Utmanande chefsroll inom Försvarets materielverk

En intervju med Catharina, Chef inom Marknad och inköp på FMV

På Försvarets materielverk, FMV, arbetar medarbetare inom flera olika affärsområden med att utveckla och förse det svenska försvaret med försvarsmateriel och tjänster. Vi pratade med en av verksamhetens medarbetare som berättar mer om den bredd av karriärmöjligheter som finns inom FMV. Catharina Hallström började arbeta på Försvarets materielverk för 17 år sedan. Hon har haft flera olika tjänster inom olika områden och är sedan 2007 chef, för närvarande över enheten Inköp militära system inom Marknad och inköp.

Vad innebär din roll som chef?

- Som chef på Marknad och inköp leder jag en enhet som upphandlar Försvarsmaktens militära system. De arbetsuppgifter jag har spänner över ett brett spektrum allt ifrån personalrelaterade frågor, upphandlingar och avtalsfrågor till besparings- och effektiviseringsfrågor.

- Jag leder en verksamhet som är i ständig förändring vilket är väldigt utmanande. Ledarskapsfrågor är något jag länge varit intresserad av och jag trivs med att försöka skapa goda förutsättningar för mina medarbetare så att de kan utvecklas och göra ett bra jobb.

Vilka möjligheter finns för att göra karriär i verksamheten?

- För mig behöver inte karriär betyda att man måste stiga i en hierarkisk nivå utan det kan också innebära att man får möjlighet att växla arbetsuppgifter och lära sig nya områden eller fördjupa sig inom ett specifikt ämnesområde. Ur den aspekten finns det verkligen goda möjligheter till en intressant karriär här på FMV.

- Det finns en stor bredd av områden inom FMV och man kan arbeta både som specialist, generalist och i ledande befattningar. Själv har jag haft flera olika roller inom olika delar av organisationen och det har varit mycket stimulerande.

Vilka egenskaper har tagit dig till den roll du har idag?

- En av mina främsta styrkor, som jag ser det är att jag är resultatinriktad och uthållig. Jag tycker att vägen till målet är stimulerande och det är också där jag kan se mina medarbetare utvecklas.

- Jag har ett stort engagemang i det jag gör när det kommer till både verksamhet och personal. Jag tror det är väldigt viktigt att man är intresserad av det man gör.

Vad uppskattar du mest med FMV som arbetsgivare?

- Det jag kanske värderar allra högst är den ständiga omväxlingen. I min roll som chef är ingen dag är den andra lik och jag ställs ständigt inför nya frågeställningar. Arbetet är otroligt komplext och utmanande och man blir aldrig fullärd.

- Om man är intresserad av teknik samt affärs- och samhällsfrågor är FMV en fantastisk arbetsplats.

Hur hittar du balans mellan karriär och privatliv?

- Jag upplever att FMV som arbetsgivare verkligen har synen att en bra balans i livet är viktigt för att vi skall kunna göra ett bra arbete och trivas. Till exempel så uppmuntrar vi att man ska ta hand om sig själv och främjar friskvård för alla medarbetare inom organisationen.

- Vi har flexibla arbetstider, vilket underlättar om man till exempel behöver hämta barn på dagis. Det har gjort att jag kunnat kombinera ett krävande arbete med familj och en aktiv fritid.


Namn: Catharina Hallström Titel: Chef inom Marknad och Inköp Tid inom företaget: 15 år Utbildning: Civilekonom, internationell inriktning