15 november, 2020

Pressmeddelande: Karriärföretagen 2021

Pressmeddelande: Karriärföretagen 2021

Karriärföretagen är en utmärkelse för arbetsgivare som erbjuder unika karriär- och utvecklingsmöjligheter både för nyexaminerade studenter och för unga arbetstagare som redan har jobbat i några år. Syftet med Karriärföretagen är att förenkla för Sveriges studenter och young professionals att hitta sin nästa arbetsgivare och belöna ett framgångsrikt employer branding-arbete. Idag offentliggörs, för tionde året i rad, 2021 års Karriärföretag.

Årets lista består av både välbekanta namn och varumärken som byggt upp ett starkt arbetsgivarvarumärke under lång tid, och några nykomlingar som utökat sitt strategiska arbete under 2020.  

Coronasituationen har inte inneburit att employer branding blivit mindre viktigt, enligt Karriärföretagens analys:

– Kvaliteten på arbetsgivarnas employer branding-arbete har snarare ökat markant under det senaste året då många har kopplat ihop verksamheten med arbetsgivarevarumärket på ett tydligare och mer distinkt sätt. Vi ser även nya och innovativa sätt för hur man illustrerar och beskriver sin verksamhet hos arbetsgivare genom olika kombinationer. Att lyfta fram och berätta om sin attraktivitet som arbetsgivare på innovativa, relevanta och intressanta sätt är idag ofta avgörande för att lyckas med sin kompetensförsörjning, säger Patrik Wigton, styrelseordförande på Karriärföretagen.

Här finns hela listan:

För att ta del av listan och se alla Karriärföretag 2021 hänvisar vi er vidare till vår hemsida https://karriarforetagen.se/

Vägen till att bli ett Karriärföretag
De arbetsgivare som uppfyller grundkriterierna har möjlighet att bli utsedda till Karriärföretag. De kvalificerade arbetsgivarna granskas av expertpanelen bestående av specialister inom HR, kommunikation och Sociala Medier på fyra parametrar. De 200 arbetsgivare som erhåller högst värde av expertpanelen går vidare till Karriärföretagens jury. Juryn värderar och utser Karriärföretagen. Urvalsprocessen syftar till att säkerställa att ett högkvalitativt employer branding-arbete bedrivs, samt att arbetsgivaren uppfyller de krav som krävs för att vara en attraktiv arbetsgivare.

Urvalsprocessen 2021

1. Grundkriterierna
De arbetsgivare som uppfyller grundkriterierna har möjlighet att bli utsedda till Karriärföretag. I år är det Cirka 1 000 företag, statliga verk, myndigheter och kommuner som klarar grundkriterierna har möjlighet att utses till Karriärföretag 2021. Grundkriterierna för att kunna bli ett Karriärföretag är följande:

• Minst. 250 anställda och/eller 250 miljoner i omsättning
• Personalchef finns i organisationen

• Rekryterande organisationer

• ”Up & coming”: En arbetsgivare som inte lever upp till samtliga grundkriterier, men på annat sätt har utmärkt sig med sitt employer branding-arbete under det senaste året, har möjlighet att gå vidare i processen.

2. Expertpanelen granskar
Samtliga organisationer granskas av Karriärföretagens expertpanel som består av specialister inom HR, kommunikation och sociala medier. Expertpanelen betygsätter:

• Organisationens karriärsidor: information, kvalitet och dynamik
• Närvaron och kvaliteten i sociala och andra digitala medier
• Aktiviteterna gentemot studenter och yrkesverksamma akademiker
• Attraktiviteten som arbetsgivare i externa mätningar

Expertpanelen tilldelar varje arbetsgivare ett betyg på en skala från 1–10 för respektive kriterium. De 200 arbetsgivare som erhåller högst poäng går vidare till nästa steg.

3. Juryn väljer ut Karriärföretag
Karriärföretagens jury väljer ut de arbetsgivare som blir årets Karriärföretag.

Juryn består av:

Charlotte Hågård, en av Sveriges mest ansedda talang- & karriärexperter
Anna Dyhre
, Sveriges mest anlitade employer branding-föreläsare
Torgny Johnsson, rådgivare och konsult inom HR, tidigare personaldirektör på SAS och Infranord
Boris Nordenström, serieentreprenör och grundare av till exempel Jobline

Se listan för Karriärföretagen 2021 här!

Fler nyheter