10 000 kr och 1 års gymkort - Sök Nordic Wellness Hälsostipendium! Till ansökan!
Vinnare av Karriärstipendiet 2023 Student – Filip Forsberg

Vinnare av Karriärstipendiet 2023 Student – Filip Forsberg

Varje höst och vår delar vi på Karriärföretagen ut Karriärstipendiet till en student och en young professional. Vinnare för Karriärstipendiet Student hösten 2023 är Filip Forsberg. Filip tog emot stipendiet på Stora Karriärdagen på Berns salonger. Stipendiet delades ut av Ismael Hamoudi, förra årets mottagare av Karriärstipendiet Student. Läs mer om Filip och vad han planerar att göra med stipendiet nedan!

Filip Forsberg

Stad: Bor i Stockholm, ursprungligen från Oxelösund
Ålder: 22
Universitet och utbildning: KTH, tredje året Civilingenjör Samhällsbyggnad inriktning Geoinformatik



Varför valde du just din utbildning?

Ända sedan jag var liten har jag varit fascinerad av kartor. Jag kunde sitta i timmar och rita mina egna fantasistäder och se hur det växte fram på pappret för varje gata och hus jag ritade. Jag kunde ofta fastna i ett världsatlas och drömma mig bort till andra länder. Hur ser det ut i det här landet? Hur lever folk där? Varför har det gått bra för det landet, eller kanske, varför har det gått mindre bra för det här landet? Intresset för hur städer och samhällen växer fram och formar människors levnadsmönster är något jag har burit med mig under hela min uppväxt. Speciellt intresserad har jag varit av utvecklingsländer med snabbt växande befolkningar som mitt födelseland Filippinerna, där städer växt sig till att bli lika stora som hela Sverige. 

Anledningen till att dessa länder fascinerar mig är för att den befolkningsexplosion som många länder i Afrika och Asien upplever just nu kommer med flera utmaningar. Socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Städer och samhällen är komplexa, de är system med många rörliga delar.   Kartor ger oss en chans att ta ett steg tillbaka, kolla på helheten i detta komplexa system och kunna dra slutsatser eller framförallt knäcka fördomar och felaktiga uppfattningar vi har om vår omvärld så att vi kan fatta välgrundade beslut för en hållbar fritid. 

Vad har du åstadkommit under din studietid som du är stolt över?

Jag var en av de få som blev uttagna till en studieresa i Kapstaden, Sydafrika förra sommaren. Det var över 80 personer som hade sökt och endast 8 studenter från Stockholms olika universitet fick chansen att åka. Vi spenderade totalt 10 dagar i Kapstaden och tillsammans med studenter från University of Cape Town lärde vi oss om entreprenörskap i slumområdena, eller townships som de kallas i Sydafrika. 

Tidigare i år vann jag och mitt team också  Drivhusets Impact Cup där vi fick pitcha en hållbar idé inför en jury bestående av startup grundare inom impact. Vår idé, som vi kallade för Adfluo, kammade hem förstapriset på 50 000 kr i utvecklingsstöd i kategorin Society. 

Berätta lite om din studie och företaget du samarbetar med?

Efter min resa till Sydafrika började jag fundera på hur jag skulle kunna bidra till att lösa problem i utsatta områden. Just översvämningar var något jag hade börjat intressera mig för och började då att läsa mer om hur klimatförändringarna riskerar att förvärra översvämningar i städer runtom i världen. Många källor pekar på att det i framtiden kommer behövas mer resurser till att klimatanpassa framtidens städer för att stå emot framtidens allt intensivare oväder. För att kunna klimatanpassa städer mot översvämningar behövdes det bättre beslutsunderlag och kartläggning av översvämningsområden.

Ett problem är att det inte finns tillräckligt med tillförlitlig hydrologiska data att kunna simulera och skapa översvämningsmodeller utifrån i många länder. Utifrån detta började jag skissa på en idé över hur man skulle kunna lösa det med hjälp av AI och satellitdata. Detta skulle bli grundidén bakom Adfluo som jag idag driver med Jasmine Olesen och Melker Ferdfelt. Just nu arbetar vi på att vidareutveckla idén med hjälp av prispengarna från Drivhuset och har kontakt med en IT byrå som ska hjälpa oss ta fram en prototyp. Vi jobbar också mycket med att förstå oss på potentiella kunder som skulle kunna ha nytta av det. Vi är fortfarande i idéstadiet fortfarande, men det är spännande att se vilka oväntade riktningar projektet kan komma att ta. 

Hur kommer stipendiet hjälpa dig framåt i din framtida karriär/eller studier?

Detta stipendium kommer främst att gå till att finansiera delar av mitt och min klasskamrat tillika kollega Melkers kandidatuppsats arbete som vi planerar att göra i Rwanda nästa vår. Arbetet ska självklart handla om just översvämningar! Planen är att vi ska följa Sebeya floden som årligen drabbas av översvämningar, besöka samhällen som drabbats av översvämningar och kvantifiera effekterna urbanisering och skogsskövling har på flodens hydrologi och flödesdynamik, genom att använda oss av satellitdata. Väl där nere tänkte vi också passa på att knyta kontakter med så många vi bara kan för att lära oss mer om utmaningarna Rwanda står inför vad gäller klimatförändringar och översvämningar. Jag hoppas att det ska ge oss värdefulla kontakter, lärdomar och erfarenheter som vi kan ta med oss hem till Sverige igen och applicera på Adfluo!

Vad är ditt bästa studie/eller karriärtips? 

Ta allting i din egen takt. Det kan vara lätt att dras med dit andra går på grund av FOMO (Fear of missing out), och helt plötsligt står du där och gör något du inte ens tycker om eller vill göra. Så ta din tid för reflektion och fundera ut var du vill att dina studier ska ta dig!



Sök Karriärstipendiet för studenter » Sök Karriärstipendiet för Young Professionals »

Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.

Gå med »

Bli medlem du också

som fler än

30000

andra studenter och unga yrkesverksamma som vill framåt i sin karriär.

Bli medlem du också
08-600 18 00 Skriv till oss