Sök Karriärstipendiet - 15 000 kr att lägga på dina studier och framtida karriär. Till ansökan!
Experten tipsar: Karriärboost med Linkedin!

Experten tipsar: Karriärboost med Linkedin!

Linkedin har blivit kanalen nummer ett för arbetsgivare som vill rekrytera, men också för yrkesmänniskor som vill bygga sitt eget varumärken. Men är det relevant redan för en student? Vi frågade experten Charlotte Hågård.

Går det verkligen att få igång karriären med hjälp av Linkedin?
– Ja, det går absolut att få en skjuts. Jag vet många som har fått jobberbjudanden från arbetsgivare som de aldrig hade tänk på tidigare.

Hur går man tillväga då?
– Det finns tre faktorer som styr hur du lyckas – din profil, ditt nätverk och din aktivitet. Så först av allt måste du se till att skaffa en bra profil och den består av sex viktiga delar – foto, rubrik, sammanfattning, erfarenhet, utbildning och kompetenser. Det finns fler delar, men dessa är allra viktigast för att grunden ska bli bra.

När ska man börja?
– Nu, även om du är student. Det här är relevant redan i början av din utbildning. Min son som pluggar i Helsingborg just nu berättade att något av det första studenterna får lära sig där är att de måste ha en Linkedinprofil. Det räcker inte med ett cv numera. Och om du är vuxen och har jobbat ett tag, vänta inte tills du blir arbetslös med att bygga upp din profil. Den ska vara levande hela tiden.

”Det blir roligare att vara på Linkedin om man har ett flöde som är intressant.”

Vilka aktiviteter är viktigast?
 Börja med att bygga upp ett nätverk genom att följa organisationer, företag och intressanta människor som kan ge intressant information eller vara viktiga för framtiden. Det blir också roligare att vara på Linkedin om man har ett flöde som är intressant. I nästa skede kan det vara aktuellt att börja kommentera, interagera och skriva lite. Testa dig fram.

Vad ska man inte göra?
– Linkedin är ett affärs- och jobbforum, så var inte för privat. Vardagssaker passar bättre i andra kanaler, det du skriver bör på något sätt relatera till ditt jobb eller karriär. Och ta det lugnt med dina politiska åsikter.

Är det inte lätt att fastna i det här?
– Bestäm dig för vilka plattformar du ska lägga tid på, och testa att begränsa tiden. Du kan börja med 10 minuter om dagen, och starta dagen med att öppna Linkedin som första aktivitet på morgonen istället för Facebook.

Några sista gyllene tips?
– Utgå från vad du har för mål på Linkedin. Vill du hitta ett nytt jobb där, hitta kunder eller vill du bara ha ett konto som ser snyggt ut? Bygg upp profilen och ditt nätverk utifrån det målet. Du kanske inte måste ha alla vänner där om målet är att hitta ett jobb.

– Ett annat tips är att skriva ett personligt meddelande när du vill lägga till en person. Det ser bättre ut och du kan påminna personen om i vilket sammanhang ni träffats tidigare.

Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.

Gå med »

Bli medlem du också

som fler än

31000

andra studenter och unga yrkesverksamma som vill framåt i sin karriär.

Bli medlem du också
08-600 18 00 Skriv till oss