9 mars, 2022

Hur får man jobb efter examen?

Våren närmar sig med stormsteg och examen är närmare än man tror. Efter år av slit med plugg och tentor så är det äntligen dags att ge sig ut i arbetslivet. Du känner dig mer än redo och vill applicera det du lärt dig i praktiken. Men hur ska man tänka när man börjar söka jobb efter examen? När ska man börja söka och vad gäller det att trycka på i en intervju?


Visa dig attraktiv online

Ett bra första steg är att visa upp dig online via exempelvis LinkedIn. Rekryteraren kommer antagligen söka på dig och att ha en bra profil och en digital närvaro kommer ha betydelse. Se till att ha ett uppdaterat konto och skriv ner dina färdigheter och erfarenheter, varför inte en säljande bio? Fråga även dina pluggkompisar om de kan verifiera dina kunskaper via deras LinkedIn. Ju mer desto bättre.


Använd dig av kontakter

En väldigt bra väg att ta sig in på marknaden efter examen är via kontakter. Rannsaka din kontaktlista och se över om det är någon du känner som jobbar inom den bransch du söker jobb i. Ta kontakt och visa dig tillgänglig så om inte nu så kanske de kommer ha dig i åtanke senare under arbetslivet.


Börja söka jobb

Det finns inga rätt eller fel när man ska börja söka jobb. Det är dock vanligt att man ger sig ut lite för tidigt och blir stressad över att man snart tar examen. Tänk lite ur en arbetsgivares perspektiv. Många räknar med att den man anställer kan ha en uppsägningstid på sitt jobb och som vanligtvis är på 2–3 månader därav lägger de ut annonsen i lagom tid för att ha med det i beräkningarna.


När du väl börjar leta jobb så är det viktigt att kolla på vad för erfarenhet jobbet kräver. Arbetsgivarna kommer vara tydliga ifall de vill att man ska ha jobberfarenhet eller om de kan tänk sig anställa en nyexaminerad. Det är inte jättelätt att få sitt drömjobb med din drömlön direkt efter examen så det kan också vara bra att ha med sig. Självklart ska du känna dig nöjd med ditt jobb men drömjobbet kommer du få jobba lite för.


Visa din personlighet

Väl på en intervju kommer det vara viktigt att visa sin personlighet. I en situation där du inte har så mycket mer erfarenhet än din utbildning blir din personlighet den ledande faktorn i intervjun. Visa ditt driv och engagemang du har för att både lära dig av företaget och applicera dina kunskaper du har med dig från din utbildning.


Sök traineeprogram

Ett smart sätt att ta sig in i ett företag är att ansöka till deras traineeprogram. Många av de större företagen erbjuder traineeprogram inom diverse arbetsområden och utspelar sig ofta mellan 9 till 24 månader. Här kommer du utbildas i företagets regi och får en marknadsmässig lön samt när traineeprogrammet är slut övergår det i en fast anställning. Här får du en kombination av praktik och teori för att kunna få optimal kunskap om rollen och företaget.


Kolla gärna in vår sida för traineeprogram där vi har samlat alla Karriärföretags traineeprogram på samma ställe.


Fun to know

Efter att du har tagit din examen blir du alumn. Ordet alumn kommer från latin och betyder egentligen lärjunge. Begreppet används som benämning på de som har tagit examen från ett visst universitet eller högskola. 

Fler nyheter