Karriärstipendiet för studenter - 15 000 kr att lägga på dina studier. Ansök här!
Så håller du din studentbudget vid jul

Så håller du din studentbudget vid jul


Julen är en tid för glädje, gemenskap och generositet, men för studenter kan den också vara en period av ekonomisk stress! Att balansera julklappsköp, festligheter och övriga utgifter kan vara utmanande när budgeten redan är stram. I denna artikel kommer vi att utforska smarta strategier och praktiska tips för hur studenter kan navigera genom julmånaden utan att spräcka sin budget.

Sätt en budget

Planering och struktur är A och O. Bestäm hur mycket pengar du kan spendera totalt för månaden och fördela det på olika utgifter i exempelvis ett excel-dokument.

Gör en lista över utgifter

Skriv ner alla potentiella utgifter under månaden, inklusive julklappar, matinköp, dekorationer och eventuella resor och festligheter. Lägg in dem i budgeten och hur mycket du kan spendera på de olika sakerna. Detta hjälper dig att få en översikt och undvika överraskningar under månaden.

Gör egna julklappar

Kreativa och personliga julklappar behöver inte vara dyra. Du kan överväga att göra egna presenter så som hemlagade godsaker, handskrivna kort eller varför inte vika fina pappersdekorationer. Tips är att söka efter DIY presenter på TikTok där du kan hitta massor av roliga tips.

Sök stipendium!

Ett stipendium kan hjälpa dig som student att få bidrag till dina studier. På detta sätt kan du få mer pengar över till annat! Du hittar massor av stipendium att söka för studentet i vår stipendieportal.

Undvik skuldfällan

Håll dig till din budget och undvik att använda kreditkort eller faktura om det inte är absolut nödvändigt. Skulder kan bli en börda efter julen och göra att du hamnar efter med ekonomin i januari istället.

Delta i gemensam julklappsexchange

Om du firar jul med vänner och familj, föreslå att ha en gemensam julklappsexchange eller Secret Santa där varje person bara köper en julklapp till en person istället för flera!

Lycka till med jul-budgeten nu önskar vi på Karriärföretagen! För fler tips om studentliv och karriär kolla in alla våra artiklar.

Fler artiklar »

Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.

Gå med »

Nya medlemmar senaste 30 dagarna

Gör som så många andra och gå med i vårt Karriärnätverk

2894
Bli medlem du också
031-388 47 53 Skriv till oss