The Launch – Sveriges viktigaste tidning för unga talanger2021 var ett år som liksom det föregående präglades av coronapandemin. När viruset till slut började ge med sig och vardagen kunde bli mer som vanligt igen kom nästa smäll – Rysslands invasion av Ukraina.

Vi genomgår nu en tid som är turbulent på ett sätt som få av oss tidigare upplevt. Näringslivet påverkas också. Företagen har vant sig vid att kunna köpa in de råvaror och komponenter de behöver i rätt mängd och precis när de behöver det. Men de senaste två åren har visat att det inte är en självklarhet. Brustna leveranskedjor, nedstängningar av hela städer eller regioner runt om i världen, råvarubrist och handelsvägar som blockeras av ryska krigsfartyg. Samtidigt ökar efterfrågan på vissa råvaror och komponenter när världen ska gå mot fossilfrihet och ny teknik utvecklas. Delar av näringslivet möter nu stora utmaningar.

Trots detta står sig den svenska arbetsmarknaden stark. Arbetslösheten ökade under pandemin, men har nu sjunkit igen. Inom flera branscher råder stor brist på kvalificerad arbetskraft. Det handlar om allt ifrån ingenjörer och IT-experter till läkare, yrkesförare och hantverkare. Kampen om de bästa talangerna och mest motiverade medarbetarna är fortsatt hård, och det är därför en självklarhet för många bolag att lägga tid, energi och resurser på att se till att medarbetarna trivs – och att fler får upp ögonen för just de möjligheter som det egna företaget kan erbjuda. Allt fler unga vill också att arbetslivet ska ge ett större mervärde än bara en försörjning. Man vill göra skillnad för världen, bli utmanad och trivas på sin arbetsplats.

På den här webbplatsen får du veta mer om hur arbetsmarknaden förändras, hur det är att vara ny på en arbetsplats med stora möjligheter, hur viktigt det första jobbet är, och en hel del annat. Framför allt finner du presentationer från attraktiva arbetsgivare, där du har möjligheten att se vilka av dessa som verkar extra intressanta just för dig.

Oliver Paschetto Jensin
Chief Marketing Officer, Karriärföretagen


Oliver Paschetto Jensin
Brand Manager Karriärföretagen

Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.

Gå med »