Ansök om Karriärstipendiet - värde 15 000 kr. Till ansökan!
Så hittar du rätt arbetsgivare

Så hittar du rätt arbetsgivare

Att vara nyexaminerad student och arbetssökande är inte alltid så lätt. Efter flera års studier är det dags att skifta fokus och söka jobb (något som kan ta upp minst lika mycket tid som studierna) och kanske har du ännu inte så bra koll på vad du faktiskt vill jobba med eller var. Här kommer några tips för hur du kan hitta rätt arbetsgivare för dig! 

Ta reda på vad som är viktigt för just dig 

Börja med att kartlägga för dig själv vad det som är viktigast för dig när det kommer till jobb. Är det att ha flexibla arbetstider och möjligheter att jobba på distans ibland? Eller är det viktigaste att jobba tillsammans i ett större team med många kollegor på plats? Kanske är det viktigt att du och företaget drivs av samma värderingar och mål och att det finns många utvecklingsmöjligheter inom företaget. Fundera över dessa saker och skriv ner det så att du kan titta tillbaka på detta när du läser jobbannonser. Det kan också var väldigt användbart i arbetsintervjun om frågan “Varför vill du jobba hos just oss” dyker upp, då kan du motivera vad som lockar dig och varför du skulle passa in på arbetsplatsen.

Läs på om arbetsgivaren och företagskulturen

Många företag har idag specifika karriärsidor där du kan hitta all information om hur det är att jobba där. Läs artiklar eller kolla videos med anställda, se vilka förmåner och utvecklingsmöjligheter företaget erbjuder och vad de har för möjligheter för studenter och nyexaminerade. Idag använder de flesta företag även sociala medier där du kan följa vad de faktiskt gör på företaget dagligen, se om deras arbetsplats och företagskultur matchar din personlighet och dina preferenser! Du kan läsa om alla Karriärföretag och hitta till deras Karriärsidor här.

Ställ frågor under intervjun eller ring upp rekryteraren

Att ställa frågor om arbetsplatsen och företaget visar att du är nyfiken och intresserad. Dessutom får du veta mer om vad du kan vänta dig om du skulle få jobbet! Fråga om det som är viktigt för dig och hur de tänker eller jobbar med dessa saker. Dessutom är det ofta lika viktigt för företaget att du ska trivas där om du får jobbet, då de såklart vill anställa rätt person som kommer trivas och stanna hos arbetsgivaren.

Hör dig för

Det kan vara bra att se vad andra säger/skriver om företaget, i media, på sociala medier eller hos företag som exempelvis vi på Karriärföretagen som granskar arbetsgivare attraktivitet och gör undersökningar. Känner du någon som har jobbat på företaget tidigare, eller nu? Fråga vad den personen har att säga om att jobba där och om den tror att det skulle kunna passa dig.

Tänk utanför boxen! 

Säg att du har studerat ekonomi, du måste faktiskt inte jobba på bank om du inte känner att det passar dig. Många olika branscher söker alla typer av roller och tjänster. Byggföretag behöver kommunikatörer och ekonomichefer, banker behöver UX-utvecklare och IT-Ingenjörer och mataffärer behöver inte bara personal till butiken utan även inom exempelvis HR. Så om du känner dig mer lockad till en annan bransch än den som man generellt sett tänker passar just din utbildning eller framtida tjänst, kolla in karriärsidor och lediga jobb på företag i andra branscher dom du är intresserad av.

I vår jobbportal hittar du över 3 000 jobb från över 100 olika företag inom olika branscher och yrkesområden!

Till jobbportalen! »Följ oss på Karriärföretagen för att se vilka företag som skulle kunna passa dig. Kolla in våra företagspresentationer och genom att gå med i Karriärnätverket får du uppdateringar om olika företag, lediga traineetjänster och andra aktiviteter som kan leda dig till din nästa arbetsgivare.

Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.

Gå med »

Nya medlemmar senaste 30 dagarna

Gör som så många andra och gå med i vårt Karriärnätverk

2894
Bli medlem du också
031-388 47 53 Skriv till oss