Gå med i Karriärnätverket - få tillgång till stipendier, traineeprogram och mycket mer! Bli medlem!

Flens kommun tar ett helhetsgrepp om skolan nu och för framtiden

2012 gjorde Flens kommun en utförlig nulägesanalys av sitt skolsystem för att se var verksamheterna befann sig i förhållande till de nationella målen. Resultaten triggade igång ett stort projekt där strategier sattes för att ta ett helhetsgrepp om kommunens skolverksamhet fram till 2019.

Med ett antal utvecklingsområden startade Flens kommun ett storartat skolprojekt där man utifrån strategidokumentet Färdplan Flen skulle arbeta aktivt med att utveckla kommunens skolsystem. Det operativa arbetet påbörjades 2013 och sedan dess har kommunen arbetat tydligt efter de tre fokusområdena synligt lärande, interkulturella förhållningssätt och moderna läromiljöer.

Värdegrunden genomsyrar arbetet

Av de tre övergripande strategierna sätter synligt lärande barnens utveckling i fokus. Att ha ett interkulturella förhållningssätt syftar till att ha ett öppet sinne för att olikheter berikar, vilket enligt Lena Furén, förvaltningschef för barn,- utbildning- och kulturförvaltningen i Flens kommun, bland annat grundar sig i att kommunen tar emot många nyanlända medborgare och arbetar mångfacetterat. En annan del av Flens skolprojekt är att börja arbeta medvetet och strategiskt att efterleva kommunens värdegrund som medarbetare. Det handlar bland annat om att bemöta alla med respekt och omtanke utifrån alla människors lika värde. Lena berättar:
"Det är viktigt att följa upp de olika processerna då forskning och samhället förändras hela tiden. Därför arbetar vi parallellt med offensiv kvalitetsutveckling för att se vilka huvudprocesser som behöver prioriteras. Moderna lärmiljöer är en av dessa och enligt den strategin har vi börjat bygga en skola för framtiden."

En skola för framtiden

Arbetet med skolväsendet har kommit att genomsyra hela Flens kommun där det största fokuset har varit skolans lärmiljöer. Från 2014 till 2019 finns ett utvecklingsprogram för den moderna lärmiljön och vad kommunen behöver arbeta med. Här går man igenom lärmijöer såväl inomhus som utomhus och förbättrar dessa för att framtida behov. Bland annat byggs en helt ny skola medan två befintliga byggs om, allt för att skapa en god arbetsmiljö för såväl barn, elever och personal. Lena utvecklar:
"Det är oerhört viktigt att vi har attraktiva skolmiljöer både för lärande men även rent estetiskt. Att skapa en bra känsla och högt engagemang genom stimulerande miljöer. Det är flera faktorer som väger in och vi vill ta ett riktigt helhetsgrepp för skolan i Flens kommun."

Bygger digitala plattformar

Något som är otroligt viktigt i det arbetet är enligt Lena kommunens IT-utveckling. Via digitala plattformar kan elever, lärare och ledning kommunicera och sammanstråla på olika nivåer. Genom att ge tillgång till digitala verktyg arbetar Flens kommun även för att nå en högre måluppfyllelse på ett nationellt plan. Lena avslutar:
"Det finns enormt mycket möjligheter att utmana, motivera och engagera såväl elever som medarbetare på ett helt annat sätt med teknikens hjälp. Inget digitalt verktyg kan ersätta en duktig pedagog men det kan vara ett starkt komplement."
Nu börjar kommunen se resultat på en högre nivå och i år är det dags att analysera om strategier, målområden och insatser fortfarande stämmer. Kommunens skolsatsning är en av anledningarna till att Flens kommun utsågs till en av Sveriges 50 mest spännande arbetsgivare i offentlig sektor 2016.  
+46 737 00 65 69 Skriv till oss