Vad berättar statistiken om jobb under coronakrisen? I tider som dessa kan nattsvarta prognoser och dystra nyheter väga tungt på den arbetssökandes axlar. Det finns dock gott om ljus i mörkret med flertalet branscher som nu i sommar söker arbetskraft i högre utsträckning än normalt.

Statistik från arbetsförmedlingen under perioden 1-27 mars 2020 visar att 36.800 personer är varslade i Sverige.

– Vi har aldrig tidigare sett så höga varseltal under en månad, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Vi har under den senaste tiden kunnat läsa om olika yrkesgrupper som permitterats och flyttats mellan olika branscher där efterfrågan ökat. Vi har sett flygpersonal ges en introduktion till vård- och omsorgsarbete och även hotell- och restaurang anställda som fått tillfälliga anställningar på stora centrallager.

Viktigt att komma ihåg är att situationen vi befinner oss i nu inte är permanent och att den så småningom kommer att klinga av.

I väntan på det har vi tagit fram lite användbara tips beroende på var du befinner dig i din jobbsökningsprocess.

Branscher där efterfrågan av arbetskraft beräknas vara stor under coronakrisen

Är du arbetssökande och inte är knuten till en specifik bransch är en god idé att söka jobb inom följande branscher där efterfrågan är stor.

Det här är ett gyllene tillfälle att pröva på ytterligare ett yrke och skaffa sig en större arbetslivserfarenhet som kan komma till nytta senare i arbetslivet.

Vård- och omsorg

Som vi nämnt tidigare och i SCB’s publikation av ”Arbetskraftsbarometern 2019 – Vilka utbildningar ger jobb”, visade man tydligt att bristen på personal inom hälso- och sjukvården var stor. Under den rådande pandemin har trycket och efterfrågan på denna yrkesgrupp ökat kraftigt i både kommun och landsting. Många kommuner erbjuder nu webbaserade introduktionskurser i vårdarbetet bl.a. inom Hemtjänsten.

Även vikarier inom skol- och barnomsorgen efterfrågas när sjukskrivningar hos dessa yrkesgrupper ökar. Sveriges radio har rapporterat att det finns tusentals tillfälliga jobb att söka inom landets kommuner. Då många anställda är sjukskrivna för att minska spridningen av corona.

Lager

Som en direkt följd av regerings åtgärder och rekommendationer kring social distansering har flera företag som bedriver E-handel sett en ökad efterfrågan vilket har lett till en högre efterfrågan av lagerarbetare.

– E-handeln exploderar när folk är i karantän eller inte kan ta sig ut och då måste någon paketera och köra ut, säger Mona Mårtensson på Arbetsförmedlingen.

Dagligvaruhandeln, nät-apoteken och elektronikbranschen hör till branscher som har alla sett en ökad försäljning. Elektronikbranschen har framförallt sett en ökning i försäljning av IT-relaterade produkter där försäljningen ökade med 12 procent jämfört med samma period 2019.

Transport

I likhet med lagerarbete ökar även trycket på jobb under coronakrisen inom transport till följd av e-handelns uppsving. Enligt Postnord har hemleveranserna ökat med mellan 35 och 50 procent.

– Det stora lyftet kom när vi gick in i coronakrisen och när Folkhälsomyndigheten började strama åt, säger Peter Hesslin, chef för e-handel och logistik på Postnord till SVT.

Lantbruk och livsmedelsproduktion

– De som går utan jobb borde söka sig till lantbruket, säger Anna Karin Hatt, vd för lantbrukarnas riksförbund (LRF). LRF har på näringsdepartementets begäran räknat ut att det handlar om 5 000 arbetstillfällen inom trädgårdsnäringen och 3 000 inom skogsplantering.

Service

B.la matleveransföretag söker chaufförer/ cyklister som kan köra ut beställningar. Vi beställer hem mat som aldrig förr, så företag som levererar hem mat till dörren har längre väntetider än vanligt.

Att tänka på under jobbsöknings processen

Regeringen uppmanar svenskar att i den mån det går tillämpa social distansering framförallt för att förhindra vidare smittspridning. Är du i processen att söka ett jobb är en bra ide att presentera dig med ditt cv via mail, telefonkontakt eller ett videosamtal. Många företag som normalt brukar träffa arbetssökande sköter numera rekryteringsprocessen digitalt.

Trevlig sommar & lycka till!

 

Källa: Jobbland.se