Gå med i Karriärnätverket - få tillgång till stipendier, traineeprogram och mycket mer! Bli medlem!
Frågor och fördomar om stipendier – Stipendiekommitén svarar

Frågor och fördomar om stipendier – Stipendiekommitén svarar

Enligt en artikel från SVT Nyheter från mars 2024 konstaterar Uppsala Universitet att endast en av tio studenter vid universitetet i Uppsala faktiskt söker stipendier. Detta är en betydligt lägre andel än önskat, enligt universitetet.

En trolig orsak till detta kan vara bristande kunskap om var man hittar stipendier och vilka kriterier som gäller för att ansöka. Många studenter känner sig också osäkra på om de är kvalificerade nog att söka stipendier eller om de uppfyller kraven. För att bemöta vanliga frågor och fördomar kring stipendier svarar Karriärföretagens stipendiekommité på några av dem.

Vanliga frågor och fördomar om stipendier:

1. Vad är ett stipendium?

Stipendium kan beskrivas som ekonomiskt stöd som tillhandahålls av olika organisationer såsom stiftelser, företag och föreningar. Det kan vara till för att främja ändamål som utbildning, studier utomlands eller forskning. Typiska belopp för stipendier vid högskolenivå varierar vanligtvis mellan 1 000 och 15 000 kronor, medan stipendier för utlandsstudier och forskning ofta är högre. Stipendier för utbildning är vanligtvis också skattebefriade.

2. Det är svårt att få stipendium

Många tror att endast de med högsta betyg har chans på stipendier. Dock baseras många stipendier på olika kriterier, såsom ledarskapsförmåga, konstnärlig skicklighet eller personliga bakgrunder. Svårigheten att få ett stipendium beror också på antalet sökande och hur många som får ta del av stipendiet.

3. Man måste ha toppbetyg för att få stipendium

Detta stämmer inte. Stipendier finns tillgängliga för en rad olika prestationer och kriterier, till exempel för studier utomlands eller för att ha skrivit en uppsats inom ett specifikt ämne.

4. Det är krångligt att ansöka om stipendier

Även om vissa stipendier kan ha krävande ansökningsprocesser, finns det många enkla ansökningar där endast några dokument eller formulär behövs. Ofta handlar det om att svara på frågor och motivera varför man bör tilldelas stipendiet. Vi rekommenderar dock att du lägger lite tid på din stipendieansökan i de fall där det krävs ett personligt brev eller en motivering, då detta ökar dina chanser att få stipendiet.

5. Stipendier är bara för de som har det svårt ekonomiskt

Även om det finns stipendier specifikt för låginkomstfamiljer, finns det även många andra baserade på akademiska prestationer, personlig bakgrund eller intressen. Stipendier är tillgängliga för en många studenter.

6. Stipendier är svåra att hitta

Detta är delvis sant. För att underlätta processen att hitta stipendier erbjuder vi en stipendieportal där över 500 stipendier från svenska universitet, stiftelser och företag har samlats. Utforska vilka stipendier som passar dig bäst!

Hitta stipendier! »

Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.

Gå med »
08-600 18 00 Skriv till oss