Sök Meny
7 jobb med hög lön och kort utbildning

7 jobb med hög lön och kort utbildning

Har du inte kommit på vad du ska bli när du blir stor? Men vill ha hög chans till jobb efter utbildningen och en bra lön, utan att behöva plugga i flera år? Då har vi listat de bästa jobben med kort utbildning, men med goda möjligheter till jobb och hög ingångslön för dig.

UX designer

Tycker du också att vissa hemsidor är alldeles för komplicerade? Då kanske du borde läsa till UX designer. En UX designers jobb är att göra användarupplevelsen enkel, rolig och bäst möjlig för användaren. Du kan exempelvs designa appar, hemsidor eller jobba med mer specialiserade system inom flera olika branscher. Snittlönen för en UX-designer ligger på ca 40 000 kr i månaden och utbildningstiden ca 2 år. 

Lokförare

Var din favoritleksak tågbana som barn och drömde du en dag om ett eget tåg? Kanske lokförare är något för dig. Lokförare behöver vara duktiga på problemlösning och ansvarstagande då de ansvarar för passagerare, gods och personalens säkerhet ombord på tåget. Utbildningen tar mellan 1-2 år, med goda chanser till jobb efteråt och med en genomsnittslön på 40 000 kr.

Byggingenjör

Vill du vara med och utveckla hur din stad ser ut? Är du dessutom bra på att samarbeta med andra och slutföra projekt? En byggnadsingenjör projekterar, konstruerar, producerar och förvaltar byggnader tillsammans med arkitekter, entreprenörer och konsulter från idé till byggnad. Man kan arbeta inom fastigheter, vägar och broar, vatten och flera andra områden. Därav finns det en stor efterfrågan för byggnadsingenjörer idag. Utbildningen är på ca 2 år och lönen runt 40 000 i månaden. 

Spelutvecklare

Satt du också som klistrad framför Mario Cart och Sims som barn? Kanske drömde du om att skapa dina egna dator eller TV-spel? Som spelutvecklare är du med och utvecklar spel från idé till färdig produkt, med allt vad det innebär. Genomsnittlig lön på 45 000 i månaden och utbildningen tar oftast ca 1-2 år.

Svetsare

Är du noggrann och gillar precision, men söker också lite spänning i vardagen? Bli svetsare! Det är ett varierande jobb där du behöver ha kunskap om metaller, olika material och svetsmetoder. En svetsare kan jobba med tillverkning, reparation och montering inom husbyggen, broanläggningar, smidesarbete men även inom tillverkning av medicinsk utrustning och annat. Utbildningen kan vara allt från några veckor till ett år, med en genomsnittslön på runt 32 000 kr i månaden. 

Systemutvecklare

Är du en problemlösare som även är intresserad av IT och programmering? Då kanske systemutvecklare är yrket för dig! En systemutvecklare tar fram och utvecklar data/IT-system för allt ifrån ekonomisystem till industri. Utbildningen tar ca 2 år och lönen brukar i snitt ligga runt 48 000 kr per månad. 

Testledare

Ingen har väl missat att IT-branschen växer och växer, därav ännu ett jobb inom denna bransch på denna listan. Innan ett nytt system är färdigt att användas måste de testas. Om du är duktig på att se helheter, samarbeta och leda andra kan testledare vara yrket för dig. Oftast jobbar man tillsammans med systemutvecklaren, planerar och utför test av nya system innan de kommer till användarna. Lönen för en testledare är i genomsnitt 45 000 kr per månad och utbildningen tar ca 1,5 år.


Siffrorna är ungefärliga och baserade på SCB lönestatistik. Utbildningstiden kan variera beroende på vilken typ av utbildning du väljer.Letar du efter nytt jobb? Vi har över 3 000 lediga tjänster inom flera olika branscher och yrkesområden från Sveriges mest attraktiva arbetsgivare.

Sök jobb! »

Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.

Gå med »