Konsten att hitta rätt arbetsgivare

Hur ser det ut på din framtida arbetsplats? Vilka kriterier måste företaget uppfylla för att du som anställd ska trivas? Som arbetssökande kan det vara lätt att glömma att även du måste vara kritisk när det kommer till val av arbetsgivare. Med tanke på hur mycket av vår vakna tid vi lägger på att jobba så är det oerhört viktigt att trivas med den arbetsgivare man har. För att ta reda på om du och arbetsgivaren är en match finns det några saker man kan titta närmare på. 

Vad finns det för information om arbetsgivaren? 

Du har fastnat för en jobbeskrivning för ett tjänst inom ett företag men även om arbetsuppgifterna passar dig, så bör du ställa dig frågan om företaget gör det. Gör en grundlig research om företaget innan du går vidare. Finns det recensioner att ta del av från tidigare anställda eller möjligtvis ett betyg på Google? Många företag har bra information på deras karriärsidor som beskriver deras företagskultur, förmåner och arbetsvillkor. Vänd ut och in på all information för att säkerställa din uppfattning om företaget. 

Dina och företagets värderingar 

Ta en funderare på vad du personligen värderar på en arbetsplats och i ett företag. Skriv ner vad som är viktigt för dig och jämför det med det företaget du sökt jobb hos. På så sätt får du även koll på vad som driver dig framåt och vad som kan vara en deal breaker för dig. Genom att analysera sina värderingar kan du förhindra att komma till ett företag som du senare inte kommer att trivas på. 

Nyttja intervjun väl

Om du väl har tagit dig vidare i processen och fått en intervju inbokad så gäller det att utnyttja den till fullo. Ställ alla frågor som du vill få svar på och säkerställ din kunskap om företaget. Fråga hur företagskulturen ser ut, vilka värderingar och mål företaget har samt hur din introduktion hade sett ut om du får jobbet. Passa även på att känn av stämningen på kontoret. Hälsar de anställda på dig och hur behandlar de varandra inom företaget? Notera små saker som du kan väga in i din uppfattning av företaget. 

Vad finns det för karriärmöjligheter inom företaget? 

Vi strävar alltid för att växa inom oss själva och inom företaget vi är på. Därför är det viktigt att kolla över vilka olika karriärvägar det finns att ta på företaget. Kan du växa i din roll och finns det anda möjligheter att så småningom hoppa på? 

Ta kontakt med en anställd på företaget 

Kanske har du en bekant som jobbar inom koncernen eller känner någon annan som har det kan det vara läge att kontakta den personen för att ses eller ta ett samtal och prata om hur personen trivs på företaget och få bekräftat din uppfattning om företaget. Att få en inblick från en person som jobbar där kan ha stor betydelse men i slutändan så är det bara du som vet vad som passar dig eller inte. Att ge jobbet en chans kan överaska dig till det bättre men även visa sig vara fel för dig. Då kan du ta med dig detta till nästa jobb och ha mer kunskap om vad du behöver i ett företag.