Sök Karriärstipendiet - 15 000 kr att lägga på dina studier och framtida karriär. Till ansökan!
Hur skriver man den bästa jobbansökan för att stå ut ur mängden?

Hur skriver man den bästa jobbansökan för att stå ut ur mängden?

Att formulera ett personligt brev och CV när du ska söka jobb kan vara lättare sagt än gjort. Det finns vissa fallgropar som det är lätt att falla i. Här introducerar vi några do and don’t när det kommer till att skriva en jobbansökan.

DO

Gör research

I sökandet på ett jobb så är det viktigt att kolla upp företaget som har lagt ut tjänsten. Att göra en snabb koll på alla bolag är att rekommendera, för vem vill hamna på ett företag som kanske efter ett tag inte har råd att ha kvar dig? När du väl gjort det är det dags att kolla in företagets karriärsida. Vad är detta för typ av företag och hur ser deras förmåner och företagskultur ut? I många fall kan man läsa sig till ett företags employer branding genom värderingar och skrivspråket som företaget använder sig av. 


Gå igenom platsannonsen och låt ansökan spegla tjänsten

När du ska börja formulera ett CV och personligt brev så är det oerhört viktigt att ta sig tid och läsa igenom platsannonsen som företaget har lagt ut och noga se vad exakt det är dom söker och om det är något som du kan ta ansvar för. När du väl skriver din ansökan gäller det att anpassa den efter tjänsten och lyfta just de egenskaper och erfarenhet som passar och inte ta upp irrelevanta saker även om du har betydligt mer kunskaper än du skriver.


Var ärlig

Det kommer inte löna sig att ljuga i din ansökan. Var istället transparant med vad du kan och vad du har för tidigare kunskaper. Du behöver inte skriva vad du inte kan utan istället kan du fokusera på vad du vill lära dig och hur du ska göra det. När du beskriver dina kunskaper ska du vara utförlig och detaljerad och ha i baktanken att personen som läser din ansökan inte har någon bakgrundsinformation om dina erfarenheter.

DON’T

Skriva ett långt personligt brev

Det många har gjort fel när de ansökt till ett jobb är att skriva ett alldeles för långt personligt brev. I en undersökning som Saddleback College utförde så visade det sig att ca 70% av arbetsgivarna ville att ett personligt brev skulle vara mindre än en sida långt och 24% sa att de ville ha ett kortare personligt brev. Fokusera på det relevanta och använd dig av väl utvalda ord för att få rekryteraren på fall.


Använda otydliga formuleringar och skrivfel

Läs igenom ditt CV och personliga brev minst en gång, gärna flera, för att undvika stavfel eller formuleringar som är otydliga. Rekryteraren kommer att uppleva din ansökan som oprofessionell och selektera den för att begränsa antalet ansökningar för tjänsten. Ett tips är att låta en vän eller familjemedlem läsa igenom. Ofta behövs en utomståendes perspektiv för att kunna se förbättringsmöjligheter.


Använda sig av samma ansökan till flera företag

Det är ganska genomskinligt att använda sig av samma CV och personliga brev till alla jobb som du söker. En rekryterare har ett bra öga för detaljer och kommer snabbt se att din ansökan är utformad för att passa vilket företag som helst. Undvik att ha fraser där du endast klipper ut ett företag och klistrar in ett annat. Dessa fallgropar är vanligt att falla i och visst är det smidigt att kunna använda sig av samma men tyvärr kommer det troligtvis inte skapa jobbmöjligheter för dig.

Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.

Gå med »

Bli medlem du också

som fler än

30000

andra studenter och unga yrkesverksamma som vill framåt i sin karriär.

Bli medlem du också
08-600 18 00 Skriv till oss