Gå med i Karriärnätverket - få tillgång till stipendier, traineeprogram och mycket mer! Bli medlem!
Vinnare av Campusbokhandelns Stipendium

Vinnare av Campusbokhandelns Stipendium


I september lanserade vi ett stipendium tillsammans med Campusbokhandeln på 10 000 kr i syfte att hjälpa och stötta studenter ekonomiskt. Över 4 000 personer sökte stipendiet och vinnaren togs fram gemensamt av oss på Karriärföretagen och Campusbokhandeln. Vinnarna blev Emelie Ström & Frida Karlsson Öhman, två civilingenjörsstudenter inom programmet Ekosystemteknik på Lunds Tekniska Högskola som gjorde en gemensam ansökan till stipendiet.


Under hösten 2023 ska de påbörja sitt gemensamma examensarbete på 30 högskolepoäng, som fokuserar på brunifieringen av inflödet Ryds Å, till sjön Bolmen i Småland. Ryds Å är ett vattendrag som rinner genom torvtäkten Espenäsmossen. Emelie och Frida kommer att studera om denna torvtäkt är en av orsakerna till varför vattnet i ån håller på att bli mer brunt, och därmed är en bidragande faktor till så kallad brunifiering. Bolmens vattenkvalité är av stor vikt för allmänheten och framtida vattenförsörjning, då Skåne nyttjar detta vatten i form av dricksvatten. De hoppas att arbetet kommer leda till utökade kunskaper inom vattenkvalitet, hållbarhetsarbete samt ökad förståelse kring hur man kan arbeta med klimatfrågor i framtiden. Läs mer om Emelie och Frida nedan!

Varför valde ni just er utbildning? 

Emelie: Jag har alltid varit intresserad av miljö och klimat. Efter två sabbatsår kände jag att jag ville vidareutbilda mig och en dag letade jag i utbildningskatalogen och läste om ekosystemteknik. Då insåg jag att det var detta jag ville prova. Jag hade tidigare jobbat på ett teknikföretag och kände att det här var en utbildning med flera grenar både inom fokus på både miljö, vatten, ekologi och teknik. Framtidsutsikten efter utbildningen såg också ljus ut och jag tänkte, ja men vi provar. Jag trivdes bra och sen hamnade jag här, snart klar civilingenjör. 

Frida: Jag kände mig sugen på att börja plugga efter att ha tagit två sabbatsår, och läste då runt på olika hemsidor online. När jag hittade Ekosystemteknik så kändes det som att mycket träffade rätt. Jag gillade att programmet kändes tvärvetenskapligt, och med en blandning av naturvetenskap, ekologi, miljö, kemi och vatten. Det stora miljö- och hållbarhetsfokuset var det främsta som drog mig till utbildningen, då det är något jag verkligen intresserar mig för. 

Finns det något ni hittills åstadkommit under er utbildning som ni är stolta över?

Vi båda känner att utbildningen stundvis har varit väldigt tuff, och är därmed väldigt stolta över att ha klarat av den så bra. Nästan två år av vår studietid inkluderade även covid, med distansplugg och lite mer ensamhet, och därför känns det extra bra att allt ändå gått så bra. Vi var båda även iväg på en utbytestermin utomlands under studietiden, vilket var riktigt kul men även där en utmaning stundvis. Så det känns också väldigt häftigt och något man är stolt över att få ha varit med om. 

Hur kommer det sig att ni sökte stipendiet tillsammans?

Vi skriver det avslutande examensarbetet på 30 hp på vår utbildning tillsammans. Då vi planerade för en del kostnader under arbetet sökte vi stipendiet ihop för att täcka upp för dem. 

Berätta hur ni planerar att använda stipendiet?

Stipendiesumman kommer att täcka upp för de kostnader vi haft och kommer få under examensarbetet. Det som blir över funderar vi på att använda för ett firande av avklarad utbildning. 

Berätta mer om ert examensarbete?

Examensarbetet fokuserar på brunifieringen av inflödet Ryds Å, till sjön Bolmen. Ryds Å är ett vattendrag som rinner genom torvtäkten Espenäsmossen. Vi kommer därmed att studera om denna torvtäkt är en av orsakerna till varför vattnet i ån håller på att bli mer brunt, och därmed är en bidragande faktor till så kallad brunifiering. Bolmens vattenkvalité är av stor vikt för allmänheten och framtida vattenförsörjning, då Skåne nyttjar detta vatten i form av dricksvatten. Brunifiering försvårar reningsprocessen av vattnet. Dessutom är brunifiering även av stor vikt då brunare vatten påverkar det akvatiska ekosystemet negativt. Brunifieringen förväntas även att förvärras i takt med klimatförändringarna. Vårt examensarbete omfattar därmed fältarbete, laboratorieanalys och litteraturstudier.

Berätta om vad ni vill göra när ni tagit examen?

Emelie: Jag skulle vilja arbeta med miljöföreningar antingen i mark eller vatten eller inom avfallsområdet. Allra helst hade jag velat ha ett arbete där man får kombinera fältarbete med skrivbordsuppgifter. Jag söker olika jobb och jag är öppen för att bo på nya orter. Framtiden känns spännande. 

Frida: Jag ser fram emot att börja arbeta nu efter att ha pluggat i så många år. Mitt största intresse ligger kring förorenade områden, avfall och marina miljöer. Just nu är framtiden oviss, största fokus ligger på att avsluta examensarbetet, men samtidigt på att söka jobb. Så jag får helt enkelt se vad för möjligheter som öppnas. Det känns väldigt roligt med någonting nytt som händer!

Om Campusbokhandeln

Campusbokhandeln säljer begagnad och ny kurslitteratur på nätet och i butik, på eller nära campus. Som student kan du både köpa din kurslitteratur till riktigt bra priser, och sedan sälja den vidare när du är klar med den hos Campusbokhandeln. En win-win för både plånbok och miljö! Läs mer om Campusbokhandeln här.


Ansökan till Campusbokhandelns stipendium är därmed stängd. Men vi har flera andra stipendium att söka i vår stipendieportal.

Till stipendieportalen! »

Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.

Gå med »
08-600 18 00 Skriv till oss