Sök Meny
Vad är ett traineeprogram och vad ska du tänka på i din ansökan

Vad är ett traineeprogram och vad ska du tänka på i din ansökan

Det blir allt mer vanligt att företag erbjuder traineeprogram och traineetjänster och intresset verkar bara öka. För många studenter blir detta första steget efter examen ut i arbetslivet. Tar du examen snart eller är i början av din karriär och funderar på om traineeprogram är något för dig? Nedan hittar du svaren på vanliga frågor och funderingar kring traineeprogram och några tips och tricks för din ansökan.


Vad är ett traineeprogram?

Traineeprogram är en typ av anställning, ofta för nyexaminerade, där teori varvas med praktik. Upplägget varierar beroende på företag och program, men vanligt är att du som trainee får ta dig an case och arbetsuppgifter på företaget samtidigt som du läser kurser kopplade till din arbetsroll och bransch under tiden. Traineeprogram kan vara ett bra sätt att få lära dig verksamheten från grunden samtidigt som du får stöd och coaching av mentorer och seniora kollegor vilket ger goda chanser till en trygg start på karriären. Genom att gå ett traineeprogram kommer du snabbt ut i arbetslivet, lär dig färdigheter och nyckelkompetenser som hjälper dig att utvecklas och får en möjlighet att avancera snabbt inom företaget.

Varför erbjuder företag traineeprogram?

Det kan vara ett sätt för företag att attrahera och rekrytera studenter och young professionals, både för att fylla företagets kompetensbehov och utbilda framtida ledare och chefer. Det har visat sig att studenter idag har ett stort intresse för traineeprogram, och även att de som går traineeprogram lyckas bättre i företaget och stannar längre på arbetsplatsen.

Vem kan gå ett traineeprogram?

Traineeprogram riktar sig både till nyexaminerade från universitet och högskola, young professionals som är i början av karriären och i vissa fall även till senior professionals som jobbat några år i branschen eller på företaget. Programmen kan också rikta sig till de utan universitetsexamen, så även du som har en gymnasieexamen och letar nya karriär- och utvecklingsmöjligheter kan söka till utvalda program. Utbildningskrav varierar beroende på företag, bransch och yrkesområde.

Sök traineeprogram! »Hur långt är ett traineeprogram?

Programperioden är ofta ca 1-2 år. Men kan också vara kortare eller längre beroende på företag och program.

Får man lön om man går ett traineeprogram?

Ja, som trainee brukar man få en lön som motsvarar den lön du skulle fått som nyanställd på företaget och enligt din utbildningsnivå. Lönen kan variera mellan olika program, så det kan vara bra att fråga om lön och avtal under intervjun. 

Tips för dig som vill söka traineeprogram

  • Läs på om programmet!
    Se till att tidsperioden passar dig, att du uppfyller de krav som krävs för antagningen, vad programmet innehåller och hur avtalet ser ut samt vilken lön du kommer få under trainee perioden.

  • Lägg tid på din ansökan!
    Se till att ditt CV är uppdaterat och välformulerat, skriv ett personligt brev specifikt för programmet där du visar varför du borde få rollen, varför du är intresserad av företaget och programmet och vad du kan tillföra. Kolla noga om du behöver bifoga andra dokument, exempelvis examensintyg och betyg från din utbildning. 

  • Välj ett företag och program som passar just dig!
    Det tips vi fått från flera trainees som vi intervjuat är att de sökt programmet för att de fått en bra känsla för företaget och såg det som en attraktiv arbetsplats! Så vårt bästa tips är att kolla in företagets karriärsida, sociala medier och se vad de gör för och med sina anställda, vad de har för värderingar, vilka utvecklingsmöjligheter de erbjuder och andra saker som är viktigt för just dig.

Vi har över 100 traineeprogram hos oss, alla från våra certifierade Karriärföretag, vill du veta vilket som passar dig? Kolla in vår sökfunktion för Traineeprogram där du kan filtrera efter bransch, plats och företag. Flera av traineeprogrammen har öppnat sina ansökningsperioder för 2023 så missa inte chansen att skicka din ansökan.

Sök traineeprogram! »

Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.

Gå med »