Är du kanske nyutexad och saknar den erfarenhet som krävs för att jobba inom din drömbransch? LinkedIn är ett fantastiskt verktyg som hjälper dig att landa jobbet! Här har du möjlighet att nätverka och interagera med yrkesverksamma, och ett guldläge att sälja in dig själv till arbetsgivare. Denna vecka listar vi hur du går tillväga för att verkligen maxa din profil på LinkedIn!
LinkedIn kan kännas som ett lite läskigt community när man är nyutexad eller student – alla där är så vuxna, har framgångsrika karriärer och åratal av erfarenhet. Det kan lätt bli så att man avskräcks från att jobba med sin LinkedIn-profil av just den anledningen. Men faktum är att LinkedIn är en oöverträffad plattform för professionellt nätverkande, jobbsökande och rekrytering. Därför vill vi på Shortcut att du ska dra nytta av LinkedIn på allra bästa sätt i starten av din karriär. För din skull har vi sammanställt den ultimata listan på vad du behöver för att maxa din LinkedIn-profil!
Är du nyutexaminerad eller student som inte haft tid att jobba så mycket? Var inte rädd för att säga det, för människor är förstående och de flesta har varit i exakt samma sits som du. Pusha istället på att du är hungrig efter kunskap och erfarenhet och att du är sugen på att lära dig mer. Har du jobbat inom andra branscher innan, kanske som receptionist eller butiksbiträde, skriv om dina lärdomar därifrån och vilka egenskaper du tar med till ditt framtida jobb. Var inte rädd för att nätverka med personer med bredare erfarenhet: fråga dessa personer om råd, ställ frågor om företaget hen jobbar på och be om tips för hur du kan komma vidare. Du kan exempelvis boka in ett digitalt möte med en rekryterare – skriv att du vill ta ett förutsättningslöst möte förklara att du är nyexad. Berätta sedan att du söker jobb, och fråga om deras tips och råd.
Är verkligen den där bilden med hundra filter som du airbrushat perfekt för LinkedIn? Nja. Vi skulle tipsa dig om att leta vidare bland dina bilder. Det är otroligt viktigt att du är noga med sådana här detaljer, eftersom att din bild representerar vem du är utåt. Enligt statistik från LinkedIn är det 14 gånger mer sannolikt att en rekryterare besöker din profil om du har en bild. Välj en bild med hög upplösningen där ditt ansikte är tydligt och synligt. Du ska också vara den enda personen på bilden, och se till att inte ha en distraherande bakgrund. För att få en så professionell bild som möjligt kan det vara bra att be någon annan att ta bilden.
Har du volontärarbetat för en organisation eller deltagit i annat socialt arbete? Detta är jättebra att lyfta på din LinkedIn-profil, då de visar att du har ett starkt samhällsengagemang och bryr dig om sociala frågor. Det behöver inte heller vara en “typisk organisation” såsom Röda Korset eller Rädda Barnen, utan kan även inkludera exempelvis om du deltagit i sök med Missing People eller en liknande organisation, assisterat i forskning på ditt universitet eller sjungit på ett äldreboende. Minsta lilla ideella arbete visar på att du är en pålitlig person trots att du inte har så mycket erfarenhet. Har du tagit hand om grannens barn? Varit blomvakt? Allt räknas!
Driver du en matblogg eller är du kanske är med i en bokklubb? Skriv om detta på LinkedIn. Det är viktigt att du visar på dina personliga egenskaper, speciellt om du inte har särskilt mycket arbetslivserfarenhet än. Arbetsgivare och rekryterare tycker det är kul att blicka in “bakom ridån” och se vem du är som person och vad du brinner för. Det är viktigt att rekryterare ser vem du är som människa, och där gäller det att hitta en balansgång mellan att vara personlig med ändå professionell. Dina intressen kan också visa på att du har färdigheter som kan vara bra på en arbetsplats, och som du dessutom lärt dig själv.
För rekryterare är det ett gott tecken om du visar att du är aktiv på din LinkedIn-profil. Det kan handla om att gilla eller kommentera saker, dela spännande artiklar eller skriva statusuppdateringar. För många arbetsgivare är det ett big no-no med en tom profil, så se till att interagera med andra. Du ska självklart inte spamma, eller “kommentera för att kommentera” – snarare visa att du finns och dela dina åsikter.
Att gå med i olika grupper på LinkedIn baserade på dina professionella intressen är ett utmärkt sätt att nätverka på, och se vad som är det senaste inom just din bransch. Det finns även supermånga grupper med jobbtips, och andra bara delar innehåll som kan vara lärorikt för dig. Passa på att i grupperna ställa frågor till yrkesverksamma inom din bransch. Du kan exempelvis be om råd för hur du ska gå tillväga för att ta dig framåt! Ett annat tips är att följa olika intressanta företag som arbetar inom din bransch, de publicerar nämligen oftast inlägg som du kommer tycka är spännande.
Tänk in dig i rekryterarens situation – vad skulle du vilja se? Om du inte har mycket erfarenhet, se till att fylla ut den erfarenhet du har. Skriv alla möjliga ansvarsområden du har haft, lärdomar och styrkor. Skriv en beskrivning om dig där du lyfter hur passionerad du är för ditt arbete, vilka personliga egenskaper du har och hur din drömarbetsplats ser ut.
Källa: Shortcut.se
Karriärföretagen15 november, 2024
Karriärföretagen30 oktober, 2024
Karriärföretag25 oktober, 2024
17 oktober, 2024
Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.
Gå med »