Därför behöver ditt företag satsa på Employer Branding

Vi spenderar i genomsnitt 92 120 timmar på jobbet. Inte undra på att vi vill trivas där. Spoon Academy intervjuar Anna Dyhre, en nordisk employer branding-expert, för att diskutera varför det har blivit ännu viktigare för företag att engagera sina anställda.

Har du svårt att hitta rätt personal till ditt företag? Det är du inte ensam om. Det har blivit ännu viktigare för företag att kunna rekrytera och behålla hängivna anställda. En undersökning från Glassdoor for Employers stödjer denna trend:

  • 69 procent av alla jobbsökare skulle inte ta ett jobb på ett företag som har ett dåligt rykte – även om de är arbetslösa.
  • 64 procent av millennials skulle hellre tjäna 320 000kr på ett jobb som de älskar än att få 800 000kr på ett jobb som de tycker är tråkigt.
  • Att investera tio procent mer i medarbetarengagemang kan få ett företags vinster att öka med nästan 20 000kr per anställd per år.

Att utveckla sitt employer brand är med andra ord värt en hel del.

Sticker ditt företag ut ur mängden?
Employer branding innefattar alla egenskaper som förknippas med en arbetsgivare. Kort sagt beskriver den hur det är att arbeta på ett företag. Konkurrensen hårdnar om talangerna, och därför behöver företag våga sticka ut.

– Jag är imponerad av det svenska företaget Prisjakt och deras ambition att skapa en väldigt inkluderande kultur, att de vågar vara annorlunda i en konkurrenskraftig arbetsmarknad, där det gäller att rekrytera svårfångad it-talang med kunskap om e-handel och algoritmer, säger Anna Dyhre, författare och employer branding-expert.

– För att attrahera rätt personer så ökar dina chanser om ditt företag erbjuder något som är unikt, attraktivt och sant, säger hon.

Företag borde alltså ta fram ett attraktivt medarbetarlöfte till sina anställda – något som även kallas Employee Value Proposition (EVP) – som de kan leverera och leva upp till. Var tydlig om vad du lovar och hur det gynnar dina nuvarande och framtida anställda. Vad är unikt med att jobba på ditt företag?

Employer branding är mer än bara rekrytering
– Ett vanligt misstag som jag ser företag begå är att de enbart fokuserar på att hitta och rekrytera nya talanger. Employer branding innebär mer än så och inkluderar hela anställningsresan. Fokusera inte bara på employer branding när det är dags att anställa någon, utan se även till att arbeta med det internt för att motivera och utveckla befintlig personal, säger Anna Dyhre.

Tänk på att behandla dina anställda som du skulle behandla dina kunder. Det vill säga, du bryr dig om dem och stöttar dem långt efter att du har anställt dem. Du kommer förstå värdet av employer branding när din personal väljer att engagera sig med varumärket.

De anställda – varumärkets viktigaste ambassadörer
– Det bästa sättet att kommunicera ditt employer brand är genom dina digitala kanaler, som till exempel LinkedIn och Instagram, eftersom de är trovärdiga källor. Det är alltid en bra idé att undersöka dina målgrupper och var de finns, säger Anna Dyhre.

Och visst vill du involvera dina anställda redan från starten. De ger ditt varumärke en röst och ett ansikte utåt, vilket gör det lättare för nya personer att få en inblick i hur det är att jobba på ditt företag. Det är trots allt dina anställda som ger liv åt dina värderingar och berättar historien om vilka ni är.

De anställda kan bli varumärkets viktigaste ambassadörer, om man lyckas skapa ett sådant engagemang. Ett bra exempel på ett framgångsrikt employer brand är IKEA.

– IKEA kommunicerar sina värderingar, sitt syfte och sitt uppdrag genom sina egna anställda. De startade Talent Focus Week, som äger rum en gång per år, för att försäkra sig om att de inte missat någon anställd som vill växa, förklarar Anna Dyhre.

IKEA:s initiativ visar att de vill investera i sin personal. Och deras arbete har gett goda resultat. IKEA har länge rankat högt bland både svenska och internationella arbetsgivare.

Investera i dina anställda, och förstärk ditt employer brand
Behovet bland företag att rekrytera och behålla topptalanger växer sig allt större. Yngre medarbetare letar efter meningsfullt arbete, karriärmöjligheter och flexibla arbetstider. Arbetsgivare behöver förstå sina medarbetares krav, och erbjuda en miljö som passar deras behov.

Genom att locka rätt personer till din verksamhet, sparar du tid, pengar och andra viktiga resurser. Men framför allt så ser du till att alla dessa 92 120 timmar faktiskt betyder något.

 

Källa: spoonagency.com