Gå med i Karriärnätverket - få tillgång till stipendier, traineeprogram och mycket mer! Bli medlem!
Vinnare av Karriärstipendiet 2022 Young Professional  – Benjamin Johansson

Vinnare av Karriärstipendiet 2022 Young Professional – Benjamin Johansson

Bor numera i Stockholm men kommer ursprungligen från Uppsala. Läste industriell ekonomi på Lunds Tekniska Högskola och har startat företaget Forkcast, ett AI-baserat system som hjälper restauranger att optimera sin planering med hjälp av försäljningsprognoser, för att minska matsvinn, skapa högre lönsamhet och stärka personaltillfredställelsen. Tog emot Karriärstipendiet 2022 på Stora Karriärdagen i Stockholm 5 oktober. 


Hej Benjamin! Du tog examen ganska nyligen, och driver redan eget företag, hur funkar det egentligen?

Precis, jag tog examen i våras, så fram till juni drev jag Forkcast vid sidan av studierna. Det har varit både roligt och välbehövligt att kunna växla upp ytterligare med företaget nu efter examen. Vi har mycket på gång, så det krävs verkligen att man kan lägga ner timmarna, och egentligen hade jag behövt jobba klart mer än heltid för att hinna med.   


Hur uppkom idén med Forkcast?
Det började under mitt fjärde år på utbildningen och verkligen bara som ett hobbyprojekt från början. Jag var nyfiken på att testa att driva något eget, lära mig mer om AI och hade jobbat inom restaurangbranschen innan jag började på universitetet. Där hade jag stött på en hel del av problemen i branschen och ställde mig frågan om inte det här är ett problem som man skulle kunna få ordning på med hjälp av AI-optimerad planering. Så jag började snickra på det med hjälp av några kompisar, fick ihop en modell och då insåg vi att detta funkar ju faktiskt! Vi pratade med många krögare och andra bekanta inom branschen och fick bekräftat hur centralt planering är och att om man kan förbättra det så är det en gamechanger för verksamheten. Både för lönsamhet, personal och matsvinn. Då insåg vi att vi hade en fantastisk möjlighet att skapa något som faktiskt gör skillnad, och att vi inte kunde låta det stanna vid att vara ett hobbyprojekt.


På vilket sätt gör Forkcast skillnad i restaurangbranschen?

Branschen kommer ur en tuff period just nu. Många restauranger behöver hitta nya lösningar för att de ska överleva rent ekonomiskt. Personalen är en stor kostnad och vi har sett att bemanningen inte sker så effektivt som den skulle kunna göra. Sedan insåg vi längs vägen att sådan effektivisering också medför en mängd andra positiva följdeffekter, så som minskat matsvinn och att personalens arbetssituation blir bättre. Något som är väldigt viktigt i en utsatt bransch. Det handlar om att stötta och ge möjlighet för den som lägger schemat att göra det så bra som möjligt. Samtidigt bidrar vi till att lugna chefens nerver en aning, som kanske till och med kan unna sig att ta semester och ändå känna sig trygg med att planeringen kommer flyta på.


Var ser du Forkcast om några år?

Produkten är lanserad till de första kunderna. Det är fantastiskt roligt att se att den fungerar så bra som vi hoppats på. Att den faktiskt levererar och gör nytta. Särskilt i och med att vi ser att det finns ett stort intresse, speciellt i dagens läge, för att hitta nya sätt att optimera sin ekonomi. Nu vill vi växa och fortsätta få ut produkten på marknaden, i Sverige på kort sikt men också internationellt där restauranger i mångt och mycket funkar på samma sätt och har samma problem. 


Vad gör du själv om några år?

Jag har drivit Forkcast i ett drygt år och det har varit en snabb resa från ursprunglig idé till ett företag med en lanserad produkt som används av restauranger. Jag tycker bara det blir roligare och roligare, så det är svårt att säga hur det kommer utveckla sig under tid. Som kurvan ser ut nu så tror jag att jag kommer fortsätta tycka att det här är väldigt spännande och givande ett bra tag till. Så som våra ambitioner ser ut nu kommer detta att växa fort och fortsätta förändras. Jag upplever att min roll och vad jag gör på dagarna såg helt annorlunda ut för en månad sedan jämfört med nu. I praktiken byter jag jobb varje månad med tanke på hur fort det utvecklas för tillfället. Så vi får se! Fortsätter det vara så spännande som det är nu så kommer jag nog stanna länge. 


Hur kommer stipendiepengarna att hjälpa er framåt? Vad är nästa steg?

Vi siktar på att komma så långt som möjligt på så kort tid som möjligt. De resurser vi har och får in går till att rekrytera duktiga utvecklare, förstärka teamet internt eller ta hjälp av konsulter utifrån. Det finns väldigt mycket att göra, så vi behöver successivt bli fler för att vässa produkten ytterligare och få ut den på marknaden. Vi ser att vi kan generera en del intäkter med produkten som vi har nu, men vi vill hellre investera i att få ut denna produkten till fler så fort som möjligt istället för att växa långsamt med färre användare. 


Var tror du att du har fått ditt driv ifrån, att starta företag i en relativt ung ålder?

Nej, men det var ju en olyckshändelse egentligen! Vi drog i gång det här projektet och insåg att det faktiskt skulle fungera. Restaurangerna ville ha lösningen och bad oss att leverera den. Sedan har allt hänt av sig självt. Vi satte oss inte ner och bestämde att nu ska vi starta ett företag. Det var en hobbygrej vi utforskade och sedan har det bara fortsatt. 


Du som tycker att detta låter spännande får gärna ta kontakt med Benjamin! Om du jobbar inom branschen och är nyfiken på hur Forkcast skulle fungera på din restaurang erbjuds en kostnadsfri demo. Om du söker nya erfarenheter kommer Forkcast-teamet bli fler framöver, kanske finns en roll för dig där? Benjamin nås på benjamin@forkcast.se.


Vill du också få 15 000 kr att lägga på dina studier eller din framtida karriär?

Sök Karriärstipendiet! »

Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.

Gå med »
08-600 18 00 Skriv till oss