Sök Karriärstipendiet - 15 000 kr att lägga på dina studier och framtida karriär. Till ansökan!
7 smarta tips för att klara studentekonomin

7 smarta tips för att klara studentekonomin

Har du också börjat känna av de höjda levnadskostnaderna? Som att kaffet kostar nästan 50% mer än för ett år sedan? Är du också nybliven student och har en mindre budget men ökat behov av just kaffe under tentaperioderna? Vi fattar! Därför har vi tagit fram 7 tips för att klara studentekonomin.

1. Ta reda på var dina pengar tar vägen!

Det finns mängder av appar och hjälpmedel för att få översikt över dina utgifter. Kanske finns det en gammal prenumeration på en streamingtjänst du inte längre använder. Rensa och säg upp det du inte längre behöver!

2. Lite extra ekonomisk hjälp?

Kolla upp om du har rätt till bostadsbidrag eller utökat studentlån. Försäkringskassan och CSN kan ge extra bidrag till dig som behöver.

3. Sök stipendier!

Det finns massor av stipendier att söka för dig som är studerande och det är enklare än du tror. Lite tips är att vara specifik i din ansökan, vad du ska använda pengarna till och varför du är en bra kandidat. Se stipendier för dig här. 

4. Ligg steget före och gör research!

Använd Mecenatappen eller deras hemsida för att hitta rabatter för studenter och kolla ex. Pricerunner för att jämföra priser på det du tänkt köpa. Eller så går du all in och testar att ha köpstopp under några månader!

5. Spara in på energi!

Energipriserna har också blivit dyrare. Minska din elkonsumtion genom att dra ut kontakter till elektronik du inte använder, ladda laptop och mobil på universitetet under tiden du pluggar och släck lampan i badrummet när du inte är där inne. Många bäckar små! 

6. Köp kurslitteraturen Second Hand!

Skolböckerna kan vara många och dyra, och oftast behöver du de bara några månader. Köp second hand på ex. Campusbokhandeln, Studentapan eller kolla upp om det finns Facebookgrupper för just din institution. Mycket finns också att låna på biblioteken!

7. Jobba extra på distans?

Pandemin har öppnat upp för fler möjligheter att jobba extra på distans. Kolla efter deltidsjobb på distans eller hybrid anställning för lite extra klirr i kassan som du kan göra hemifrån!


Kom bara ihåg att kolla vad som gäller om du jobbar extra eller får ett stipendie då detta kan påverka din rätt till bidrag. Denna information hittar du enklast på Försäkringskassan och CSNs hemsidor.

Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.

Gå med »

Bli medlem du också

som fler än

30000

andra studenter och unga yrkesverksamma som vill framåt i sin karriär.

Bli medlem du också
08-600 18 00 Skriv till oss