Varje höst och vår delar vi på Karriärföretagen ut Karriärstipendiet till en student och en young professional. Vinnare för Karriärstipendiet Young Professional vår 2024 är Muataz Lafta.
Ålder: 26 år
Bor: I Uppsala
Utbildning & arbete: Påbörjar i höst sista halvåret som AT-läkare i Uppsala. Doktorerar samtidigt i neurovetenskap med målet att disputera till våren.
Övrigt: Har startat studentföreningarna Kirugiska Föreningen Uppsala (KFU) och Studenter i Forskning Uppsala (SiFU) för att främja intresset för kirurgi respektive forskning. Blev Årets Uppsalastudent 2021, har blivit diplomerad av kungen efter en ledarskapsutbildning och är en av två mottagare av Karriärstipendiet 2024.
Bra arbetsmiljö enligt Muataz: ”Man ska kunna utvecklas och växa i sin takt, enligt de ambitioner som man själv har”.
Muataz kom till Sverige från Irak som 13-åring. Nu, 26 är gammal, är han på väg att bli färdig AT-läkare och samtidigt doktor i neurovetenskap – med siktet inställt på en karriär som neurokirurg.
– Jag lockas av det svåra, säger Muataz Lafta som för tre år sedan utsågs till årets student vid Uppsala universitet och nu har mottagit Karriärstipendiet.
Så länge han kan minnas har Muataz Lafta velat bli läkare. I Irak, där han är född och tillbringade större delen av barndomen, är läkare mycket högt ansedda personer i samhället. Men i den egna familjen har det inte funnits någon läkare, däremot många sjukdomshistorier som gett en tidig inblick i vården.
– Det har motiverat mig att jobba för att hjälpa människor som är sjuka. Men jag har också alltid tagit skolan på stort allvar och idag är jag mycket tacksam över att jag befinner mig där jag är och att jag kan stötta och hjälpa människor som är i svåra situationer, säger Muataz Lafta.
Att studera till läkare är ett krävande jobb i sig. Men inte nog krävande för studenten som 2021 utsågs till årets student på Uppsala universitet. Muataz Lafta säger att han alltid måste ha något att sträva efter och att han tidigt i utbildningen kände att det inte räckte att ”bara” studera till läkare.
– Jag försökte navigera i universitetsvärlden för att se vad som fanns mer, och då väcktes min nyfikenhet för forskning. Det blev tydligt för mig att det är ett bra sätt att bidra till utvecklingen av vården och jag är dessutom övertygad om att jag som läkare gynnas av att även vara forskare. Som både läkare och forskare får jag arbeta kliniskt samtidigt som jag kan sätta upp akademiska mål. Ett av dessa är att bli professor, gärna före jag fyllt 40. Det vore stort.
Han medger att han egentligen inte visste så mycket om läkaryrket innan han började på läkarprogrammet, även om det länge funnits drömmar. Men det tog inte lång tid innan den nyblivna studenten kom fram till att han ville ägna sig åt något praktiskt. Kirurgi kändes då helt rätt.
– Det finns inga gränser för hur bra man kan bli eftersom det är ett hantverk. Jag lockas av det svåra, och neurokirurgi anses vara bland det svåraste som finns. Dessutom är jag intresserad av hjärnan och av akuta skador och intensivvård. Fysiologi och kroppsfunktion är också intressant och inom neurokirurgin får jag arbeta med allt detta.
– Vi vet väldigt mycket om hjärnan, men ändå bara en del av allt det som finns att veta.
Målet är att bli klar med AT-tjänstgöringen under våren 2025, och att disputera samtidigt. Om Muataz Lafta skulle klara av det så blir han en av de yngsta legitimerade AT-läkarna i Sverige som också har titeln medicine doktor.
– Det ställer höga krav, men jag lockas av det och jag motiveras av att jag gillar det jag gör så mycket.
Ambitionerna är skyhöga, och energinivån också. Utmaningen för Muataz Lafta verkar vara att på något sätt ändå begränsa sig när allt är så pass intressant. Men variationen är viktig i vardagen, säger han.
– Och jag vill vara bred och komplett som läkare. För att vara det behöver man komplettera sin kunskap och skaffa livserfarenhet. Jag försöker umgås med nya personer, gärna inom andra områden – de som kan annat än det jag kan.
Därför har Muataz vid sidan av studierna och forskningen engagerat sig i fler sammanhang, både för att själv få nya perspektiv och för att dela med sig till andra.
– Jag har upptäckt så mycket genom den här resan och vill också bidra till andras utveckling. Därför har jag startat två föreningar i Uppsala för läkare och studenter i Uppsala. Syftet är att inspirera andra, underlätta och sänka tröskeln för kirurgi och forskning.
– Jag ser också att vi har problem med droger och är intresserad av hur hjärnan fungerar. Därför har jag bland annat varit ute i skolor och pratat om hur alkohol, narkotika och tobak påverkar kroppen.
När Muataz Lafta funderar på sin framtid och vad han söker hos arbetsgivare så är möjligheten att utvecklas central.
– Man ska kunna utvecklas och växa i sin takt, enligt de ambitioner som man själv har. Jag vill också att det ska finnas ett utvecklande klimat så att man kan hitta ett sätt att bli självständig i sin roll. Jag tror också på mångfald, att olikheter kan stärka oss. Tillsammans ser vi mycket mer än vad bara vi själva gör, säger han.
Men, allt hänger inte på arbetsgivaren. Det finns inga perfekta arbetsplatser eller perfekta chefer, menar Muataz Lafta.
– Jag tar mycket ansvar för mitt eget lärande och skapar förutsättningar för mig själv att lära och utvecklas. Jag låter inget stoppa mig. Att jag vet vad jag vill underlättar för mig att hela tiden ta mig framåt. Jag gnäller sällan på yttre omständigheter utan ser till att göra det bästa av varje situation.
– Självklart är det en stor bonus om man hamnar på en arbetsplats med bra villkor och bra arbetsmiljö. Men det kan man inte alltid räkna med.
Muataz Lafta är en av årets mottagare att Karriärstipendiet från Karriärföretagen. Det innebär förutom vissa aktiviteter att han får en stipendiesumma på 15 000 kronor att använda för egen utveckling.
– Att få detta innebär mycket. Pengarna kommer exempelvis att underlätta när jag ska på internship till både New York University och Harvard Medical School i fyra veckor i augusti. Men bara att få stipendiet, som har så många sökande, känns stort. Det är också roligt att få vara med på det här sättet och berätta om min resa och historia. Det är jag väldigt tacksam för och jag tror att det också kommer att ge mig nya kontakter.
Text: Mats Hellström
Alumni17 december, 2024
Student6 december, 2024
Karriärföretagen15 november, 2024
Karriärföretagen30 oktober, 2024
Gå med i Karriärnätverket för att inte missa fler nyheter.
Gå med »