Sök Karriärstipendiet - 15 000 kr att lägga på dina studier och framtida karriär. Till ansökan!
Vinnare av Karriärstipendiet 2022 Student  – Ismael Hamoudi

Vinnare av Karriärstipendiet 2022 Student – Ismael Hamoudi

Bor i Örebro där han studerar andra terminen på läkarprogrammet på Örebro Universitet. Ismael har vid sidan av studierna skapat och driver företaget Skolado, en plattform som hjälper grundskolor att förebygga psykisk ohälsa och mobbning bland barn genom roliga enkäter.


Hej Ismael! Du pluggar just nu till läkare, vad är anledningen till det? 

Den största anledningen är nog att jag ville hjälpa människor och genom att bli läkare får jag en möjlighet att få direktkontakt med människor och göra det. Så det tycker jag är kul! 
 

Vad har du åstadkommit under studietiden som du är stolt över?

Helt klart att jag startat det här bolaget, Skolado, samtidigt som jag studerar. Idén uppkom efter två händelser i min omgivning. Bland annat så skedde två självmord i min närhet som väckte många frågor i mig. Sen jobbade jag även som vikarie i en grundskola, där jag såg hur svårt det är för lärarna att hålla koll på barnen. Det är väldigt enkelt att missa mobbning eller att ett barn mår dåligt. Då tänkte jag att det måste finnas en lösning för detta! Så jag är väldigt stolt över jobbet med Skolado även om vi inte kommit så långt som vi vill ännu. Men jag är stolt över att vi gör något som kan gynna samhället och barnen! 


Hur funkar Skolado?

Vi gör världens roligaste enkäter brukar vi säga! Så tanken är att hjälpa grundskolor att upptäcka psykisk ohälsa och mobbning tidigt, med hjälp av spel och roliga enkäter. En gång i veckan får barnen gå in och svara på enkla frågor om hur de mår, igenom de här spelen. Svaren presenteras sedan i väldigt enkla diagram så att man kan följa hur deras mående utvecklas och ser ut över tid. Så att man väldigt tidigt kan upptäcka om en elev har fått förändrade siffror och inte verkar må bra, så att man därifrån kan ställa sig frågan om något har hänt och prata med barnet. Tanken är att man med hjälp av statistiken väldigt tidigt ska kunna upptäcka de här sakerna! 


Kan du ta hjälp av dina läkarstudier i arbetet med Skolado?

Det hade kanske varit bäst om man studerat för exempel psykologi. Men det får jag också hjälp med av en professor i Psykologi, så att enkäterna är forskningsbaserade. Det är något vi jobbar med just nu. Så inte direkt, men jag försöker alltid tänka i banorna om vad som är logiskt och vetenskapligt, så att vi kan få den mest träffsäkra datan vi kan. Vi tänker över hur vi formulerar frågorna, vilken ordning de kommer i, vad passar för olika åldrar. Så i den bemärkelsen hjälper mina studier till. 


Vad satsar du mest på just nu, läkarstudierna eller Skolado?

Det är en jättesvår fråga. Men när produkten passar marknaden och är vad marknaden vill ha, då skulle jag kanske pausa mina studier och satsa fullt ut på Skolado. Det är lite arbete kvar tills vi hittar det även om vi är på rätt spår! Plattformen är egentligen redo för att testas, det som återstår är data säkerhetsfrågorna och GDPR som vi just nu jobbar med tillsammans med jurister. Vilka regleringar behöver vi förhålla oss till och följa och få in det i systemet. Det är egentligen det som har hindrat oss, annars hade vi testat den för tre månader sen i en riktig klass. Men vi har väntat för vi vill ha allting redo innan vi lanserar produkten. Hade det varit en matte-app hade vi nog redan kunnat lansera den, men nu hanterar vi känslig data och då tillkommer det regler för det. Så det tar sin tid! Men vårt mål är att testa innan årsskiftet. Då får vi se hur det funkar med studierna.


Var ser du företaget om 5 år? 

Om 5 år vill vi att alla skolor som vill ha den här lösningen ska ha den. Från dag ett och i nuläget har vi anpassat den till fyra språk, men om 5 år vill vi att det ska kunna användas av barn i England, Spanien såväl som i mellanöstern. Visionen är en produkt som ska finnas på världsmarknaden och för alla barn. Det skulle vara jättekul om vi lyckas med det!  


Var tror du att du har fått ditt driv ifrån?

Jag har alltid sett upp till människor som startar eget företag och jag har försökt tänka som dem. Vart finns det saker vi kan förbättra, problem vi kan lösa och sen är jag främst inriktad på tekniska lösningar då jag tycker om datorer och programmering. Sen var idéer kommer ifrån det vet jag inte! Det är många olika händelser som kopplas ihop, nu råkade jag vara på en specifik plats på en specifik tid i livet där det hände en massa saker som ledde till det här projektet. Hade jag inte varit vikarie på en grundskola, eller hört talas om de här två självmorden, då kanske jag inte hade fått den här idéen. Så i och med de här händelserna så såg jag en möjlighet att jag kunde göra någonting här, vi kör och ser vad detta kan leda till! Drivet ligger i att jag vill göra något som gör skillnad. 


Hur kommer stipendiepengarna att hjälpa er framåt?

Det är kul att få det stödet som stipendiet innebär, att känna att någon tror på en och stöttar det man gör. Det ger den drivkraften som vi pratade om. För det är svårt att få en idé eller ett företag att lyckas idag. Men ser man vad det kan bli och får stödet så blir det enklare! Ekonomifrågan har varit svår för mig, att vara student och samtidigt driva Skolado framåt. Pengarna kommer gå till tekniska lösningar, designprogramvaror och sen möjliggör det tid för mig att jobba på det här projektet! Det är inte alla länder som har stipendier eller där man kan söka stöd för sitt projekt på det här sättet, så det är en väldigt positiv sak.   


Vill ni läsa mer om Skolado så kan ni läsa mer här eller på deras sociala medier!

Vill du också få 15 000 kr att lägga på dina studier eller din framtida karriär?

Sök Karriärstipendiet! »

Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.

Gå med »

Bli medlem du också

som fler än

30000

andra studenter och unga yrkesverksamma som vill framåt i sin karriär.

Bli medlem du också
08-600 18 00 Skriv till oss