Byta yrke mitt i livet?

Drömmer du om att omskola dig, lämna din bransch eller bli befordrad? Det är vanligt att söka sig efter en förändring när man har varit på samma ställe ett tag. Många utav oss väljer också att inte alltid göra verklighet av våra drömmar.

Att känna vemod vissa söndagar är helt vanligt, men att ha samma känsla varje söndag eller till och med varje morgon är ett tecken på att någonting inte stämmer. Tro det eller ej så ser många människor faktiskt fram emot en ny vecka fylld av möjligheter och utmaningar. Det kan vara svårt att sätta fingret på vad missnöjet grundar sig på. Börja med att fundera över om det verkligen är ditt arbete dy inte trivs med eller om det är en allmän missnöjdhet i ditt liv i övrigt.

Jobbar du med fel yrke?

Det är inte ovanligt att valet av karriär initialt ligger till grund för andra orsaker än ett genuint intresse, eller så har intresset du en gång hade slocknat. Kanske är det en ren tillfällighet att extrajobbet bredvid studierna eller efter gymnasiet ledde till ett jobb du fortsatt med. Har man investerat tid och pengar i en karriär och kanske även en utbildning som efter ett tag känns fel, kan det vara svårt att erkänna för sig själv att valet inte var det rätta.

Några tecken på att du valt fel yrke:

Du vill inte vara kvar på arbetsplatsen även om din lön ökade väsentligt. 

Chefen erbjuder dig en betydligt högre lön, men du är ändå inte nöjd med ditt arbete. Känner du igen dig? Då är det kanske dags att byta jobb.

Du dagdrömmer om att göra någonting annat

Händer det att du kommer på dig själv at dagdrömma om en helt annan karriär? Det är vanligt att ibland fundera över vad som hänt ifall din yrkesbana tagit en annan vändning. Återkommer dessa funderingar ständigt kan det vara ett tecken på att någonting inte står rätt till.

Du skäms över ditt arbete

Ryggar du tillbaka då någon frågar vad du jobbar med? Att skämmas över sitt arbete är ett tydligt tecken på att du är på fel arbetsplats. Kanske känner du att du är överkvalificerad. Vad det än beror på så kan det vara läge att se sig om efter ett nytt jobb.

Du når inte upp till din fulla kapacitet

Trivs du inte med ditt yrke eller arbetsuppgifter är det troligt att du inte heller presterar så bra som du hade kunnat göra om du hade en arbetsplats och uppgifter som du gillade. Du bör få stöd och utveckling på din arbetsplats. Om du instället presterar sämre och sämre kan det vara dags att se sig om efter ett nytt jobb.

Du vill inte gå upp på morgonen

Har du tidigare alltid varit en morgonmänniska, men plötsligt vill du inte kliva upp ur sängen på morgonen? Försök att fundera på varför du plötsligt ogillar morgnar. Beror det på att det är för stressigt och för mycket press på jobbet? Att du inte tycker att din vardag är utmanande? Är dina arbetsuppgifter ostimulerande eller din arbetsplats tråkig?

Byta yrke mitt i livet

Det blir allt vanligare att byta yrke mitt i livet. Många arbetsgivare värderar anställda med olika bakgrund och ålder. Ifall du kommit fram till vilket yrke du skulle vilja ha kan du börja med att ta reda på vilka kompetenser som krävs för att få en anställning. Behöver du läsa någonting eller finns det utrymme för utveckling? Att läsa en kurs kan göra dig mer eftertraktad på arbetsmarknaden.

Det är aldrig för sent att byta yrke. Tiden på arbetsplatsen tar upp en stor del av ditt liv och du ska inte behöva vantrivas eller känna att du inte utvecklas. Att läsa en utbildning är ett sätt att öppna upp för nya möjligheter. Behöver du lära dig ett nytt dataprogram, utveckla ditt ledarskap eller behöver du en helt ny examen?

På Utbildning.se där den här artikeln ursprungligen kommer ifrån, finns det tusentals utbildningar sammanställda från olika arrangörer för att underlätta för dig som funderar på att byta bana.

Är du istället intresserad av självstudier online? Spana då in bland annat:

Lynda, edX, Khan Academy och ALISON.