26 januari, 2022Student

Tips när du ska söka praktikplats

En fri termin är det många utbildningar som har under något av läsåren. Under den här terminen kan du välja att läsa valfri kurs, åka på utlandsstudier eller ha praktik på ett företag. För att få en fot in i branschen är praktik att rekommendera och du kommer få med dig praktisk kunskap som du kan applicera vidare i utbildningen eller på framtida jobb. Men vad ska man egentligen tänka på när man söker praktikplats?


Sök mycket och leta bland jobbannonser

Ibland kan det vara svårt att veta vart man ska börja när man ska söka praktik. Ett tips är att många företag annonserar ut praktikplatser som om de är jobbtjänster, därför är det smart att kolla exempelvis Indeed, Arbetsförmedlingen och LinkedIn där många väljer att lägga upp annonser. Ett annat tips är att kolla upp vad det finns för arbetsgivare inom den bransch och ort du vill jobba i. Sök med relevanta sökord på Google för att få upp företag med rätt inriktning eller varför inte gå in på Google Maps och söka dig runt. Vill du exempelvis få praktik inom marknadsföringsbranschen kan du söka på ”Reklambyrå” och så kommer det upp vart och vilka det finns inom det område du markerat på kartan. Kom även ihåg att det är bättre att söka för mycket än för lite för att bredda dina möjligheter.


Läs på om arbetsgivaren

När du väl har hittat ett antal företag du kan tänka dig söka praktik hos är det dags att göra research om dem. Har de möjligtvis haft praktikanter tidigare? Vad står det för recensioner om dem? Har företaget en karriärsida som beskriver hur det är att jobba på företaget? Dessa frågor är viktiga att ta reda på svaret till då det kan avgöra din trivsel på praktiken. Att ett företag visar upp vad tidigare praktikanter har att säga om sin tid där är ett väldigt gott tecken och visar på ett stort engagemang. Ta även en titt om företaget har en karriärsida för att se vad de anställda säger och hur de jobbar med sin Employer Branding.

Det du bör akta dig för är företag som inte har angivit att de ens tar emot praktikanter. Finns det ingen information på deras hemsida som hänvisar dig till att ta kontakt med dem angående praktik så bör du undvika att söka praktikplats hos dem. Risken här är att de inte har tid för dig och du kommer utnyttjas som praktikant och istället för att utvecklas inom ditt område så får du ströjobben som ingen annan vill ta sig an.


Lägg tid på ditt CV

Något som företaget kommer märka är hur mycket tid du lagt på att formulera ditt CV som du ansöker med. Vi rekommenderar att du verkligen letar efter vad företaget söker hos en praktikant för att sedan trycka på det i ditt CV. Kolla gärna inspiration på nätet för att se hur andra har formulerat sitt CV och för att veta vad du behöver göra för att så ut ur mängden. Det gäller att vara kreativ och få företaget på fall för att de ska höra av sig till dig.


Se till att din LinkedIn profil är uppdaterad

Det kan hända att företaget går in på din LinkedIn-profil för att komplettera ditt CV. Då är det viktigt att ha en uppdaterad profil med relevant information för att företaget ska anse dig intressant. Se till att jobbinformationen är uppdaterad och skriv gärna en kort introduktion om dig i din beskrivning på LinkedIn.


Möjlighet till vidare jobb

Något som kan vara bra att ha i åtanke när du söker praktik är att detta är en väldigt bra väg in i företaget och kan leda till en anställning efter din examen. Sök därför företag du kan se en framtid hos och visa vad du går för om du skulle få praktikplats hos det företaget. Att göra ett bra intryck på företaget du praktiserar hos är oerhört värdefullt och ifall det inte leder till en anställning skulle du kunna få ett rekommendationsbrev att glänsa med. En perfekt bilaga till när du tagit examen och söker efter jobb.  

Fler nyheter