En utvecklingsresa snarare än en anställning, och ett sätt att både bli tryggare i sin framtida roll och skapa nya kontakter. Så beskriver Klara Bengtsson upplevelsen av att vara trainee hos skogsbolaget Södra.
– Vi är i samma situation allihop och har mycket hjälp av varandra, säger hon.
Att vara trainee är som att vara anställd och gå en utbildning samtidigt. Men för att få en plats behöver man ofta ha en färdig examen i bagaget. För Klara Bengtssons del handlar det om en examen som civilingenjör i bioteknik från Chalmers i Göteborg, en bakgrund som nu lett till rollen som processingenjör inom ramen för Södras traineeprogram.
– Jag började som sommarjobbare på deras processlabb och fick fast anställning efter det. Därefter sökte jag till traineeprogrammet i rollen som processingenjör och kom in, berättar Klara Bengtsson.
– Jag hade fått ett bra intryck av Södra tidigare och kände att det fanns en bra arbetskultur, en avslappnad och jordnära stämning samtidigt som det var en ambitiös och utvecklande miljö.
Klara bor kvar i Göteborg och pendlar till traineejobbet i Värö, en dryg mil norr om Varberg. Resan tar 50 minuter dörr till dörr. Av programmets 18 månader har hon avverkat två tredjedelar nu i mars. I början var det mycket fokus på utbildning, men allt eftersom har dagarna kommit att handla mer om den specifika rollen som processingenjör.
– Tiden i programmet delas mellan verksamheten, där man lär känna sin framtida roll och de kollegor man sedan kommer att jobba med, och traineegruppen där vi får möjlighet att gå utbildningar, lära känna fler delar av organisationen samt jobba med självledarskap och personlig utveckling. Nu när programmet närmar sig sitt slut tar verksamhetsdelen större plats, så att vi får en mjuk övergång till våra framtida roller, förklarar Klara Bengtsson.
– Jag gick in med ett öppet sinne och programmet har överträffat mina förväntningar. Det känns förmånligt att få jobba med personlig utveckling och lära sig om ledarskap i ett så tidigt skede, och att lära känna verksamheten från grunden. Vi är också ett gäng traineer som är väldigt stöttande mot varandra. Alla är i samma situation och har mycket hjälp av varandra, trots att vi är fjorton personer med olika erfarenheter och bakgrunder. Jag upplever att de andra som går här har ungefär samma känsla.
– Det som utmärker ett traineeprogram jämfört med en vanlig tjänst är att det mer uttalat är en utvecklingsresa. Man får en längre introduktion till sin framtida roll och vi samlar på oss verktyg som förhoppningsvis gör att vi snabbare kommer in i våra roller efter programtiden. Samtidigt kan vi bidra med nya perspektiv, och vi får ett bra kontaktnät både inom företaget och utanför.
I augusti går Klara Bengtsson och hennes traineekompisar och blivande kollegor ut programmet. Hon ser fram emot att kunna gå in i rollen som processingenjör på heltid och få fortsätta utvecklas inom den. Men vad som händer längre in i framtiden är fortfarande oskrivet.
– Vi får många verktyg här i programmet, men det är sedan mycket upp till oss själva vad vi gör av det.
– Det känns som en framtidsbransch där det händer mycket kopplat till innovation och utveckling. Branschen kommer också att spela en nyckelroll i klimatomställningen – det är särskilt spännande.
Trainee på Södra
Södra bildades 1938 ur idén om att vi är starkare tillsammans. I dag är Södra Sveriges största skogsägarförening med fler än 50 000 familjeskogsbrukare som medlemmar och en världsledande industri som förädlar skogsråvaran till förnybara produkter.
Skogsbolaget Södras traineeprogram har 14 platser och är utformat för att ge utrymme för olika kompetenser. Årets deltagare har utbildning och arbetslivserfarenhet inom bland annat ekonomi, affärsanalys, kommunikation, IT, skog och jägmästeri samt olika typer av ingenjörskompetens. Programmet är 18 månader och leder till en fast tjänst hos Södra.
Är du intresserad av traineeprogrammet och en karriär hos Södra så kan du ansöka till programmet som börjar i höst eller anmäla dig till kandidatbanken . Då får du information om kommande program och traineetjänster.
Text: Mats Hellström
Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.
Gå med »