Gå med i Karriärnätverket - få tillgång till stipendier, traineeprogram och mycket mer! Bli medlem!
Så blir du framgångsrik med 5-timmarsregeln

Så blir du framgångsrik med 5-timmarsregeln

Med endast fem timmar i veckan kan du bli mer framgångsrik med självinlärning. Mark Zuckerberg, Elon Musk och Oprah Winfrey är några utav dem som använder metoden.

Patrik Nilsson som driver Företagande.se skriver i den här artikeln hur de gör och på vilket sätt du kan följa samma fotspår.

Journalisten och författaren Malcolm Gladwell kom ut med sin mycket uppmärksammade bok Outliers 2008, som idag ofta benämns som ”10 000-timmarsregeln”. Kan man verkligen bli bra på vad som helst med 10 000-timmars träning? Outliers ser bortom de klassiska förklaringarna bakom framgång – såsom intelligens och ambition och söker istället svaren i historien, omgivningen och detaljerna.

Om man tittar på en rad framgångsrika företagsledare och entreprenörer ligger det intressanta fakta bakom. Många utav dem är väldigt upptagna men spenderar flera timmar i veckan på inlärning. De spenderar tid på att utveckla sina kunskaper inom områden de anser vara viktiga och fortsätter med detta under hela sina liv.

Författaren Michael Simmons som bland annat är kolumnist på Forbes och Inc Magazine har undersökt detta fenomen närmare och har döpt det till femtimmarsregeln.

De fem timmarna spenderades inom tre sätt att lära: läsning, reflektion och exprimenterande.

Läs

Genom att läsa regelbundet håller man sig uppdaterad och det är en vana många framgångsrika ledare har. Med dagens teknik behöver man egentligen bara sin mobiltelefon eller en läsplatta. Det behöver inte endast vara böcker utan relevanta artiklar på internet och ljudböcker borde ha motsvarande positiva effekt på lärandet.

Här är läsvanorna hos fyra miljardärer:

  • Mark Cuban: Amerikansk affärsman, investerare som bland annat äger NBA’s Dallas Mavericks. Förmögenhet enligt Forbes (2017): 3,4 miljarder USD. Mark läser mer än tre timmar varje dag.
  • Arthur Blank: En av grundarna av Home Depot. Förmögenhet enligt Forbes (2017): 3,4 miljarder USD. Han läser två timmar om dagen.
  • David Rubenstein: Kanske mest känd som grundare och VD för The Carlyle Group, ett av världens största privatkapitalbolag. Förmögenhet enligt Forbes (2017): 2.5 miljarder USD. David läser sex böcker i veckan.
  • Bill Gates: Grundare av Microsoft. Förmögenhet enligt Forbes (2017): 85,7 miljarder USD. Bill läser omkring 50 böcker varje år.

Reflektera

Den andra viktiga delen som entreprenörerna ägnar sig åt är reflektion.

AOL:s vd Tim Armstrong får sitt arbetsteam att tillbringa fyra timmar per vecka bara med att tänka. LinkedIn:s vd Jeff Weiner har två schemalagda timmar varje dag där han bara sitter och funderar.

För många sker detta automatiskt, andra behöver anstränga sig lite extra. Genom att exempelvis anteckna och skriva ner sina tankar på papper när de kommer eller skriva dagbok, kan det vara enklare att få sinnesro. Det blir även enklare att komma tillbaka till sina idéer då man har dem nedskrivna på papper.

Experimentera 

Det sista området som Michael Simmons beskriver är att experimentera.

Google är ett företag som uppmuntrar sina medarbetare till att experimentera med nya projekt under 20 % av sin arbetstid. Gmail och Adsense är exempel på produkter som kommit fram på detta sätt.

Innovationer kommer sällan från att göra samma sak om och om igen. Testa att vända och vrida på saker och ting. Även om experimentet misslyckas så får du värdefulla lärdomar med dig på vägen.

Kraften i 5-timmarsregeln

”Människor som tillämpar femtimmarsregeln får en klar fördel. Idén om att lära sig förväxlas ofta med hårt arbete och en stor andel kärriärmänniskor lägger fokus på produktivitet och effektivitet och inte på förbättring. Som ett resultat av detta kan endast fem timmars avsiktlig inlärning i veckan vara det som skiljer dig från resten”, skriver Michael i Inc Magazine.

För framgång spelar produktiviteten en stor roll, men det är betydligt viktigare att kontinuerligt sträva efter att bli bättre på sitt expertisområde.

Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.

Gå med »
08-600 18 00 Skriv till oss