Gå med i Karriärnätverket - få tillgång till stipendier, traineeprogram och mycket mer! Bli medlem!
Våra bästa tips för ett lyckat lönesamtal

Våra bästa tips för ett lyckat lönesamtal

Du vet själv hur högt ditt värde är för ditt företag, oavsett om det reflekteras i din lön eller inte. Kanske har du redan fått bekräftelser från chefen som fått dig och känna dig uppskattad. Känns det ändå nervöst att sätta sig ner i det där mötesrummet med chefen och snacka lön? Oroa dig inte, du är inte ensam. Här kommer Shortcuts bästa tips inför nästa löneförhandling.


Ingen vet ditt värde bättre än dig själv. Därför kan det vara viktigt och komma ihåg att det är du själv som behöver vara den drivande kraften i frågan kring vad din lön ska vara. Oavsett hur bra din chef än vet att du gör ifrån dig, är lönesamtalet inte ett möte där du bara kan luta dig tillbaka och vara åskådare. Din chef kommer inte att “make it rain” med dollarsedlar bara för att du nådde budgetmålet – det är du som ska initiativet och sätta ribban!


Sätt ett tydligt mål
Gå inte in i ditt lönesamtal med avsikt att winga hela konversationen. Du behöver veta precis hur mycket du ska kräva, och framförallt var din lägsta nivå är. Om chefen säger nej till dina krav, ska du enkelt påminna om hur du själv värderar din löneökning och att du behöver fundera på det lagda budet.


Värdera din position
Hur höga krav kan du som anställd ställa på din chef i en löneförhandling? I den lyxigaste av sitsar vet du att företaget tjänar på att ha dig kvar. Att göra sig av med någon är sällan lönsamt, och om du dessutom bär på viktiga ansvar, uppgifter, eller bara rent allmänt sitter på en svårhittad kompetens är det här argument att luta sig mot i en löneförhandling. Tyvärr kan det även vara så att du helt enkelt är utbytbar. Om det här kommuniceras ut av din arbetsgivare är det dags att börja fundera på om hur långsiktig din framtid i det här företaget egentligen är.


Vad tjänar dina kollegor?
I Sverige pratar vi inte med våra kollegor om vad vi tjänar. Hur det här blev en kulturell verklighet är ett ämne för en annan artikel – faktum är att vi är där vi är idag och det är en tråkig insikt för de flesta av oss. En transparans kring vad man tjänar med sina medarbetare skapar en öppen kultur där arbetsgivaren inte kommer undan med att ge lägre lön till personer inom samma kompetens och erfarenhet. En bi-effekt kan vara avundsjuka som skapas mellan medarbetarna, men det är faktiskt arbetsgivarens ansvar och se till att lönerna som delas ut är rimliga.


Dina argument är viktiga
Om du har lyxen att jobba på en arbetsplats där du vet vad dina kollegor tjänar, kan du troligtvis lista ut vad en rimlig löneökning är för dig. Knepigare blir det om du inte vet exakt var du bör landa. Det är därför som du självklart kommer be om en högre löneökning än vad din lägsta tänkbara nivå är. Dina argument kommer att vara en nyckel här – då de är vad du kan luta dig mot som underlag. Består de till stor del av att du fått börja ta mer ansvar över vissa områden, introducerats till nya arbetsuppgifter eller på annat sätt ökat din kompetens är detta starka argument för en högre löneökning.


Öva
Du har satt dina krav och börjat göra en lista med argument. Öva på hur du ska framföra det här i lönesamtalet, gärna framför en spegel eller med en vän. Det kan kännas löjligt i stunden, men att faktiskt öva istället för att hålla allt i huvudet kommer att ge dig ett försprång i stundens hetta. I lönesamtalet vill du inte framstå som konfronterande eller nervös. Satsa istället på att lönesamtalet ska kännas trevligt, en fikastund där chefen bjuder på kaffebrödet.


Innan du kliver in i ditt lönesamtal är det nyttigt och fråga sig själv vad man vill med sin karriär. Hur länge till ser du dig själv på det här bolaget, oavsett löneförhöjning? Vart vill du härnäst? Hur högt värderar du rätt lön i det här skedet av din karriär? Tänk igenom din karriär ordentligt, innan du färgas av en eventuell lättnad eller besvikelse som lätt kommer med ett lönesamtal. Det är faktiskt en genomgående röd tråd här – tänk igenom allting innan och låt inte känslorna styra.


Källa: Shortcut.se


Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.

Gå med »
08-600 18 00 Skriv till oss