Sök Meny
Årets Karriärföretag 2023!

Årets Karriärföretag 2023!

Pressmeddelande: Karriärföretagen 2023

Idag, för tolfte året i rad, presenterar vi Karriärföretagen 2023 och Sveriges attraktivaste arbetsgivare! Utmärkelsen Karriärföretag delas ut till arbetsgivare som erbjuder unika karriär- och utvecklingsmöjligheter för studenter, Young Professionals men även Senior Professionals. Syftet med utmärkelsen är att hjälpa och leda Sveriges studenter och Young Professionals att hitta sin nästa arbetsgivare och uppmärksamma de företag som har ett framgångsrikt employer branding-arbete.


”Företag idag måste i större grad slåss om kompetens och nya talanger på marknaden, en marknad som gått från att vara arbetsgivarens marknad till att idag vara kandidatens marknad. Employer branding blir därför ett allt viktigare arbetsområde för att se till att man möter kompetensförsörjningen, möter kandidaternas behov och attraherar de medarbetare man vill ha" säger Oliver Paschetto Jensin, Marknadschef.


"Det handlar om ett inifrån och ut – perspektiv, företag behöver arbeta aktivt för att skapa en positiv företagskultur, ge möjlighet för utveckling och karriär inom företaget och de måste också kommunicera detta på rätt sätt så att det också syns utåt och fångar potentiella kandidater och medarbetares intresse”


Vissa företag på listan är återkommande företag som under flera år arbetat aktivt och framgångsrikt med sitt arbetsgivarvarumärke och som fortsätter att imponera. Dessutom har vi flera nykomlingar som nyligen startat eller utvecklat sitt arbete med attraktionsfrågorna på ett mycket framgångsrikt sätt.

Se hela listan här!


Vägen till att bli ett Karriärföretag

Samtliga organisationer och företag i Sverige har möjlighet att bli ett Karriärföretag. Initialt behöver kandidaten nå upp till ett antal grundkriterier. För att slutligen få Karriärföretag-emblemet måste de som kvalificerar sig även genomgå samtliga steg i Karriärföretagens urvalsprocess. Urvalsprocessen syftar till att säkerställa att ett högkvalitativt employer branding-arbete bedrivs, samt att arbetsgivaren uppfyller de krav som krävs för att vara en attraktiv arbetsgivare.


Urvalsprocessen 2023

1. Grundkriterierna
Samtliga företag och organisationer i Sverige är med i urvalet för Karriärföretagen 2023. Cirka 1 000 företag, statliga verk, myndigheter och kommuner har valts ut baserat på grundkriterierna och dessa har möjlighet att utses till Karriärföretag 2023. Grundkriterierna för att kunna bli ett Karriärföretag är följande:

  • Minst. 250 anställda och/eller 250 miljoner i omsättning
  • Personalchef finns i organisationen
  • Rekryterande organisationer
  • ”Up & coming”: En arbetsgivare som inte lever upp till samtliga grundkriterier, men på annat sätt har utmärkt sig med sitt employer branding-arbete under det senaste året, har möjlighet att gå vidare i processen.


2. Expertpanelen granskar
Samtliga organisationer granskas av Karriärföretagens expertpanel som består av specialister inom HR, webb, karriärrådgivning, sociala medier & marknadsföring.

3. Expertpanelen betygsätter:
Organisationens karriärsidor: information, kvalitet och dynamik
• Närvaron och kvaliteten i sociala och andra digitala medier
• Aktiviteterna gentemot studenter och yrkesverksamma akademiker
• Attraktiviteten som arbetsgivare i externa mätningar

Expertpanelen tilldelar varje arbetsgivare ett betyg på en skala från 1–10 för respektive kriterium. De 300 arbetsgivare som erhåller högst poäng går vidare till nästa steg.


4. Juryn utser
Karriärföretagens jury utser de företag som blir årets Karriärföretag.


Jury består av:

Charlotte Hågård, en av Sveriges mest ansedda talang- & karriärexperter

Anna Dyhre, Sveriges mest anlitade employer branding-föreläsare

Torgny Johnsson, rådgivare och konsult inom HR, tidigare personaldirektör på SAS och Infranord

Boris Nordenström, serieentreprenör och grundare av till exempel Jobline

Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.

Gå med »