15 juni, 2021

”Jag vill ställas inför så många utmaningar som möjligt”

Chans till personlig och professionell utveckling och möjlighet att vara med och påverka kreativt. Det är några faktorer som Alexander Riese värdesätter på en arbetsplats.

– Jag vill ha en arbetsgivare som pushar och hjälper sina anställda att hela tiden utvecklas. Jag vet inte hur mitt liv ser ut om tio eller femton år, men just nu har jag både tid och energi för att lägga grunden till min framtida karriär, säger Alexander Riese som sedan några månader tillbaka är sales & project manager på Agentum, ett bolag som jobbar med referensbaserad rekrytering.

Han ser många fördelar med att inleda karriären på ett mindre bolag och nämner bland annat att det blir mindre hierarkiskt.
– Du blir lite av en alltiallo. Jag jobbar i huvudsak med försäljning, men organiserar även event och skapar innehåll till sociala medier. Samtidigt får jag möjlighet att vara med i strategiska diskussioner.

En karriär inom näringslivet har länge varit målet för Alexander Riese, som tog examen i januari i år efter studier i företagsekonomi med inriktning marknadsföring vid Stockholms universitet. Under studietiden var han även engagerad i föreningen Ekonomerna och hade studieuppehåll under ett år för att vara ordförande på heltid. 

– Det är definitivt min viktigaste erfarenhet från studieåren och något som också gav mig värdefull ledarerfarenhet. Jag kommer att ha stor nytta av det framåt. 

Alexander Riese tillägger att han tror att ordförandeskapet är något som sticker ut på cv:t och som kan bidra till att han blir mer intressant i potentiella arbetsgivares ögon.

– Vi är många som tar examen i företagsekonomi varje år och det gäller att ha med sig någon erfarenhet som ökar chansen att få en intervju på en möjlig arbetsplats.

Du tog examen och sökte jobb mitt under pandemin, hur var det?
– Det var tufft. Mina kursare som sökte jobb ett år före mig hade andra möjligheter. En del av de företag som rekryterade då svarade inte ens på mejl ett år senare. Jag valde att se det som en utmaning och är glad att jag hamnade på Agentum.

På tal om pandemin, hur är det att börja på en ny arbetsplats just nu?
– Jag är väldigt glad och peppad över mitt nya jobb, men det är tråkigt att inte få jobba på plats tillsammans med kollegorna. Jag missar samtalen vid kaffemaskinen, vilket gör det svårare att få en inblick i den sociala kulturen.

Har du något tips till andra som ska in på arbetsmarknaden?
– Jag tror att det är klokt att inte ha en alltför bestämd uppfattning om hur det första jobbet ska se ut. Försök ha ett öppet sinne och se olika arbetsuppgifter och roller som erfarenheter för framtiden.

Vad gör du om tio år?
– Just nu är jag i en fas då jag vill ställas inför så många olika typer av utmaningar, branscher och roller som möjligt, men jag har svårt att se att jag inte skulle ha någon form av ledarposition eller beslutsfattande roll om tio år. Antingen på bolagssidan, i en styrelse eller som konsult. Jag fick mersmak efter mitt år som ordförande för föreningen Ekonomerna och känner att jag vill ha en roll där jag kan vara med och påverka med min kompetens och med mina idéer.

Fler nyheter