10 000 kr och 1 års gymkort - Sök Nordic Wellness Hälsostipendium! Till ansökan!
Plugga smartare med rätt studieteknik – expertens tips

Plugga smartare med rätt studieteknik – expertens tips

Har du någonsin undrat hur du kan ta ditt pluggande till nästa nivå? Allakandos grundare och VD, Fredrik Fridlund. Han har själv undervisat över 3 000 elever sedan 2007 och har därför tipsen som kommer göra dig till en riktig mästare på plugget!

Tips 1: Stycka elefanten

Fredriks allra bästa tips när det kommer till att plugga är att “stycka elefanten”. Istället för att överväldigas av en stor uppgift, som att försöka äta en hel elefant, bryter du ner den i mindre delar. Genom att ta det steg för steg fokuserar du inte på att uppgiften är enorm och utmanande; istället tar du små bitar tills du når ditt mål. Att försöka lära sig allting på en gång leder sällan till framgång och plugget blir mer effektivt om du tar itu med delarna stegvis. På så sätt kan du undvika onödig stress och uppnå ännu bättre resultat.

Tips 2: Variera din studiemiljö 

Att då och då byta miljön du pluggar i ger hjärnan en frisk fläkt. Genom att regelbundet ändra plats tvingar du hjärnan att skapa nya kopplingar till det du lär dig. På så sätt stärker du både ditt minne och ökar förståelsen för ämnet.

Börja enkelt genom att rotera mellan olika platser hemma. Du kan även testa att ta ditt pluggande utanför hemmets väggar! Ett besök på biblioteket eller favoritfiket kan ge en välbehövlig förändring. Viktigast är att du hittar en plats där du känner dig lugn och kan fokusera utan distraktioner.

Tips 3: Repetera, repetera och repetera lite till!

Precis som stigar i skogen formas genom upprepade promenader, stärks dina hjärnans kopplingar ju oftare de används. Testa att plugga med "spaced repetition" – en smart teknik där du i början repeterar i snabba omgångar, tätt inpå varandra. När du känner att kunskapen sitter, kan du successivt öka tiden mellan repetitionerna. Det kommer hjälpa dig att komma ihåg det du pluggat långt efter provtillfället!

Tips 4: Använd belöningar på ett smart sätt

Känner du att du saknar motivation till att komma igång med plugget kan det hjälpa att sätta upp belöningar. Genom att planera små belöningar, som några minuters scrollande på sociala medier eller en god kopp kaffe efter att ha avklarat ett antal uppgifter, kan du öka din motivation och göra studierna mer lockande. Det blir inte bara ett sätt att unna sig själv, utan det kan också fungera som en effektiv startmotor för ditt pluggande.

Det är dock viktigt att vara medveten om att snabba belöningar kan vara lockande men kanske inte alltid hållbara på lång sikt. De som presterar bäst i studier har visat sig vara de som kan skjuta upp små belöningar idag för att njuta av större framgångar i framtiden. Så, använd belöningar på ett smart sätt för att öka motivationen både på kort och lång sikt!

Tips 5: Anteckna för hand

Det kan verka jobbigt att börja anteckna för hand om du är van vid att skriva på datorn, men det kan vara värt mödan att tänka om. Forskning har visat att hjärnan har lättare för att komma ihåg saker vi skriver med papper och penna jämfört med en dator. Om du tycker att det blir svårt att hinna med att anteckna för hand under föreläsningar kan du alltid skriva ner dina tankar på datorn och sedan renskriva anteckningarna för hand. På så sätt får du även lite repetition på köpet!

Tips 6: Hjälps åt och plugga tillsammans

Att plugga tillsammans i studiegrupper är ett fantastiskt sätt att plugga smartare. När du pluggar med någon annan kan ni turas om att förklara knepiga koncept för varandra. Det stärker inte bara ditt minne utan hjälper dig även att identifiera de delar som kanske inte sitter helt hundra ännu. Genom att diskutera med kompisar får du även hjälp att se problemen ur en annan vinkel som du kanske inte sett tidigare.

Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.

Gå med »

Bli medlem du också

som fler än

30000

andra studenter och unga yrkesverksamma som vill framåt i sin karriär.

Bli medlem du också
08-600 18 00 Skriv till oss