Vilka är de mest attraktiva jobbförmånerna?

Vilka är de mest attraktiva jobbförmånerna?

Ett sätt att stärka sin employer branding som arbetsgivare är genom att ha bra förmåner genom företaget. På så sätt behåller eller lockar du som arbetsgivare till dig nya talanger då just förmåner kan vara avgörande faktorer för vissa personer. 


Förmåner erbjuds för att den anställde ska trivas och känna en trygghet på företaget samt vara nöjd med vad som erhålls tillbaka av företaget mer än lön. Ifall de anställda känner sig nöjda med sina villkor för att jobba på företaget kommer det även visa sig genom att prestationen och måendet på den anställde ökar vilket gynnar både arbetsgivaren och den anställde.


Vid en rekrytering eller lönesamtal är det inte endast lönen som kan diskuteras utan även dina förmåner. Kom förberedd och läs på om vilka förmåner som finns tillgängliga i arbetslivet och förhandla om dem i din anställning. Ofta är det lättare att förhandla till sig en förmån då det är mer kostnadseffektivt för företaget. De vanligaste förmånerna hos företag är exempelvis friskvård, personalaktiviteter, extra semesterdagar och flexibla arbetstider. Förhandla till dig något som passar just dig personligen. Kanske har du barn och vill förhandla om extra semesterdagar eller lever du ett aktivt liv så kan ett förhöjt friskvårdsbidrag vara för dig. 


I många fall ingår företag i ett fackförbund som redovisar rättigheter och skyldigheter gentemot den anställde och arbetsgivaren i form av ett kollektivavtal. Kollektivavtalen kan se olika ut beroende på bransch men är en trygghet för den anställde då alla villkor finns med i avtalet och du kan inte få sämre villkor än vad som framförs i avtalet. I kollektivavtalet brukar förmånerna även redovisas men kan även kombineras med ditt anställningsavtal och bilagor.


Av alla förmåner så har möjligheten till flexibla arbetstiden har visat sig vara mest eftertraktat på dagens arbetsmarknad. I Sifo-undersökningen från rekryterings- och bemanningsbolaget Randstad så redovisas vilka förmåner som är attraktivast på marknaden. Totalt intervjuades 1171 personer i åldern 18–65 år. 

  1.  Flexibla arbetstider – 61%
  2.  Extra semesterdagar – 57%
  3.  Friskvård på betald arbetstid – 43%
  4.  Möjlighet till distansarbete – 40%
  5.  Pension – 40%
  6.  Friskvårdsbidrag – 38%
  7.  Halvdag före röd dag  – 27%
  8.  Aktier, optioner, konvertibler, bonus  – 25%
  9.  Möjlighet till löneväxling – 24%
  10.  Sjukförsäkring – 23%

Tekniken har gjort det möjligt att jobba från valfri plats och det är tydligt att pandemin har satt sina spår genom att vi fått mer frihet via distansarbetet och kan anpassa oss lättare till livet utanför jobbet. Vi vill kunna jobba flexibelt och få vårt livspussel att gå ihop vilket kommer vara avgörande i framtida rekryteringar. 


– Den finns en tydlig gemensam nämnare för de mest attraktiva jobbförmånerna och det är tid. Frihet att bestämma när man ska arbeta och extra ledig tid är det som svenskarna efterfrågar mest, säger Kristin Olofsson, rekryteringsspecialist på Randstad.


Så för att ge ert employer brand ett lyft och stå ut bland andra arbetsgivare så är det dessa förmåner ni bör satsa på. 

Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.

Gå med »