8 december, 2021Student

Så planerar du studierna över jullovet

Risgrynsgröt och julmust i all ära, för de flesta innebär inte julledigheten total avkoppling. Med januari framför oss som en av de mest intensiva tentaperioderna, hur gör du för att planera studierna över jullovet? Shortcut har gått igenom hur du kan gå tillväga för en lugnare jul.


Vet ni vad vi önskar oss i julklapp på redaktionen? Att alla studenter som läser våra artiklar ska slippa sätta gröten i halsen i år för att de kom på försent att de måste börja jobba på en hemtenta som ska in snart. För även om julen bör handla om familj, vänner och att ladda sina batterier så måste du som student också ha i åtanke hur du ska planera dina studier under decembers sista veckor. Det här är våra bästa tips för en lugnare jul.


Därför behöver du planera
Om du inte är den som noga planerar och strukturerar dina studier behöver det här jullovet bli ditt första. Ingen vill känna sig stressad över tenta-perioden i januari när de vaknar upp på julafton, men likväl är det många som unnar sig mindre under julveckan för att de helt enkelt inte känner att de har tid.


I din struktur för studierna rekommenderas att du bestämmer vilka dagar du faktiskt ska studera och inte. Detta i kombination med tydliga delmål kommer hjälpa dig sätta en realistisk plan och ge en överblick som kommer skapa ett större lugn. Delmål och egna deadlines är dessutom ett bra sätt att motivera sig själv till att inte skjuta upp för mycket av studierna. Ha gärna någon i din familj eller vän som kan hålla dig till ansvar kring dina deadlines genom snabba incheckningar.


Att studera hemma
Många är beroende av bibiliotek och salar på skolan för att kunna koncentrera sig. Inte det lättaste när du sitter fast med släkten uppe i en stuga i Norrland. Nej, är du hemma eller hos familj eller vänner gäller det att finna studiero, lättare för vissa än andra.


Brusreducerande hörlurar är alltid ett hett tips för dig som lätt störs av omgivningen. Annars gäller det att hitta den där lugna platsen där du kan sitta ostört (i så hög mån det går). Vet du på förhand att det kommer vara svårt och studera på distans, ha det i åtanke i din planering och försök fördela studiebördan över perioden smart. Om du exempelvis behöver extra lugn och ro när du läser kan du planera in dessa moment runt när du faktiskt kan sitta ensam, och lägga mer kraft på att skriva eller lösa andra typer av uppgifter när du är bortrest.


Inga rester
Det sista du vill när du kommer tillbaka från jullovet och ska hoppa in i tentaperioden är att ha en massa rester. Uppgifter och inlämningar kan exempelvis vara ett bra fokus att få klart dagarna innan jul, för att sedan ha som fokus efter jul på eventuella tentor som kommer. Ett mindre spretigt pluggande för en lugnare jul.


Pluggmetoder
Att effektivisera din studieteknik kan spara dig tid och höja dina betyg. Läs mer om pluggmetoder i vår artikel, där vi redovisar några av de populäraste studieteknikerna och även ger några allmäna plugg-tips. Kanske inser du att Pomodorometoden är helt perfekt för dig?


Men glöm för tusan inte att njuta. Julmusik! Glögg! Filmmaraton med familjen! Att njuta av julen gäller även dig som är anti denna röda högtid. Unna dig denna jul, vare sig du ska fira på traditionellt vis eller bara vill göra det du själv tycker om. Det finns inte många perioder på året då vi tillåts varva ner lite, så varför inte se till att ladda batterierna lite extra i år?


Källa: ShortcutFler nyheter