Sök Karriärstipendiet - 15 000 kr att lägga på dina studier och framtida karriär. Till ansökan!
Teambuilding är bra för företagskulturen

Teambuilding är bra för företagskulturen

I ett företag är det lätt att vi fokuserar på våra egna arbetsuppgifter och prestationer och glömmer av att jobba som ett team. För att skapa en gemenskap och trivsel på företaget så är det viktigt att jobba mot samma mål och bygga en sammanhållning mellan medarbetarna. Ett sätt att göra detta är genom teambuilding. 

Vad är teambuilding? 

Teambuilding är aktiviteter som är till för att skapa en starkare teamkänsla i arbetsgrupper och bibehålla en bra företagskultur. Genom att utföra aktiviteter som inte har med ens vanliga arbetsuppgifter att göra tillsammans med andra i företaget, kommer det att bygga ett starkare band mellan medarbetarna. Här kommer medarbetarnas styrkor samt svagheter visas på ett nytt sätt och därigenom får vi lärdomar om hur man kan hantera dessa i olika situationer. 


Initiativet till teambuilding brukar tas av en chef eller gruppledare för att skapa en bättre dynamik och samarbetsförmåga på företaget. För olika tillfällen kan det finnas olika syften. Exempelvis om det är många nyanställda på företaget är det en perfekt anledning till att utföra teambuilding. På så sätt så skapas en trygghet fortare och de nya kan känna sig mer bekväma och delaktiga än vad de hade gjort annars. 

Vad för typ av aktiviteter passar en teambuilding? 

Att tänka på när det är dags att planera aktiviteter för teambuilding är att det gäller att försöka, i den mån det går, att hitta en aktivitet som passar de flesta personer. En spa vistelse kan exempelvis göra att många inte känner sig bekväma att visa sig i badkläder eller att spela paintball kan vara en lite mer aktiv aktivitet som inte heller är anpassad för alla. Fokusera istället på att göra inkluderade aktiviteter. Exempel på det kan vara: 


Utbildningar

Att anordna utbildningar för medarbetarna är ett bra sätt för att öka kunskap och skapa en gemenskap. Nya diskussioner kan bildas kring ämnet och medarbetarna kan ge sina olika synpunkter. Gör utbildningen till en aktivitet utanför kontoret så att det blir mer som en utflykt. 


Quiz

Att ha ett quiz med sina medarbetare under mer informella omständigheter kan vara en bra teambuilding aktivitet. Försök ha så breda frågor som möjligt för att ge alla en chans att glänsa med sin kunskap. 


Äta middag tillsammans 

Något trevligare aktivitet är att äta middag tillsammans. Det skapar ofta en lättsammare stämning mellan medarbetarna och det är lättare att lära känna varandra på ett mer personligt plan. 


5 kamp

Det finns olika företag som erbjuder 5-kamp, som Liseberg och Gröna Lund, vilket är ett bra alternativ på teambuilding. Här blandas aktiviteterna och det finns förhoppningsvis något som passar det flesta. Att vara i en annan miljö och utföra aktiviteter gynnar även teambuildingen då det inte kopplas lika tydligt till arbetet. 


AW

En vanlig hederlig AW är en typ av teambuilding. Att samlas tillsammans och ha en mer lättsam stämning mellan kollegorna skapar relationer och bygger gemenskap. Att anordna en AW kan ske mer spontant och behöver inte heller lika mycket planering. 

Följa upp efter teambuilding

Efter en teambuilding så gäller det att följa upp aktiviteten för att se vad för effekt den hade och om gemenskapen har förbättrats sedan dess. Kolla med medarbetarn vad de tyckte om aktiviteten och om det har hjälpt med att stärka relationer i företaget. Varför inte göra en medarbetarundersökning? 


Kom även ihåg att det inte räcker med endast en teambuilding för att se förändring. Gör detta till en tradition och utför några teambuilding aktiviteter per år för att bibehålla en bra företagskultur och skapa en bättre sammanhållning på företaget. 

Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.

Gå med »

Bli medlem du också

som fler än

30000

andra studenter och unga yrkesverksamma som vill framåt i sin karriär.

Bli medlem du också
08-600 18 00 Skriv till oss