Sök Karriärstipendiet - 15 000 kr att lägga på dina studier och framtida karriär. Till ansökan!
Så ser arbetsmarknaden ut de kommande åren

Så ser arbetsmarknaden ut de kommande åren

Det skapas allt fler jobb i Sverige, men den ökade sysselsättningen kommer att dämpas. Vi lyfter det viktigaste från Arbetsförmedlingens nya prognos som kommer med både bra och dåliga nyheter inför de kommande två åren på arbetsmarknaden.

Utrikes födda avgörande för jobbtillväxten
Åtta av tio nya jobb väntas gå till utrikes födda eftersom det är där den största delen av den lediga arbetskraften finns. Utanför storstäderna är det extra tydligt att utrikes födda är viktiga för att arbetsgivare ska kunna växa.

Brist på utbildad arbetskraft bromsar nyanställningar
Jobben blir fler i tjänstebranscherna, hos både privata och offentliga arbetsgivare. Samtidigt är det många jobbsökande som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, främst de som har en kort eller ingen utbildning. Enligt Arbetsförmedlingen är det därför viktigt att fortsätta fokusera på våra utbildningssystem.

Många nya jobb till 2020 – trots att vi går mot en lågkonjunktur
Vi befinner oss på toppen av en högkonjunktur, men i takt med att vi går mot en lägre tillväxt i ekonomin minskar även ökandet av nya jobb. De två kommande åren ser dock fortfarande starka ut – 85 000 fler personer fick jobb 2018, i år väntas sysselsättningen öka med ytterligare 65 000 personer. Sammanfattningsvis kan vi därmed vänta oss 111 000 nya jobb till 2020!

Källa: Shortcut.se

Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.

Gå med »

Bli medlem du också

som fler än

31000

andra studenter och unga yrkesverksamma som vill framåt i sin karriär.

Bli medlem du också
08-600 18 00 Skriv till oss