Tony Holmberg – chefen med ICA-erfarenheter från fem länder

Tony Holmberg började plocka tomglas och packa kassar hos den lokala ICA-handlaren i Brunflo utanför Östersund. Idag är han vd för ICA Special och har däremellan jobbat i alla ICAs fem länder och inom en rad olika befattningar. Fast egentligen skulle han inte alls vara här, i alla fall enligt honom själv.

Jag skulle egentligen inte vara här. Under hela min ungdom var jag fast besluten att jag skulle bli polis. Men riktigt så blev inte fallet. Det hela började med att jag fick jobb hos den lokala ICA-handlaren i Brunflo, i närheten av där jag växte upp. Jag började med att sortera tomglas, packa kassar och dra kundvagnar som snart utvecklades till kassajobb och större ansvar som helgansvarig. Jag var fortfarande inställd på polisyrket när den nya handlaren Lars Ocklind tog över ICA Butiken i Brunflo. Han började direkt prata om att jag skulle bli ICA-handlare istället och driva eget företag. Det utvecklade han i form av utbildningsplaner som skulle möjligöra vägen till ICA-handlare för mig. ICA-handlare? Jag? Nej, jag skulle ju bli polis och om jag mot all förmodan skulle ge upp polisdrömmen för något, då kunde jag lika gärna bli chef för hela ICA, tänkte jag. Och på den vägen är det.

Fokus på utveckling

Hos Lars Ocklind i Brunflo fick jag gå en rad utbildningar inom ICA Skolan som syftade till att göra mig till handlare. Men någon handlare blev jag inte, utan 1997 flyttade jag ner till Stockholm och blev snart erbjuden ett jobb med butiksdata centralt på ICA. Det var riktigt roligt och jag lärde mig mycket om den tekniska biten och hur den hänger ihop med affärsverksamheten.

Jag började utvecklas och karriären tog fart; jag blev butiksdatakonsult, projektledare och därefter gruppchef inom en funktion på IT-avdelningen och slutligen IT-chef för alla Butikssystem för hela ICA AB. Då hade jag både Sverige, Norge och de Baltiska länderna som arbetsplats. Det var ett väldigt roligt, utvecklande och utmanande jobb, men efter ett par år började suget efter att få jobba mer med själva affärsdelen att växa.

Jag började söka tjänster inom området och hamnade strax på Sortiment & Inköp innan jag tog klivet och blev försäljningschef för Kvantum-profilen. Där var jag i två år innan jag fick förtroendet att vikariera som affärschef. Under de åren hände mycket; jag började uttrycka min dröm om att en dag bli VD för hela ICA och mitt sug efter utveckling. Jag fick gå många olika utbildningar, bland annat första omgången av ICAs interna Future Leader Program, ett nätverk som dåvarande koncernchef Kenneth Bengtsson startade.

VD och ett nytt liv i Vilnius

En dag fick jag frågan om jag ville bli VD för Rimi i Litauen. Efter en del överläggning med familjen tog vi beslutade att vi skulle flytta. Sagt och gjort – 2008 gick flyttlasset till Vilnius. Med flytten till Litauen kom många utmaningar; ny kultur, nytt land och nytt språk. Men affärsidén var densamma - att göra kunder nöjda utifrån deras behov. Det blev ett par intensiva år och på grund av den dåvarande krisen i Baltikum blev mitt arbete inte riktigt som jag hade hoppats. Istället för att utveckla och förbättra verksamheten fick jag koncentera mig på att få organisationen och bolaget att överleva och vända uppåt efter många års förluster. När vi hade varit i Litauen i två år skedde en del organisatoriska förändringar hemma i Sverige där flera ledande chefer lämnade ICA vilket ledde till att jag och familjen flyttade hem igen. Jag blev erbjuden tjänsten som affärschef för ICA Sverige. (I dag är Tony Holmberg vd för ICA Special och medlem i ICA Gruppens koncernledning.)

Engagemang och passion nyckel till framgång

Under alla år jag har jobbat på ICA, har jag fått möjligheten att utbilda mig - det har varit ett signum från dag ett. Jag har haft engagemang och passion och jag har hela tiden uttalat vad jag velat göra. Det tror jag är några av anledningarna till att jag är där jag är idag. Och vem vet; en dag kanske jag blir den där ICA-handlaren som Lars Ocklind pratade om, eller om tajmingen är rätt och om jag får förtroendet, blir jag chef för hela ICA. Drömmen och viljan finns där.

Källa: icagruppen.se