10 000 kr och 1 års gymkort - Sök Nordic Wellness Hälsostipendium! Till ansökan!
Ismael Hamoudi, vinnare av Karriärstipendiet 2022, vill minska ohälsan i skolan

Ismael Hamoudi, vinnare av Karriärstipendiet 2022, vill minska ohälsan i skolan

Ismael Hamoudi har snart avslutat andra terminen på läkarprogrammet i Örebro. En tillräcklig utmaning för de flesta, men Ismael driver också ett företag vid sidan av studierna med målet att öka trivseln och minska mobbningen i skolan. Vårt mål är att ha både den roligaste och bästa lösningen för skolorna, säger han. Ismael tog emot Karriärstipendiet hösten 2022. Läs mer om hur du enkelt kan ansöka till Karriärstipendiet längre ner!


Föräldrarna tyckte att en läkarutbildning skulle vara en bra och trygg investering. Ismael Hamoudi höll med, och att få möjlighet att hjälpa människor på ett så konkret sätt kändes också rätt. Men det dröjde inte många månader in på studierna innan engagemanget tog en rejäl avstickare.

– Jag upplevde ett par självmord i min omgivning, och vikarierade även som lärare och fick då själv se hur svårt det är för lärare att ha koll på hur eleverna mår. Genom vikariatet förstod jag också att det är mycket svårare att lösa problem som pågått länge än de som man tar tag i direkt.

"Inga barn, och knappast några vuxna heller, tycker det är kul med pappersenkäter varje vecka."



Insikterna omvandlades snart till Skolado, som är namnet på både Ismael Hamoudis bolag och den digitala plattform som han utvecklat tillsammans med framför allt programmeraren Joandi Dervishaliaj och affärsutvecklaren och mentorn Mattias Andershed. Med hjälp av Skolado kan lärare och skolor få en aktuell och kontinuerlig bild av hur eleverna mår och känner. Den traditionella enkäten har ”gamifierats” på ett sätt som gör det både okomplicerat och lustfyllt för grundskoleeleverna att förmedla sina känslor och upplevelser.

– Det normala är att skolan ger ut enkäter en eller ett par gånger om året, ofta på papper. Den statistiken säger inte så mycket, det blir svårt att veta hur man ska tolka resultaten. Skolado används i stället varje eller varannan vecka och det gör det möjligt att inte bara reagera på det som skett tidigare utan också jobba förebyggande, förklarar Ismael Hamoudi.

– Inga barn, och knappast några vuxna heller, tycker det är kul med pappersenkäter varje vecka.

Det finns andra företag som försöker hitta lösningar för att minska ohälsan i skolan. Men Ismael Hamoudi har inte stött på någon som gör det på samma sätt som Skolado.


I stället för att svara på frågor får barnen använda emojisymboler och barnanpassade spel för att uttrycka sig. Idag används Skolado av sju grundskolor i Örebro och förhoppningen är att alla grundskolor i kommunen ska använda verktyget inom något år. Därefter tänker Ismael Hamoudi sikta in sig på Stockholm och övriga Mälardalen. En grundförutsättning är förstås att skolorna som testar plattformen nu gillar den, och det verkar de göra.

– De märker att det ger resultat. En av skolorna kunde se en dipp i hur eleverna trivdes. Lärarna fick fundera på vad det kunde bero på och kom fram till att det troligen hängde ihop med att en lärare varit sjuk och de behövt ta in vikarier. En annan skola fokuserade på att mäta språkutvecklingen och kunde se positiva signaler efter några månader när de lagt ner extra resurser. Det här handlar om att kunna mäta förändringar i realtid för att få möjligheten att reagera på dem snabbare. Skolorna får också ett kvitto på att de lösningar som testas faktiskt funkar.

"Läkarstudierna har gjort det lättare för mig att förstå hur man får in forskning och vetenskap i det här arbetet."


För några månader sedan gick Örebro universitet in som delägare i bolaget. Förutom att fungera som kvalitetsmarkör så innebär det nya möjligheter att utveckla bolaget. Plattformen och enkäterna som byggs in i den ska framöver utvecklas på ett forskningsbaserat sätt. Det knyter också ihop läkarstudierna med affärsutvecklingen för Ismael Hamoudi.

– Läkarstudierna har gjort det lättare för mig att förstå hur man får in forskning och vetenskap i det här arbetet. Psykologi och förebyggande arbete är en del av läkarvetenskapen.

Men går det att driva ett växande företag samtidigt som man pluggar till läkare? Ismael Hamoudi försöker ha fötterna på jorden och erkänner att det är tufft.

– Det är verkligen utmanande att hålla studierna igång nu, allt jobb med företaget påverkar mina studieresultat. Men jag tycker ju att det är så roligt! Man lär sig också mycket på vägen – vilka personer på skolorna och i kommunen ska man prata med? Det är ett bra sätt att skapa kontakter och lära sig göra bra presentationer. Men jag kommer förstås att behöva ta ett beslut. Om företaget kräver ännu mer tid av mig framöver så måste jag nog pausa studierna.

I höstas tilldelades Ismael Hamoudi Karriärföretagens karriärstipendium i kategorin studenter. De 15 000 kronorna blev ett välkommet tillskott för studenten och företagaren Ismael, som har svårt att hinna med något extraarbete vid sidan av.

– Stipendiet har bland annat gjort att jag haft råd att besöka kunderna. Jag har också kunnat använda lite av investeringen från universitetet och lite från inkubatorn som företaget är kopplat till. Jag försöker också spara studiemedel, när det är möjligt. Skolado är fortfarande i ett väldigt tidigt skede och vi försöker få ihop det med de begränsade medel vi har.

Vill du också få 15 000 kr att lägga på din utbildning och/eller karriär? Sök Karriärstipendiet för antingen Student eller Young Professional.

Sök Karriärstipendiet! »

Ismael Hamoudi

Ålder: 24
Bor: I Örebro
Utbildning: Pluggar andra terminen på läkarprogrammet vid Örebro universitet.
Entreprenörskap: Har grundat Skolado, ett företag och digital plattform som hjälper grundskolor att förstå hur eleverna mår och trivs i skolan.
Bra arbetsmiljö enligt Ismael”Det är viktigt att känna att man bidrar, får eget ansvar och har möjligheten att prestera. På Skolado har vi tydliga roller och litar på att den som har en uppgift tar ansvar för den.”

Intervju & Text: Mats Hellström

Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.

Gå med »

Bli medlem du också

som fler än

30000

andra studenter och unga yrkesverksamma som vill framåt i sin karriär.

Bli medlem du också
08-600 18 00 Skriv till oss