Gå med i Karriärnätverket - få tillgång till stipendier, traineeprogram och mycket mer! Bli medlem!
AI för studenter – hur du kan använda AI på ett sätt som förbättrar ditt lärande

AI för studenter – hur du kan använda AI på ett sätt som förbättrar ditt lärande

Under de senaste åren har AI-verktyg blivit alltmer tillgängliga för allmänheten. Verktyg som ChatGPT erbjuder möjligheter för studenter att få snabb information, stöd i skrivprocesser och hjälp att förstå komplexa ämnen. Men dessa verktyg kommer också med risker. Hur kan du som student använda AI på ett sätt som förbättrar ditt lärande utan att bli beroende eller kompromissa med den akademiska integriteten?

Fördelar med AI-verktyg för studenter

  • Snabb tillgång till information
    AI-verktyg kan ge omedelbara svar på frågor, föreslå idéer och ge exempel. Detta kan vara särskilt hjälpsamt när du arbetar med tidskrävande uppgifter eller fått skrivkramp, för att hitta inspiration för en uppsats eller förstå en komplex teori.
  • Stöd i skrivprocessen
    Med AI kan du få hjälp med att strukturera texter, få exempel på formuleringar och förbättra din grammatik. AI-verktyg kan också hjälpa till att ta fram rubriker, skapa sammanfattningar och ge feedback på textens flöde och klarhet.
  • Personlig inlärning och repetition
    AI kan ge skräddarsydda svar och anpassa sig efter dina behov. Om man till exempel vill förstå en specifik matematisk formel kan AI förklara den på olika nivåer eller ge exempel som gör den lättare att förstå.
  • Tidsbesparing
    Att ha ett AI-verktyg som kan ge vägledning i realtid kan vara en stor tidsbesparing. AI kan hjälpa dig att fokusera på sina mest krävande uppgifter, samtidigt som du får hjälp med grundläggande frågor och idéer.

Risker med AI-verktyg för studenter

  • Risk för plagiat
    En av de största riskerna med AI är att studenter kan använda verktygen för att generera text utan att bearbeta och förstå innehållet. Detta kan leda till oavsiktligt plagiat eller en ytlig förståelse av materialet. Faran är att man som student kanske inte lär sig materialet på djupet om man förlitar sig för mycket på AI.
  • Förlorad kritiskt tänkande-förmåga
    AI kan ge korrekta svar, men om studenter endast förlitar sig på AI för svar, riskerar de att tappa förmågan att tänka kritiskt. När man inte själv behöver analysera informationen kan det leda till att man inte ifrågasätter informationen och saknar möjligheten att upptäcka eventuella felaktigheter eller bias.
  • Dataintegritet och etik
    Det är också viktigt att komma ihåg att många AI-verktyg samlar in data från sina användare. Detta kan innebära att personliga data och konfidentiell information riskerar att hamna i fel händer. Studenter bör vara medvetna om vad de delar med AI och förstå hur deras data hanteras.

  • Överdrivet beroende och bristande självförtroende
    När AI ger snabba och effektiva svar kan det vara frestande att ständigt använda verktyget, men det kan skapa ett beroende. Om studenter förlitar sig för mycket på AI kanske de tvekar att lösa problem på egen hand, vilket i längden kan skada deras självförtroende och deras förmåga att ta sig an utmaningar på egen hand.

Så använder du ChatGPT på ett sätt som förbättrar ditt lärande

  • Använd AI som stöd, inte en ersättning
    AI bör användas som ett komplement. Ett bra sätt att använda AI är att först försöka lösa uppgiften på egen hand och sedan använda AI för att få feedback, stöd, inspiration och andra perspektiv.

  • Dubbelkolla information och analysera kritiskt
    AI är bra på att generera svar, men det är inte ofelbart. Använd AI som en utgångspunkt, men dubbelkolla informationen från trovärdiga källor och använd dina egna resonemang för att säkerställa att informationen är korrekt och relevant.

  • Citering och referenser
    Om AI hjälper dig med idéer eller exempel som du använder direkt i ditt arbete, var noga med att ange det på ett korrekt sätt. Även om AI inte är en direkt källa, bör du vara transparent med hur du har använt verktyget för att följa akademiska etiska riktlinjer.

  • Sätt gränser för hur ofta du använder AI
    För att undvika överdrivet beroende kan det vara klokt att sätta upp gränser för hur mycket du använder AI. Kanske kan du begränsa användandet till den initiala idéutvecklingsfasen, eller endast när du kör fast.

  • Var medveten om vad du delar med AI
    Många AI-verktyg samlar in data för att förbättra sina modeller. För att skydda din integritet bör du vara försiktig med att dela känslig information, som personliga data, akademiska uppgifter eller konfidentiella projekt.

Kanske är du som student redan proffs på detta, men vi hoppas du fick lite bättre koll på hur du kan använda AI i ditt studiearbete utan att ta onödiga risker!

Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.

Gå med »
+46 737 00 65 69 Skriv till oss