Gå med i Karriärnätverket - få tillgång till stipendier, traineeprogram och mycket mer! Bli medlem!
Karriärstipendiet
Karriärstipendiet är ett ekonomiskt bidrag på 15 000 kr som delas ut av Karriärföretagen. Syftet med Karriärstipendiet är att främja och stödja unga duktiga talanger i deras karriär. Karriärstipendiet delas ut vår och höst, till två personer, en student och en yrkesverksam vid varje tillfälle. För att kunna få stipendiet ska du bland annat ange dina framtidsplaner för din karriär, hur du ska använda stipendiet och berätta mer om något du är stolt över att ha uppnått under studietiden eller i arbetet. Se alla stipendiater av Karriärstipendiet nedan.
Karriärstipendiet 2024
Jessica Börjesson, vinnare av Karriärstipendiet Höst 2024 – Student
Jessica Börjesson är en engagerad framtida arkitekt med en passion för hållbar arkitektur och ekologiska byggmaterial. Hon tog emot Karriärstipendiet för sitt engagemang för hållbarhet och examensarbete på Chalmers där hon ritade bostäder i Göteborg med prefabricerade halmelement, trä och lera. Målet med projektet var att skapa bostäder med negativt koldioxidavtryck och låg energiförbrukning, och samtidigt lyfta diskussionen om hållbara materialval i urbana miljöer.
Stipendiet möjliggör för Jessica att fortsätta förkovra sig i hållbarhetsaspekter inom arkitekturen och hennes plan är att med hjälp av stipendiet besöka producenter av innovativa biobaserade- och förnyelsebara material som halm och hampa, såväl i Sverige som utomlands.
Hassan Jaber, vinnare av Karriärstipendiet Höst 2024 – Young Professional
Hassan Jaber har tilldelats Karriärstipendiet på 15 000 kr för sin passion för att driva förändring i stora organisationer och hans tidigare delaktighet i startup-projektet ”Archeri,” som använder artificiell intelligens och maskininlärning för att optimera kapaciteten i Sveriges elnät. Tidigare har Hassan även arbetat på Ericsson som studentambassadör och programmeringslärare. Han har också varit med och lanserat internationella programmeringskurser för barn i länder som Jordanien, Kina och Sydafrika.
Idag är Hassans mål att driva förändring inom stora organisationer. Tanken är att använda de kunskaper och erfarenheter som han har utvecklat genom arbete i startups och tillämpa dem i större företag, för att hjälpa dem arbeta mer innovativt och flexibelt i takt med den snabbt föränderliga teknikbranschen. För närvarande sker detta arbete inom SKF rotationsprogram, där han ska driva förändringsprojekt i olika positioner världen över.
Muataz Lafta, vinnare av Karriärstipendiet Vår 2024 – Young Professional
Muataz Lafta har tilldelats Karriärstipendiet på 15 000 kr för sina framstående prestationer och höga ambitioner inom medicin och forskning. Vid 26 års ålder är han nära att avsluta sin AT-tjänstgöring och sin doktorsavhandling i neurovetenskap, med målet att bli neurokirurg. Han kom till Sverige från Irak som 13-åring och har sedan dess strävat efter att hjälpa människor, inspirerad av de många sjukdomshistorierna i sin familj.
Muataz har alltid haft höga ambitioner och en stark motivation att lära och utvecklas. Han utsågs till årets student vid Uppsala universitet 2021 och har sedan dess kombinerat sina läkarstudier med forskning, vilket han anser vara ett sätt att bidra till vårdens utveckling. Vid sidan av sina studier och forskning har han även engagerat sig i föreningar för läkare och studenter i Uppsala för att inspirera och underlätta för andra att komma in i kirurgi och forskning.
Dellie Carlson, vinnare av Karriärstipendiet Vår 2024 – Student
Dellie Carlsson har fått ta emot Karriärstipendiet på 15 000 kr tack vare sitt imponerande arbete och engagemang inom global hälsa och sjukvårdsutveckling. Efter att ha rest världen runt i tre år började hon studera till läkare, och för sitt examensarbete återvände hon till Tanzania, där hon tidigare volontärarbetat. På Zanzibar genomförde hon ett projekt som involverade implementeringen av ett nytt triagesystem på Mnazi Mmoja Hospital, vilket fick stöd från hälsoministeriet. Hon hoppas att detta projekt kan leda till långsiktiga förbättringar inom sjukvården där.
Stipendiet kommer att användas för att täcka kostnaderna för hennes examensarbete, vilket möjliggör vidare forskning och utveckling inom global hälsa, särskilt i låg- och medelinkomstländer där behovet är stort. Dellie ser fram emot att driva sitt projekt vidare och hoppas att det kan bidra till betydande och positiva förändringar.
Karriärstipendiet 2023
Ellinor Frost, vinnare av Karriärstipendiet vår 2023 – Young Professional
Ellinor har mottagit Karriärstipendiet på 15 000 kr för sitt arbete inom medicinteknik. Hon har både läst till civilingenjör och läkare, men valde att slutföra sin civilingenjörsexamen i medicin och teknik 2019. Sedan examen har hon arbetat på Medicinsk teknik i Örebro. Vid sidan av sitt vanliga arbete har Ellinor även volontärarbetat med Mercy Ships, en välgörenhetsorganisation som ger gratis sjukvård längs Afrikas kust. På sjukhusfartyget Global Mercy har hon arbetat med leveranskontroller och registrering av medicinteknisk utrustning, samt hjälpt lokal sjukvårdspersonal att lära sig mer genom att delta i operationer.
Hennes mål är att fortsätta utvecklas inom medicinsk teknik på sin nuvarande arbetsplats. Stipendiepengarna kommer att användas för att fortsätta volontärarbeta med Mercy Ships, vilket kräver egen finansiering för kost och logi på båten.
Mimmi Strömbäck, vinnare av Karriärstipendiet Vår 2023 – Student
Mimmi har mottagit Karriärstipendiet på 15 000 kr för sitt arbete inom arkitektur. Hon har nyligen avslutat sitt fjärde år på KTH arkitektutbildning och startade sitt eget bolag, Mist Studio, under sitt andra studieår efter att ha fått uppdrag att rita en villa. Hon samarbetade med den Londonbaserade byrån Hesselbrand för större projekt och arbetade där i ett och ett halvt år innan hon återvände till KTH för sina masterstudier.
Mimmi vill kombinera arkitektur med erfarenheter från fastighetsbranschen och driver även podcasten ”Architecture Talks”, där hon intervjuar framstående arkitekter. Stipendiepengarna ska finansiera hennes sista studieår vid Parsons School of Design i New York och vidareutveckla hennes podcast.
Filip Forsberg, vinnare av Karriärstipendiet Höst 2023 – Student
Filip är student på KTH där han under utdelningen studerade tredje året till Civilingenjör inom Samhällsbyggnad med inriktning Geoinformatik.
Filip använde Karriärstipendiet till att finansiera sitt och sin klasskamrats arbete med deras kandidatuppsats i Rwanda. De undersökte översvämningar längs Sebeya floden, som drabbas årligen, och studerade hur urbanisering och skogsskövling påverkar flodens hydrologi och flödesdynamik med hjälp av satellitdata. Under vistelsen knöt de även kontakter och lärde sig mer om Rwandas utmaningar med klimatförändringar och översvämningar, med målet att tillämpa dessa lärdomar i Sverige på deras start-up företag och projekt Adfluo.
Frida Hermansson, vinnare av Karriärstipendiet Höst 2023 – Young Professional
Frida Hermansson tilldelades Karriärstipendiet för sitt banbrytande arbete inom kardiologisk forskning, särskilt för att förbättra diagnostisering av pulmonell hypertension (PH) med hjälp av artificiell intelligens.
På Stanford Medicine arbetade hon som Visiting Student Researcher i Dr. Francois Haddads forskargrupp, där hon utvecklade metoder för att analysera ultraljudsbilder av hjärtat och identifiera avvikelser kopplade till PH. Hennes arbete syftade till att förbättra diagnosprocessen och behandlingsstrategier för hjärtsjukdomar. Stipendiet täckte omkostnader och underlättade hennes forskning vid Stanford. Det gav henne också möjlighet att knyta värdefulla kontakter med professionella från företag som Google, Tesla och Apple. Den kulturella och professionella mångfalden vid Stanford var en ovärderlig tillgång för hennes framtida karriär.
Karriärstipendiet 2022
Benjamin Johansson, vinnare av Karriärstipendiet Höst 2022 – Young Professional
Benjamin har mottagit Karriärstipendiet på 15 000 kr för sitt arbete med Forkcast, ett AI-baserat system som hjälper restauranger att optimera planeringen med försäljningsprognoser för att minska matsvinn, öka lönsamhet och förbättra personalens arbetsmiljö. Ursprungligen från Uppsala, har Benjamin studerat industriell ekonomi vid Lunds Tekniska Högskola och bor nu i Stockholm.
Benjamin ser att Forkcast har stor potential att växa både i Sverige och internationellt. Om några år hoppas han att företaget fortsatt att expandera och göra skillnad för fler restauranger globalt. Han själv planerar att stanna kvar och fortsätta utveckla företaget så länge det känns spännande och givande. Stipendiepengarna kommer att användas för att rekrytera fler utvecklare och förstärka teamet, vilket är nödvändigt för att vidareutveckla produkten och nå ut till fler kunder. Benjamins drivkraft kommer från en kombination av nyfikenhet och en vilja att skapa lösningar som gör skillnad, vilket han fått erfara genom Forkcast.
Ismael Hamoudi, vinnare av Karriärstipendiet Höst 2022 – Student
Ismael har mottagit Karriärstipendiet på 15 000 kr för sitt innovativa arbete inom hälsa. Han studerar andra terminen på läkarprogrammet vid Örebro Universitet och driver företaget Skolado vid sidan av sina studier. Skolado är en plattform som hjälper grundskolor att förebygga psykisk ohälsa och mobbning genom roliga enkäter. Plattformen använder spel och roliga enkäter för att få barn att svara på frågor om sitt mående, vilket hjälper skolor att tidigt upptäcka psykisk ohälsa och mobbning.
Trots att Ismael är i början av sina studier, har han en klar vision för Skolado. Han ser framför sig att plattformen används av skolor i flera länder inom fem år, och han vill fortsätta förbättra verktyget så att det kan hjälpa så många barn som möjligt. Stipendiepengarna kommer att användas för tekniska lösningar, designprogramvaror och för att ge Ismael möjlighet att fortsätta utveckla Skolado.
Ellen Andreasson, vinnare av Karriärstipendiet Vår 2022 – Young Professional
Ellen Andreasson har tilldelats årets Karriärstipendium för young professionals för sitt engagemang inom bioteknik. Hon har en bakgrund som civilingenjör i bioteknik, vald på rekommendation av sin far. Under sin studietid har Ellen aktivt deltagit i olika ideella organisationer och projekt, bland annat inom Ingenjörer utan gränser, Sveriges Ingenjörer, Mitt Livs Val och Förebildarna. Hon har också blivit hyllad som ”Årets student 2021” på Chalmers tekniska högskola och uppmärksammats som en av Microsofts toppkandidater för ”Årets tech-tjej 2021”. För närvarande är Ellen VD för Envue Technologies, ett startup-bolag som utvecklar avancerad mikroskopteknologi för att studera biomolekyler som proteiner, DNA och RNA.
I framtiden ser Ellen fram emot att fortsätta kombinera sin passion för Life Science med affärsutveckling, med visionen att stödja andra entreprenörer genom investeringar och styrelsearbete. Stipendiepengarna på 15 000 kr kommer att investeras i Envue Technologies eller andra aktier för att stödja företagets tillväxt.
Alva Markelius, vinnare av Karriärstipendiet Vår 2022 – Student
Alva Markelius har tilldelats Karriärstipendiet för sitt engagemang och intresse inom kognitionsvetenskap med fokus på artificiell intelligens och robotik. Hon studerar vid Göteborgs universitet och har spenderat sitt sista år vid Seoul National University. Utöver studierna arbetar hon i ett forskningslabb och har nyligen fått anställning vid AI Center, där hon bidrar till att certifiera AI-verksamheter med fokus på jämställdhet och integritet.
Alvas framtidsplaner inkluderar att fortsätta sina studier på masternivå i Europa och arbeta i gränslandet mellan akademi och industri, med ett starkt fokus på etiska frågor inom teknik. Stipendiepengarna kommer att användas till avgifter för sin kommande masterutbildning.
Karriärstipendiet 2021
Vinnare av Karriärstipendiet 2021
Karriärstipendiet delas ut för första gången, till Antonia Dåderman och Johanna Kurzwelly.
Antonia Dåderman har utsetts till vinnare inom kategorin Young Professionals. Hon har imponerat stort med sitt CV, inklusive att vara finalist i ”Årets IT Tjej”, vinna tävlingen Female Leader Engineer, och hålla ett inspirerande tal i Europaparlamentet. Antonia har även varit trainee på flera av Sveriges ledande industrijättar och fungerat som mentor för gymnasietjejer, uppmuntrande dem att välja tekniska utbildningar. Hennes driv och engagemang pekar tydligt mot en lysande framtid där hon kommer att vara en förebild på arbetsmarknaden.
Johanna Kurzwelly har blivit belönad med stipendiet för studenter. Hon har en passion för att förbättra samarbetet mellan teknisk innovation och medicin för att skapa säkrare och mer effektiv vård. Johanna planerar att anordna en innovationsutbildning för studenter där läkare och ingenjörer samarbetar, vilket är ett stort steg framåt i hennes vision. Vid sidan av sina studier har Johanna visat ett unikt engagemang och en stark vilja att göra skillnad och hjälpa andra människor. Hennes framtid inom vården ser mycket lovande ut och vi ser fram emot att se vilket avtryck hon kommer att göra.
Vi använder Cookies
för att ge dig en bra upplevelse av vår sida.
Läs mer