det menar Eva och fortsätter:

-På FMV får man möjlighet till arbetsuppgifter som inte finns någon annanstans, till exempel att arbeta med projekt som handlar om ubåtar, artillerisystem eller stridsflygplan.

Komplexiteten är en stor del i FMV:s verksamhet med en tydligt projektorienterad verksamhet. De projekt som drivs är ofta stora och involverar stora budgetar med mycket ansvar, något som nya ingenjörer och jurister ofta kastas in i redan från starten i deras karriär.

-För jurister tror jag verkligen att vi här på FMV skiljer oss från de stora byråerna där nyexade ofta får spendera många år med att arbeta för seniora kollegor. Här blir de direkt involverade i pågående förhandlingar med kunder, svenska som utländska, berättar Eva. 

Flera karriärvägar

FMV erbjuder inte bara unika möjligheter utan som statlig myndighet även en trygghet och goda villkor för sina medarbetare. Eva berättar att FMV har en väldigt välkomnande kultur och att det som nyanställd finns flera vägar att välja.

- Projektledarrollen är vanlig här på FMV på grund av vårt arbetssätt och vår verksamhet. Andra typer av roller innefattar chefsroller eller specialistroller. Som Sveriges tredje största inköpare så har vi även en stor andel medarbetare som arbetar inom detta spår, säger Eva.

Då FMV till största del arbetar med projektbaserade uppgifter ser Eva ett ökat behov av personer, framförallt ingenjörer, som är intresserade av att leda och driva projekt. För de som fortfarande studerar inom något ingenjörsfält kommer det således i framtiden vara väldigt eftertraktat att kunna ha med sig kunskaper inom just projektledning. Med en ökad globalisering, nya internationella leverantörer samt ökade samarbeten med andra statsmakter är språkkunskaper också eftertraktat bland de som vill söka sig till FMV. I FMV:s fall är det NATO-medlemmar som man till stor del har relationer med i dagsläget.

För ett säkrare Sverige

Som partner och leverantör till Försvarsmakten är FMV:s uppdrag indirekt sammanvävt med uppdraget för ett säkert Sverige och en av grundstenarna i vårt lands demokrati. Eva berättar att det arbete som FMV bedriver leder till att Försvarsmakten har rätt sorts materiel och tjänster när de behöver det och således kan utföra sitt uppdrag på bästa sätt.

- Jag skulle vilja uttrycka det som att vi är i demokratins tjänst och att vårt arbete bidrar till ett säkrare Sverige. Med dagens säkerhetspolitiska läge är det ett viktigt uppdrag, något jag tror att alla på FMV håller med om. Gillar man demokratifrågor är FMV rätt arbetsplats, avslutar Eva.

Att utvecklas som medarbetare i en organisation med ett så viktigt uppdrag som FMV har är viktigt för att kunna leverera hög kvalitet, något som myndigheten har insett vikten av. Kompetensförsörjande åtgärder såsom utbildningar är således ett vanligt inslag i verksamheten där man som medarbetare har möjlighet att utvecklas på ett såväl personligt plan som ett professionellt sådant.