Sök Karriärstipendiet - 15 000 kr att lägga på dina studier och framtida karriär. Till ansökan!
Vinnare av Karriärstipendiet – Alva Markelius

Vinnare av Karriärstipendiet – Alva Markelius

Alva Markelius är årets mottagare av Karriärstipendiet för studenter. Här berättar hon om sin utbildning, drivkrafterna och framtiden.

Du befinner dig i Seoul i Sydkorea just nu. Vad gör du där?
– Jag läser en major i kognitionsvetenskap med inriktning mot artificiell intelligens och robotik. Det är vid Göteborgs universitet, men jag har läst sista året på Seoul National University och ska snart åka hem till Sverige.

Varför blev det AI och robotik för dig?
– Jag är väldigt fascinerad av den här tekniken i allmänhet. Men det handlar också om problemen och möjligheterna den ger upphov till. Personer som är marginaliserade i samhället kan drabbas negativt av tekniken, exempelvis när man använder algoritmbaserade rekryteringsverktyg. Jag drivs av en vilja att använda tekniken rätt, för det finns många sätt att göra gott också. Den kan exempelvis bidra till minskade utsläpp och förutspå luftföroreningar. Man kan träna minnet hos demenspatienter och hjälpa barn med autism. Det finns riktlinjer för hur tekniken får användas, men det är svårt idag att kontrollera att alla aktörer verkligen håller sig till det.

Gör du något vid sidan av studierna?
– Ja, jag extrajobbar i ett labb där man forskar inom robotik, VR och människa-robot-interaktion. Det tillhör universitetet. Nu har jag också fått jobb på AI Center, ett svenskt initiativ som distribuerar pengar till organisationer som arbetar med certifiering av AI-verksamhet med fokus på jämställdhet och integritet. Tanken är att till hösten gå en masterutbildning och jag har kommit in på unversiteten i Edinburgh och Utrecht bland annat, men väntar på fler svar så det är inte klart än vad det blir. I sommar ska jag fortsätta att forska om demens och robotik i Paris.

Vad gör du om några år?
– Jag tror att jag kommer att arbeta i gränslandet mellan akademi och industri. Förhoppningsvis hittar jag en arbetsgivae som har en förankring i både forskning och industri, gärna i en internationell miljö. Jag vill också jobba vidare med etiska aspekter och riktlinjer för teknik. I AI möts psykologi, filosofi, teknik och matematik.

Ska du göra något särskilt med stipendiepengarna?
– De går till masterutbildningen i höst. Man betalar en avgift för att studera i Storbritannien och Nederländerna, där jag troligen hamnar.


Vill du också få 15 000 kr att lägga på dina studier eller din framtida karriär?

Sök Karriärstipendiet! »

Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.

Gå med »

Bli medlem du också

som fler än

30000

andra studenter och unga yrkesverksamma som vill framåt i sin karriär.

Bli medlem du också
08-600 18 00 Skriv till oss