Tycker du att det är svårt att hitta stipendium att söka för din utbildning? Det finns mängder av stipendium och finansiellt stöd du kan söka från organisationer, stiftelser och universitet men de kan vara svåra att hitta. Vi har därför sammanställt en guide som hjälper dig både hitta stipendium och hur du ska tänka när du ansöker.
Stipendium delas ut hos bland annat stiftelser, företag, föreningar och banker och är ett finansiellt stöd eller ekonomiskt bidrag som delas ut för att främja ett specifikt ändamål. Exempelvis utbildning, studier utomlands eller forskning. Högskolestipendier ligger oftast på mellan 1 000 - 15 000 kr men stipendier för utlandsstudier och forskning är ofta ännu högre. Stipendier i utbildningssyfte är oftast skattefria, men i vissa fall kan de beskattas. Så tänk på att kolla upp detta om du tar emot ett stipendium.
Vi på Karriärföretagen arbetar med att samla alla stipendier för studenter och young professionals, så kolla in vår stipendie-sida där vi har flera olika stipendium att söka och du kan filtrera på utbildning och ändamål. Det finns flera webbplatser för att söka stipendier, men det kan krävas ganska mycket tid och letande. Skolor och universitet brukar ha en databas för stipendier, samt att svenska institutet och länsstyrelsen har söktjänster på nätet för att hitta stiftelser som delar ut stipendier.
Prata med din studievägledare, studentkårer och lärare på ditt universitet eller högskola. De har förmodligen bra koll på vilka stiftelser och stipendium som är kopplade till din utbildning. Det kan också finnas information på skolans egna hemsida.
Det finns faktiskt böcker som du kan låna på biblioteket som sammanställer stipendier och stiftelser bland annat Stipendiehandboken, Fonder och stipendier i Sverige och Stora Fondboken. Det kan krävas lite tid att gå igenom och är boken äldre finns risk att stipendierna där i inte längre är aktiva.
Ska du exempelvis studera utomlands kan du ta kontakt med landets ambassad för att ta reda på vilka stipendier som landet själva erbjuder studenter. Kolla in deras hemsidor och även Sveriges ambassads hemsida för tips. Du kan också kontakta myndigheter, organisationer, föreningar, banker och företag för att se om de delar ut stipendier. Vi på Karriärföretagen delar exempelvis ut vårt egna stipendium Karriärstipendiet för att främja extraordinära studenter och young professionals i deras karriär.
Vad behöver du pengarna och stipendiumet till? Ska du studera utomlands och behöver ekonomiskt stöd till resan eller ditt studentboende under tiden, behöver du hjälp att finansiera ett projekt eller forskning eller för att köpa kurslitteratur. Formulera sedan ditt behov utförligt så att de som delar ut stipendiet får det klart och tydligt vad du kommer använda stipendiet till.
Vad krävs av dig för att få stipendiumet? Vissa stipendium delas endast ut till den som ska studera utomlands, den som är född i en viss kommun eller som studerar på ett visst universitet eller utbildning. Sök inte stipendium som du inte är kvalificerad för utan lägg istället tid och energi på de stipendium du kan få. Du kan dock söka flera stipendium samtidigt om du är kvalificerad för de, för att att öka dina chanser att få ekonomiskt stöd.
Vilka delar behöver du skicka in för att göra en komplett ansökan? Vissa stipendium kräver att du skickar in CV, personligt brev, betyg, meritförteckning osv. Läs noga vad som förväntas av dig eller ta kontakt med de som delar ut stipendiet. Lägg lite extra energi på din motivering till varför du ska få stipendiumet, vad du kommer använda det till och hur det kommer hjälpa dig med ditt syfte. Lycka till med ansökningen!
Behöver du hjälp med ditt CV eller personliga brev? Kolla in denna kostnadsfria CV-mallen hos Student Job.
Alumni17 december, 2024
Student6 december, 2024
Karriärföretagen15 november, 2024
Karriärföretagen30 oktober, 2024
Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.
Gå med »