29 juni, 2022

Vinnare av Karriärstipendiet – Ellen Andreasson

Ellen Andreasson är årets mottagare av Karriärstipendiet för young professionals. Här berättar hon om sin utbildning, jobbet, drivkrafterna och framtiden.

Du valde att läsa till civilingenjör i bioteknik. Varför just det?

– Jag har alltid varit intresserad av hälsa och biologi och tänkte länge att jag skulle bli läkare. Det är en vanlig tanke för unga tjejer med ambitioner och bra betyg. Men jag pratade med några läkare, genomförde tester för att se vilken utbildning som passade mig bäst utifrån mina intressen och efter det kände jag att läkare inte var rätt väg för mig. Det var då min pappa väckte tanken – att läsa en ingenjörsutbildning kanske var något för mig? Efter det hittade jag bioteknik, som handlar om både biologi och teknik, för att kunna lösa problem och skapa framtidens lösningar.

Vad har du åstadkommit under studietiden?

– Parallellt med studierna har jag hela tiden engagerat mig i deltidsjobb och ideellt, bland annat med hållbarhet i Ingenjörer utan gränser under flera år, i Sveriges Ingenjörer som studentmarknadsförare, studiementor i Mitt Livs Val, och projektledare för Förebildarna. Jag har också arbetat i Pepp, en ideell organisation som arbetar med att bredda bilden av teknik och lyfta kvinnliga förebilder inom teknik. Tidigare var jag mentor och jobbade i projektgrupp, idag är jag nationell projektledare. Mina engagemang ledde till att jag blev utsedd till “Årets student 2021” på Chalmers tekniska högskola och blev tvåa i Microsofts utmärkelse “Årets tech-tjej 2021”.  

Nu är du vd för ett startup-bolag inom bioteknik. Berätta!

– Det heter Envue Technologies och är baserat på flera års forskning från Chalmers, de andra medgrundarna i teamet är tre forskare och en professor. Vi utvecklar en patentsökt mikroskopteknologi som används för att studera nanoobjekt, till exempel biomolekyler såsom proteiner, DNA och RNA som vi måste kunna analysera för att förstå sjukdomar bättre och kunna fortsätta utveckla nya läkemedel och vaccin. 

Det är inte många som får möjligheten att bli vd så tidigt i karriären. Vad gör du om 10 år?

– Att göra det jag gör nu är en perfekt kombo, jag är en del av Life Science-världen men får också vara med i att driva ett företag och därigenom skapa en brygga mellan affärsvärlden och forskningsvärlden. Vi har alla byggstenar som behövs för att bygga ett bra bolag, med en bra teknik, en bra affärsidé och framför allt ett bra team. Så jag har fokus på här och nu och kommer stanna tills någon säger att jag måste gå. Men om tio år vill jag gärna stötta drivna entreprenörer, kanske med investeringar och/eller genom att sitta med i styrelser för att hjälpa till att utveckla och strategiskt ta bolagen framåt. 

Vad ska du göra med stipendiepengarna, 15 000 kr?

– Jag kommer att investera dem i det egna bolaget, eller i andra aktier.

Fler nyheter